Galéria

Ha valaki így kér tőled bocsánatot, nem gondolja komolyan

Forrás: Például: "Bocs, ha megbántottalak, de..."

Talán nem is nagyon kell taglalnunk, miért nem őszinte a fenti bocsánatkérés. Pszichológusok szerint szinte mindegy, hogy a "bocsánat" ott van a mondatban, ha utána ez a két szó is megtalálható benne, tekintve, hogy ezek sokszor érvénytelenítik magát a bocsánatkérést. Amikor valaki őszinte, egész egyszerűen elmondja, miért kér elnézést, és nem próbálja meg kimagyarázni a tetteit.
Forrás: Egy őszinte bocsánatkérés rövid és szívhez szóló. Nincs is szükség túl sok szóra, hiszen az érzéseink, a hanglejtésünk és az arckifejezésünk többet mond, mint bármi más. Azonban azok a bocsánatkérések, amelyek kifejezetten hosszúra nyúlnak, és szükségtelen részletekbe mennek, valójában csak időhúzásra jók, és próbálják elterelni a figyelmedet a lényegről.
Forrás: Szakértők szerint akad még pár kifejezés, ami arra utal, hogy egy bocsánatkérés nem őszinte. Ilyenek az alábbi példamondatok:

"Már ezerszer elmondtam, hogy sajnálom!" ---> Ezzel azt mondja a másik fél, hogy igazából már nincs is miért elnézést kérnie, hiszen megtette többször is.
"Sajnálom, hogy te..." ---> Ilyenkor a felelősséget a te válladra rakja, hiszen arra utal vele, hogy te hibáztál valamiben.
"Tudod, hogy..." ---> Ez a kifejezés arra utal, hogy igazából nincs is semmi okod mérgesnek lenni, hiszen "tudod, hogy imád/nem gondolta komolyan/csak viccelt, stb."
Forrás: Egy olyan bocsánatkérés, amiben a másik elmondja, hogy igazából a családja vagy barátai javaslatára kér elnézést, szintén nem túl őszinte. Arra utal, hogy csak a külső nyomás miatt áll oda eléd, és nem azért, mert ő maga is belátta, hogy neked van igazad.