Galéria

12 sztár, aki hosszú évekig harcolt egy gyermekért az IVF segítségével

Forrás:

Courteney Cox, aki leginkább Monica szerepéről ismert a Jóbarátokban, mindig is nyíltan beszélt a meddőséggel való küzdelméről. A nagy sikerű sorozat forgatása alatt számos vetélésen ment át, anélkül, hogy bármilyen információja lett volna arról, hogy mindez miért történhet. Később kiderült, hogy egy ritka antitest volt a vérében, amely megakadályozta a terhességet.

Az orvosok ajánlásainak köszönhetően Cox kétszer esett át IVF-en, majd nem sokkal később sikeresen szült egy egészséges kislányt.


Forrás:

Hugh Jackman és felesége, Deborra-Lee Furness mindig nyíltan beszéltek az örökbefogadásról. Ez azonban sosem jelentette azt, hogy nem vettek fontolóra alternatív lehetőségeket is. 2013-ban a Good Housekeeping Magazine-nak adott interjújában a pár bejelentette, hogy kétszer is megpróbálták az IVF-et, miközben örökbe akartak fogadni egy gyermeket. Bár sikertelenül végződött a próbálkozásuk, Jackmanék története bizonyítja, hogy egy erős házasság, a másik támogatása a legnehezebb időszakokon is átlendít minket.


Forrás:

„Ha nem akarsz terhes lenni, megtörténik. Ha akarod..." – mondta Kim Kardashian, aki férjével, Kanye Westtel sokáig próbálkozott, hogy bővítse a családját, ám három különböző orvos is azt mondta neki, hogy sosem fog teherbe esni. Amikor már épp petesejtjeit szerette volna lefagyasztatni, jött a hír: természetes úton várandós lett első gyermekével. A terhesség nem volt komplikációktól mentes, de Kim mindenképpen szeretett volna még egy gyermeket. Több műtétje volt, amely során méhét próbálták helyreállítani, és a mesterséges megtermékenyítéssel is megpróbálkoztak. Volt több sikertelen próbálkozásuk is, de végül ezzel megfogant második gyermekük. A terhesség itt sem volt komplikációktól mentes, így végül harmadik és negyedik gyerekük már béranya segítségével jött világra.


Forrás:

Chrissy Teigen hihetetlenül szókimondó a közösségi médiában, különösen a meddőséggel és vetéléssel való küzdelmével kapcsolatban. Mindkét gyermeke IVF segítségével fogant, sok küzdelemmel.

 A Harper's Bazaarnak adott interjújában Teigen elmagyarázta: „Egyszer csak rájössz arra, hogy nincs tökéletes mód és tökéletes reakció. Egyszerűen nincs helyes módja az IVF-nek. Csak reménykedned kell abban, hogy a gyermekáldás egyszer csak megtörténik.” A modell 2020-ban vesztette el harmadik gyermekét, aki 20 hetesen jött világra. Most ismét próbálkoznak, és ezúttal is a mesterséges megtermékenyítést választották. Reméljük, hogy hamarosan örömhíreket oszthat meg Chrissy!


Forrás:

Éveken át azt pletykálták, hogy Gabrielle Union és az NBA sztárja, Dwyane Wade azért nem vállaltak gyereket, mert „túl sokáig" vártak.

De a 45 éves színésznő egy New York-i BlogHer rendezvényen felfedte, hogy az úgynevezett adenomyosis nevű kórkép (a méhnyálkahártya alsó rétegének szöveti állománya és mirigyei közel sem mutatnak akkora ciklusos aktivitást, mint a teljes méhnyálkahártya, és a késői reproduktív korban a petefészkek működésében is gyakrabban fordulhat elő a peteérés elmaradása (anovulációs ciklus), így a nyálkahártya ciklusos megvastagodása is elmaradhat – szerk.) befolyásolta a termékenységét.

„A termékenységi utam vége felé végre kaptam néhány választ, mert mindenki azt mondta, hogy »karrierista nő vagy, prioritásként kezelted a karrieredet, túl sokáig vártál, és most már túl öreg vagy ahhoz, hogy gyereked legyen!«, pedig a valóság az, hogy adenomyosisom van!"- nyilatkozta egy interjúban. Többször is megpróbálkoztak a mesterséges megtermékenyítéssel, és 8-9 alkalommal vetélt el, mire béranya segítségével megszületett gyermeke.


Forrás:

Celine Dion még csak a 30-as évei elején járt, amikor férjével úgy döntöttek, családot alapítanának. Nem gondolták, hogy gond lenne majd a fogantatással, ám évek teltek el úgy, hogy az énekesnő nem lett várandós. Már elkezdték a kivizsgálásokat, amikor kiderült, hogy René Angélil torokrákkal küzd. Ezután a mesterséges megtermékenyítéshez fordultak, Celine Dion pedig több évre visszavonult, számos műtéten átesett, az első IVF pedig végül sikeres volt. Megfogant fiuk.

