Galéria

7 bámulatos dolog, amire a női test képes a várandósság alatt

Forrás:

Az orvosok 1836-ban jelölték ki a terhességi időszámítás kezdőpontjának a nő menstruációjának első napját, a magzat orvosi kora tehát nem onnan számítódik, amikor a petesejt megtermékenyül. Az ovuláció átlagosan a ciklus kezdete után két héttel következik be, a megtermékenyülés pedig még egy nappal később. Vagyis: ha az orvosod szerint 8 hetes terhes vagy, akkor a baba valójában 6 hetes.


Forrás:

A 9 hónap valójában egy meglehetősen durva becslés. Az átlagos terhesség hossza az ovulációtól számítva 8 hónap és 24 nap (átlagosan 280 nap), nem pedig 9 hónap. A leghosszabb ismert terhesség csúcstartója egy 25 éves amerikai hölgy volt, akinek a várandóssága 1 év 10 napig tartott!  Meglepő módon, a baba, egy teljesen egészséges kislány nem volt nagyobb az átlagosnál.


Forrás:

A tejleadó reflexet az oxitocin hormon indítja be. Többnyire a baba szívása váltja ki, de oxitocin más stimuláció miatt is felszabadulhat, például ha fotót nézel a babádról, rá gondolsz vagy síró baba hangját hallod – még akkor is, ha nem a tiéd.


Forrás:

A reggeli rosszullét biológiai oka, hogy segít megvédeni a magzatot az első harmadban - vagyis a terhesség első 12 hetében. A terhes nők nagyobb eséllyel undorodnak bármitől, ami kicsit is furcsán néz ki, furcsa szagú vagy állagú, ami pedig segít megvédeni a fejlődő embriót a mérgező, vagy esetleg fertőzésveszélyes dolgoktól, amíg az immunrendszer kevésbé aktívan őrködik. 


Forrás:

A méh egy rendkívül rugalmas szerv. Ennek bizonyítéka, hogy a várandósság elején még csupán akkora, mint egy barack, a második trimeszterben a mérete már egy mangónak felel meg, a harmadikban pedig már görögdinnye nagyságú.


Forrás:

A lábon, karon, arcon, kézfejen a vízvisszatartás miatt jelentkező duzzadás a várandósság alatt természetes dolog, mivel ilyenkor a szervezet 50%-kal több folyadékot termel, hogy a baba megfelelően fejlődhessen.


Forrás:

A több vér segít táplálni a folyamatosan növekvő magzatot. A relaxin nevű hormon felel azért, hogy az anya erei kitáguljanak és ennek a megnövekedett vérmennyiségnek helye is legyen. És ugyanez a hormon tehet arról, hogy terhesen bizony nagyobb eséllyel alakulnak ki a visszerek és az aranyér. A természet pedig arról is gondoskodott, hogy hiába van több vére a kismamáknak, mégis olyan az összetétele, hogy gyorsabban alvad, hogy a szülés közben kisebb legyen a vérveszteség.