Galéria

Így kérj fizetésemelést, hogy biztosan kapj is

Forrás: Határozd meg magadban: miért szeretnél fizetésemelést?

Számos oka van annak, hogy valaki fizetésemelést kér. Az egyik, hogy eltelt már több, mint egy év a béremelés óta, és úgy érzed, itt az ideje. A másik, ha egyébként a munkaköröd kibővült, és több új melód is van, amelyek miatt megérdemelnéd a plusz pénzt. És van az is, mint a jelenlegi helyzet, amikor az infláció miatt érzed úgy, hogy az eddigi béred nem elegendő már.

Mindig ez legyen az első lépés: határozd meg, miért akarod a fizetésemelést. Gyűjtsd össze az érveket, amelyek alapján te igenis megérdemelnéd a plusz pénzt (évek óta a cégnél dolgozol, rengeteg tapasztalatod van, sokan kérdeznek tőled, vagy esetleg több új feladatod is van, amelyek már szinte másfél embert igényelnek). Ha konkrétumokat tudsz mondani, a főnököd is jobban hajlik az emelésre.
Forrás: Mikor kérj emelést?

Azt mondják, hogy nincs jó időpont, de rossz biztosan van. Semmiképp se akkorra időzítsd, amikor egyébként is nehéz időket él meg a cég, ezért több embert is ki kellett rúgni, vagy ha a főnököd személyes problémákkal küzd, amelyek miatt egyébként is stresszesebb. Érdemes lehet év végére, november-december környékére időzíteni, mert így nagyobb az esélye annak, hogy az év elejét már emeléssel indíthatod.
Forrás: Mennyi az annyi?

A főnököd első kérdése az lesz, hogy mennyi fizetésemelést szeretnél? A reális valahol 5-10% között van, de ha nagyon régen kaptál plusz pénzt, és egyébként is több melód lett, a 20% is elképzelhető, bár ez utóbbi a ritkább. Érdemes az arany középutat választanod, olyan 10-15%-ot kérni!
Forrás: Miért éri meg a főnöknek?

A főnököd első kérdése (ha nem is hangosan) biztosan az lesz, hogy oké, te kapsz emelést, neked több pénzed lesz, de miért éri ez meg neki? Mondd el neki, hogy ezáltal te is hosszú távon tudsz a cégnél tervezni, hogy nyitott lennél új feladatokra, fejlődésre, előrelépésre, ami a cégnek is plusz bevételt hozhat.
Forrás: Légy magabiztos!

Még ha titkon a kezed remeg is az idegességtől, kívülről jobb, ha ez nem látszik. Fizetésemelést kérni még akkor is kellemetlen, ha egyébként baráti a viszonyod a feletteseddel, szóval nem meglepő, hogy izgulsz. Viszont nagyon sokat számít, ha magabiztos vagy, ha tudod, mit akarsz, és határozottan elmondod, miért járna szerinted neked emelés. Készülj fel lélekben arra is, hogy nemleges választ kapsz: ilyen esetben érdeklődj, hogy ha most nem, akkor mikor lehet reális az emelés, és mit kell tenned érte?
Forrás: Véletlenül se fenyegetőzz

Ha nemleges választ kapsz, véletlenül se tegyél olyan megjegyzést, hogy "oké, akkor el is kezdek nézelődni máshol", mert ezzel csak rontasz az esélyeiden. Valószínűleg a nemleges válasz nem azt jelenti, hogy "sosem adunk emelést", csak hogy "most nem adunk", ezért neked kell eldönteni, hogy tudsz-e várni, vagy inkább új helyet keresel. Akárhogy is, sosem jó ötlet minden hidat felégetni magad mögött, ráadásul a fenyegetőzéssel csak eljátszod a bizalmát, és rontod az esélyeidet a későbbiekben egy emelésre.