Galéria

8 dolog, amit az emberek nem, de a kutyák rögtön kiszagolnak

Forrás: Nem véletlen, hogy amikor valakinek nyoma vész, kutyákkal is a keresésére indulnak. Ezek az állatok ugyanis képesek szagot fogni a személyes tárgyak alapján, és nagyobb távolságokból is megérzik, merre lehet az adott személy. Persze fajtafüggő is, hogy melyiknek mennyire jó a szaglása, de egyébként minden kutyának kifinomult képessége van erre.
Forrás: Kutatók is megerősítették már, hogy a kutyák kiszagolják a rák korai stádiumát, különösen a tüdő- és mellrákot. A rákos tumorok ugyanis olyan fehérjét termelnek, amit ők képesek megérezni a vizeletben, ezért külföldön bizonyos klinikákon kutyák is segítik a korai diagnosztizálást.
Forrás: Biztosan neked is feltűnt már, hogy a kutyád stresszes lesz, mielőtt egyáltalán jele lenne a közelgő viharnak. Ezt is különleges szaglása miatt tudja, ugyanis a levegőben bekövetkező legkisebb változást is kiszagolja, így előre érzi, ha vihar lesz, vagy olyan természeti katasztrófa közeledik, mint egy tornádó.
Forrás: A kutyák képesek észlelni azt, ha valakinek a vércukorszintjében változás áll be, mindössze az adott személy leheletéből. Ez hatalmas segítség azoknak, akik diabétesszel küzdenek, hiszen a segítőkutya azonnal jelzi, hogy baj lesz, így a megelőzés is lehetséges.
Forrás: A kutyák néha jobban megértik az emberi érzelmeket, mint mi. Amikor a hangulatod megváltozik, az a hormonjaidra is hatással van (például ha ideges vagy, stresszhormon termelődik a testedben, míg ha boldog vagy, oxitocin), ami a kutyák számára a leheletedből és izzadtságodból érezhetővé válik.
Forrás: Kutatások szerint a kutyák képesek megérezni az epilepsziás rohamot 45 perccel azelőtt, hogy elkezdődne. Úgy gondolják, ezek az állatok észlelik azt a bizonyos szagot, ami ezt az állapotot előjelzi, és rögtön ugatni kezdenek, hogy felhívják a gazdi figyelmét a bajra.
Forrás: Mivel a kutyák érzékenyek a vizelet szagára, nem meglepő, hogy a hormonális változásokat is észreveszik benne. Amikor valaki babát vár, a testében rengeteg változás zajlik le, ami a kutyák számára szagokban is észlelhető, már a terhesség nagyon korai szakaszában is.
Forrás: Az ágyi poloska szaga csak akkor érezhető az emberek számára, ha teljesen megszállták már az ágyat, ruhákat, szobát. Azonban a kutyák kifinomult szaglásuk miatt már akkor is megérzik a jelenlétüket, ha csak egy-két rovar jutott be a helyiségbe.