Ezt követően mindenképpen szerettek volna egy testvért fiuk mellé, így ismét az IVF-et választották. Ám ezúttal nem ment minden terv szerint: Celine hatszor esett át a kezeléseken, mire hetedjére sikeres lett a folyamat. Ezt megelőzően is volt egy várandóssága, ám az nagyon hamar vetéléssel ért véget, erről nehezen beszélt az énekesnő. Végül a hetedik próbálkozásnak köszönhetően születtek meg imádott ikrei.


Forrás:

2020-ban Amy Schumer elárulta, hogy IVF-en megy keresztül.

Az amerikai komikus őszinte fotót tett közzé a kezeléstől sérült hasáról az Instagramon az alábbi felirattal: „Egy hete kezdtem az IVF-et, de már most nagyon lerobbantnak és érzelmesnek érzem magam."

Schumer arra is felhasználta a platformját, hogy tanácsot kérjen más nőktől, akik szintén átestek a folyamaton. Idén aztán elárulta, hogy bár csak egyszer járta végig ezt az utat, az sajnos sikertelen volt és teljesen összetörte őt. Nem is értette, hogyan bírják ezt más nők sokszor végigcsinálni. Azóta a színésznő méhét kivették komoly endometriózisa miatt, így felfedte, hogy csak egyetlen gyermekük lesz (2019-ben született), de őt mindennél jobban szeretik.


Forrás:

Tyra Banks nagyon vágyott már egy gyermekre, épp ezért viselte meg, hogy a média is állandóan azt kérdezte, mikor lesz már édesanya.

„Elegem van abból, hogy a közösségi médiában azt hallom állandóan, hogy miért nincsenek gyerekeim. Pedig nem tudják, hogy min megyek keresztül, fogalmuk sincs!" - mondta Tyra a FabLife show-ban.

Tyra Banks végül hét alkalommal ment végig a mesterséges megtermékenyítés folyamatain, és volt egy, amely során várandós lett, de sajnos hamar elvetélt. Az IVF-ről azt nyilatkozta: „Nagyon nehéz. Volt néhány nem túl boldog, igen traumatikus pillanatom." Végül béranya segítségével született meg gyermeke.


Forrás:

2018-as memoárjában, a Becoming-ben az egykori First Lady elárulta, hogy férjével, Barack Obamával az IVF-et választották és ennek köszönhetik lányaikat, Sashát és Maliát.

Elmondása szerint ugyanis 34 éves korában Michelle Obama ráébredt, hogy a „biológiai órája valóban ketyeg", és ez inspirálta a kezelés igénybevételére. De nem csak emiatt döntöttek így, ezt megelőzően ugyanis volt egy várandóssága, ami vetéléssel ért véget, és annyira magányosnak érezték magukat, hogy úgy érezték, muszáj orvosi segítséget igénybe venniük.

„Azt hiszem, ez a legrosszabb dolog, amit nőként teszünk egymással. Nem osztjuk meg az igazságot a testünkről és arról, hogy pontosan hogyan is működik!" - mondta Obama a Good Morning America című műsorban.


Forrás:

Sarah Jessica Parker, mint sok nő, aki terméketlenséggel küzd, megtapasztalta a másodlagos meddőséget. Ez egy olyan probléma, amely akkor fordul elő, ha valaki természetes úton szül egy gyermeket, de a második várandósság már nem sikerül.

Mivel a színésznő és férje sokáig próbálkozott, és ekkorra már 40 éves lett, az IVF-nek is esélyt adtak, de sosem mesélt arról, hogy mit élt át ez idő alatt. 2009-ben végül a béranyaságot választotta, amely segítségével két egészséges ikerlánya született.


Forrás:

A Down Came The Rain című könyvében Brooke Shields őszinte betekintést osztott meg a meddőséggel és az IVF-fel való küzdelmébe. A színésznő nagyon sokáig próbálkozott, hogy anya lehessen, a mesterséges megtermékenyítés viszont többször is sikertelen volt. Amikor pozitív lett a tesztje, nem egyszer rövid időn belül elvetélt. 36 évesen döntött: még egy utolsó kört bevállalnak férjével, és ha most sem születik gyermeke, nem próbálkoznak tovább. Szerencsére ez már sikeres volt, a színésznő 2002-ben várandós lett, majd 2006-ban ismét gyermeke született az IVF segítségével.


Forrás:

1999-ben Emma Thompson és férje, Greg Wise IVF kezelés segítségével hozták világra első lányukat. Bár a folyamatot „érzelmileg megterhelőnek" nevezték, Thompson a baba érkezésének örömében azt nyilatkozta, hogy „összeszeded magad, körülnézel, és meglátod ezt a hihetetlenül gyönyörű kisbabát, aki a tiéd". Emma később szeretett volna másodjára is teherbe esni, ám a mesterséges megtermékenyítés már sikertelen volt, hiába próbálkoztak. A színésznőt ez nagyon megviselte, de nem adta fel: férjével végül örökbefogadtak egy fiút is.