Galéria

5 világhírű film, amit Budapesten forgattak

Forrás:

Néhány igazán sikeres filmmel a háta mögött, de még a nagy sikert elhozó Annie Hall előtt Woody Allen részben Magyarországon és Franciaországban forgatta Dosztojevszkij és Tolsztoj regényeinek sajátos paródiáját, amelyben már Diane Keaton volt a partnere. A groteszk vígjátékban ugyan a szentpétervári színházat alakító Operaház kivételével aligha lehet ráismerni a magyar helyszínekre, de mindenesetre igazi kuriózumnak számított, hogy amerikai produkciót akkoriban (1975-ben) nálunk forgattak.


Forrás:

Steven Spielberg rendezte azt a szuperprodukciót, ami az 1972-es müncheni terrortámadást mutatja be. Eric Bana és Daniel Craig játsszák a főszerepet, 2005-ben a nagyszabású film miatt lezárták például az Andrássy utat is. A filmben persze nem Budapestet "alakítja" fővárosunk - az Operaház környéke a filmben Róma és Párizs, a Marriott Hotel London és a Puskás Stadion München.


Forrás:

Talán Sandokan 1984-es magyarországi látogatása váltott ki akkora érdeklődést az emberekből, mint a rendszerváltás után az Evita forgatása. 

Az 1996-os film Buenos Airesben játszódik, amit fővárosunk "alakít" több jelenetben is. Keleti pályaudvar, Szabadság tér, Andrássy út - ezeket mind megtaláljuk az Eva Peront játszó Madonna és Antonio Banderas főszereplésével készült szuperprodukcióban.


Forrás:

Budapesten forgatták a Vörös zsaru című filmet is, melynek főszerepét Arnold Schwarzenegger játszotta.  

Azért is híres az alkotás, mert ez volt az első olyan amerikai film, ami engedélyt kapott a moszkvai Vörös téren való forgatásra. A záró jeleneten kívül mégis Budapest játszotta az orosz fővárost. A film egyik első jelenetében a Rudas fürdő buja kulisszái előtt mutogatja Schwarzenegger az izmait, és kerül verekedésbe. Nem csupán Budapest, de sok magyar színész, Növényi Norbert, Koncz Gábor, Bán János és még sokan mások is kapnak egy-egy villanást a filmben.


Forrás:

Ha már Budapest kémfőváros lett, akkor miért ne bukkannának fel a vígjátékok is újból a kínálatban. A Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével készült komédia minden tipikus kémfilmes helyzetet poénba csomagol, miközben föl alá száguldoznak Budapesten.

A forgatás megint igencsak emlékezetes volt, hiszen Ashton Kutcher és Mila Kunis a gyerekeikkel felbukkantak a zajló úszóvilágbajnokságon, és a sztárpár romantikázott a Szigeten is. És az igazi poén csak ezután jött, amikor Kate McKinnon Amerika egyik legnézettebb showműsorában Animal Cannibals-t rappelt.


Forrás:

Annak ellenére, hogy 2020 már a pandémia jegyében telt, nem maradtunk Budapesten forgatott film nélkül ebben az évben sem, hiszen a Marvel Studios második szuperhősnős filmjének helyszíne is hazánk fővárosa volt. Scarlett Johansson mellett például a legfelkapottabb üdvöske, Florence Pugh is részese a filmnek, amelynek már a trailere rögtön a Gellért-hegyi panorámával indít.