Galéria

6 telefonos átverés, aminek véletlenül se dőlj be

Forrás: Valljuk be, ma már tényleg semmi sincs ingyen, ha másnem, az adataiddal fizetsz. Csakhogy mindig légy óvatos, ha olyan cégek keresnek fel telefonon, akikről még sosem hallottál, és valami igazán értékes dolgot ajánlanak fel csak úgy, ajándékba. Gyakori, hogy például valamilyen utazással kecsegtetnek, és letétbe elkérik a bankkártyád adataidat, vagy tárgyi ajándék miatt a lakcímedet kérik. Ne mondj semmire igent, mielőtt utánanéznél, mennyire megbízható a cég, mert sajnos akár a saját pénzed láthatja kárát!
Forrás:

Az sem ritka, hogy a banktól hívnak fel, mondván, hogy gyanús tranzakciót észleltek a kártyádon, és azt állítják, hogy valaki illetéktelenül akar fizetni a te számládról. Ezután pedig azonosításképp olyan privát adatokat kérnek, amelyekkel pont, hogy nem magadat véded, hanem még segíted is őket a lopásban. Nincs olyan, hogy egy bank felhív téged telefonon, és hívás közben személyes információkat kér tőled; nem véletlen, hogy még az azonosítódat sem tudod megváltoztatni az ügyfélszolgálati számon, hiszen ez illetéktelen kezekbe kerülve veszélyes lehet.


Forrás:

Az sem ritka, hogy jótékonysággal kapcsolatban hívnak fel, és kérik, hogy adakozz némi pénzzel valamilyen alapítványnak. Bár vannak olyan szervezetek, amelyek elfogadnak így is pénzt, mindig légy óvatos, mielőtt bármire igent mondasz! Ha szeretnél jótékonykodni, inkább keresd fel te az adott szervezetet, nézz utána, hogyan lehet adakozni, mert így biztos, hogy nem kerül a pénzed rossz kezekbe!


Forrás:

Sajnos az sem ritka, hogy egyes csalók valamilyen behajtócégnek álcázzák magukat, és azt állítják, hogy hatalmas tartozást halmoztál fel, amit azonnal ki kell fizetned. Vagy ha épp nem te, akkor egy szeretted, különben jogi útra terelik a dolgot. Volt már ilyen például társkeresőknél is, amikor valaki regisztrált, megadta a kártyaadatait, majd miután észlelte a lehúzást és letiltatta a kártyát, folyamatos e-maileket kapott, mondván, hogy tartozik és ez halmozódik. Ne dőlj be ennek sem, pláne, ha valamilyen külföldi anyacégtől jönnek a levelek, hívások, tört magyarral. A neten rá tudsz keresni az adott cégre, meg tudod nézni, mennyire valós!


Forrás: Volt már olyan, hogy egy számodra ismeretlen telefonszám megcsörgetett, de mire felvetted volna, letette? Ne hagyd, hogy a kíváncsiságod erősebb legyen, pláne, ha tényleg csak egy csörgetés erejéig hívott. Ilyenkor gyakran valamilyen robot próbálgatja végig a random telefonszámokat, és ha te visszahívod, akkor tudni fogják, hogy ez a szám valós személyhez kötődik, ráadásul olyanhoz, aki visszahívja az ismeretlen számot. Ezt követően aztán készülhetsz, mert újra keresni fognak, valószínűleg valamilyen átveréssel. A neten rá tudsz keresni azokra a telefonszámokra, amiket nem ismersz, és mások tapasztalatait is el tudod olvasni, ha esetleg kérdésed lenne.
Forrás: Nem ritka az sem, hogy telefonhívás helyett SMS érkezik, amiben egy linket találsz, többnyire valamilyen rendeléssel kapcsolatban. Ez szintén valamilyen átverést jelent, pláne, ha nem is rendeltél semmit (és egyébként is, ha rendeltél, akkor e-mail is fogsz kapni), ám ha rákattintasz a linkre, akkor könnyen lehet, hogy vírust szedsz össze a telefonodra. Ez a vírus pedig az adataidat is begyűjtheti!