Galéria

Ezt kell most tudnod az idei influenzáról

Forrás:

Mikor tetőzhet az influenza?

Általában számos dolog függvénye, hogy mikor regisztrálják a legtöbb influenzával fertőzöttet, ám idén több szakértő kifejezte aggodalmát amiatt, hogy január-február környékén egyszerre a COVID-dal várható a tetőzés időszaka. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak egymástól lesz nehéz megkülönböztetni a tüneteket, de egyszerre rengetegen lehetnek betegek, és az sem kizárt, hogy rövid időn belül mindkettőt elkapod.

A december elejéig tartó enyhébb időjárás is kitolhatja ezt, így még egyáltalán nem késő a megelőzésre, oltásra helyezni a hangsúlyt.

Az influenza elleni védőoltások idén is elérhetőek már, sőt, általánosságban véve azt javasolják, hogy szeptember-október környékén érdemes beadatni, de szerencsére még most sem vagy elkésve. Elsősorban azoknak ajánlják kiemelten, akik 50 év felettiek és/vagy krónikus betegségben szenvednek, várandósak vagy 5 évnél fiatalabbak, mert ez a leghatékonyabb módja a fertőzés megelőzésének. A statisztikák szerint egyébként évente minden 4. ember elkapja a vírust.


Forrás: Mik a tünetek?

A tünetek tekintetében nincs új a nap alatt, ha voltál már influenzás, most is hasonló jelekre kell felfigyelned. Azaz a láz és hőemelkedés, izomfájdalmak, fejfájás, orrfolyás, köhögés és torokfájás egyaránt az influenzára utalnak, melyek lehetnek enyhébbek és erőteljesebbek is. Fontos viszont megemlíteni, hogy súlyos esetben lehetnek szövődményei az influenzának: tüdőgyulladást, hörghurutot, az anyagcsere-betegségek súlyosbodását, sőt, akár agyi keringészavart, valamint agyhártya- és agyvelőgyulladást is kiválthat. Ezért is fontos a megelőzésre és kezelésre figyelni, valamint komolyan venni a betegséget! Ha úgy érzed, hogy elkaptad, ne dolgozz, ne szervezd tele a napodat intéznivaló feladatokkal; feküdj, mert így tudsz gyorsabban átlendülni a betegségen!
Forrás: Hol és hogyan kaphatom el?

Most, hogy közeledik a karácsony, az üzletekben szinte lépni sem lehet a hatalmas tömegtől. Ez azért is rossz hír, mert akárcsak a COVID, úgy az influenza is cseppfertőzéssel terjed, így elég egy tüsszentés, egy köhögés, sőt akár kilégzés is ahhoz, hogy megfertőződj. Elő a maszkkal, fertőtlenítővel, és kezeld úgy a helyzetet, ahogy két éve tetted (nincs kézfogás, nem adsz puszit köszönéskor másoknak, sokszor mosol kezet), így biztosabb a megelőzés!
Forrás: Ha már elkaptam az influenzát, mit tegyek?

Amennyiben megfertőződtél, a legjobb, amit tehetsz, hogy pihensz. Nincs kimondottan gyógyszer az influenza kezelésére, az orvosod is azt fogja javasolni, hogy igyál sok folyadékot, figyelj az étkezésre, feküdj sokat, és csökkentsd a lázadat egy bizonyos szint felett. Ha semmi sem segít, és nagyon rosszul vagy, mindenképp érdeklődj a továbbiakról a kórháznál, hiszen ez nem játék, de szerencsére az esetek többségében két-három nap alatt a legrosszabb időszakon átesik a beteg.