Galéria

Filmek, amelyek a mentális egészség témáját járják körbe

Forrás: Ez a film talán eddig elkerülte a figyelmed, hiszen 2020-ban jelent meg, de megéri megnézni! Pete Davidson saját életéből merített sokat a történet elkészítése során. Egy olyan fiatal férfit játszik, aki Staten Islanden él, fiatalon elveszíti édesapját, és úgy nő fel, hogy folyamatosan depresszióval és bipoláris személyiségzavarral küzd. A film megmutatja, hogyan közelednek felé saját rokonai, barátai és a környezetében élők, ki miként értelmezi viselkedését, és hogyan hat mindez az adott személyre.
Forrás: A Matthew Quick könyvén alapuló film 2012-ben jelent meg, Bradley Cooper és Jennifer Lawrence főszereplésével. Pat egy vérbeli Eagles-szurkoló, akit épp nemrég engedtek ki egy elmegyógyintézetből, és bipoláris személyiségzavart diagnosztizálnak nála. A férfi ekkor ismerkedik meg Tiffanyval, aki férje elvesztése után mentális problémákkal küzd, nem tud továbblépni és feldolgozni a történteket. A nő felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani exét, de cserébe ő is kér tőle egy szívességet. Bár a film vígjátékként közelíti meg a témát, a mondanivalója így is érthető: két ember, akiknek megvan a maguk problémája, megtalálhatják egymásban a szépet, még akkor is, ha nem is tudunk a létezésükről. Nem véletlen, hogy Jennifer Lawrence ezért a filmért kapott Oscar-díjat.
Forrás: Ez a film nem kifejezetten mentális problémákkal foglalkozik, de mégsem tudtuk kihagyni a listánkból. A történet főszereplője Olive, egy kislány, akit családja szépségversenyre visz. Az utazás során viszont kiderül, hogy minden családtag küzd a maga problémáival, depresszióval, szorongással, megmutatva azt, hogy mindenki másképp dolgozza fel a különböző traumákat.
Forrás: A 16 éves, mély depresszióval küzdő Craig becsekkol egy pszichiátriai osztályra, miután öngyilkos hajlamot fedez fel magán. Élete azonban új fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy legalább egy hetet maradnia kell, és ez idő alatt rengeteg emberrel megismerkedik. Ők mind küzdenek a saját démonjaikkal, és bár a film elsősorban fekete humorral mutatja be ezeket a történeteket, egy dolgot hamar megtanulunk. Mindenki máshogy fejezi ki azt, hogy segítségre van szüksége: van, aki viccelődik, van, aki próbál segíteni másokon, és van, aki kimondja, hogy nem megy egyedül.
Forrás: Johnny Depp egyik, ha nem a színész legelismertebb filmje a Gilbert Grape. A történetben ő alakítja Gilbertet, a fiatal férfit, akinek muszáj családját támogatnia, mert rajta kívül nem maradt senki, aki a családfő szerepét betölthetné. Legfiatalabb öccse mentálisan sérült, édesanyja pedig olyan komoly túlsúllyal küzd, hogy a lakást sem tudja elhagyni. A film nem csak az ő küzdelmüket, hanem az egész családot érő hatásait mutatja meg.
Forrás: Kristen Wiig filmjéről keveset hallani, pedig fontos témát boncolgat! A színésznő alakítja Alice-t, akinél borderline személyiségzavart diagnosztizáltak. A fiatal nő épp gyógyszereiért indul, amikor vásárol egy lottószelvényt, és megnyeri vele a fődíjat. A nő arra fordítja a pénzt, hogy saját beszélgetős műsort hozzon létre, és bár a film tele van őrületes jelenetekkel, mégis igyekszik felhívni a figyelmet a borderline személyiségzavarra és az azzal járó tünetekre.
Forrás: Charlie élete során rengeteg lehetőséget kap, de mivel apa nélkül nőtt fel, nagyon zárkózott és félénk, később pedig kiderül, hogy ADHD-val is diagnosztizálják. Amikor állami iskolába kerül, rájön, hogy nem ő az egyetlen tinédzser, aki súlyos terheket cipel a vállás és különféle problémákkal küzd, így hát úgy dönt, megpróbál segíteni nekik, beszélgetni velük. Mindeközben pedig szép lassan arra is rájön, mi az ő igazi hivatása.