Galéria

10 színésznő Hollywood fénykorából, akik megküzdöttek a mellrákkal

Forrás: A svéd születésű, háromszoros Oscar-díjas színésznő 9 éven át küzdött a mellrák ellen, ám a betegség sajnos pont a 67. születésnapján, azaz 1982. augusztus 29-én végleg legyőzte őt.

„Azok a rákos betegek, akik nem fogadják el sorsukat, nem tanulnak meg együtt élni vele, csak azt a kevés idejüket fogják tönkretenni, ami még hátravan” – mondta a színésznő. És egy másik idézet is nagyon jól tükrözi azt, hogy a legvégsőkig pozitív maradt: „Az idő fogy. De minden nap megküzdök a rákkal és túlélem, ez egy győzelem számomra.”
Forrás: A francia színésznőnél az 50-es évei elején diagnosztizáltak mellrákot. 1985 januárjában megműtötték, amit később sugárkezelés követett. A ma már 88 éves díva pedig szerencsére azóta is tünetmentes.
Forrás: A svéd születésű színésznő egy rosszul sikerült visszatérést követően, 1941-ben maga mögött hagyta a forgatások varázsát. Visszavonultan élt innentől fogva, és már ekkor 1984-ben derült fény a betegségére. A mastectomia után pár hónappal már teljesen felépült. Végül 1990-ben hunyt el, a jelentések szerint halálát veseelégtelenség és tüdőgyulladás okozta.
Forrás: A kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznőnél a 80-as évek legelején diagnosztizálták a kórt és 1981-ben mastectomiát hajtottak végre rajta. Hollywood aranykorának egyik kiemelkedő csillaga ekkora már 81 éves volt. Betegsége ellenére azonban folytatta a filmekben és a televízióban való szereplést. 1989-ben az American Cinema Awards során összeesett, és kiderült, hogy ismét nagy a baj. Bette azonban nem adta fel, és ahogy jobban lett, Spanyolországba utazott, hogy átvegye a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon neki ítélt díjat. Ottléte alatt állapota rohamosan romlott, és már túl gyenge volt ahhoz, hogy hazautazzon az Egyesült Államokba, így Párizsban hunyt el 1989 októberében.
Forrás: Ő volt az első afroamerikai színész, aki hazavihette a filmes körökben is nívósnak számító Oscar-díjat. Hattie az 1939-ben bemutatott Elfújta a szélben nyújtott alakításáért kapta meg a Legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát, és bár karrierje későn indult igazán be, minden esélye megvolt arra, hogy korábbi sikereit is túlszárnyalja. A gyilkos kór azonban sajnos gyorsan legyőzte. 1952-ben, 59 éves korában távozott az élők sorából.
Forrás: Az Ádám bordájában és a Szólnak a harangokban is bizonyító, Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznőt először 1961-ben műtötték meg. Akkoriban az újságok azonban még hörgőfertőzésként írtak a betegségéről. Végül 1965-ben mindössze 43 évesen mellrákban hunyt el.
Forrás: Az 1946-os Az élet csodaszép című alkotással világhírűvé vált színésznő 51 éves volt, amikor orvosai közölték vele a szomorú hírt. Szigorú diétával és homeopátiás szerekkel próbálta kezelni magát, miközben letette a cigit és az alkoholt is. Kitartóan hitt abban, hogy sikerül visszaszorítania a betegséget. 
1980-ban azonban ismét visszatért a daganat és ekkor már megtagadta a kezelést. Inkább dolgozott, és próbálta figyelmen kívül hagyni az állapotát, amiről soha nem beszélt a nyilvánosság előtt. A folyamatos rosszullétek után 57 évesen, 1981 októberben hunyt el.
Forrás: A Warner Brothers legnagyobb és legjobban fizetett színésznője volt az 1930-as években, ám idővel Bette Davis vette át a helyét, és a második világháború után pár kisebb szerepet leszámítva már soha többé nem tért vissza a színjátszáshoz. 1966-ban mellrákot diagnosztizáltak nála és mastectomián esett át. Már beteg volt, amikor Hollywood megkereste őt a Madame X című film főszerepével, de már nem vállalta el. A betegség áttéteket képezett a testében, így élete utolsó éveit az ágyban töltötte. 1968-ban hunyt el, magányosan és egyedül, 63 évet élt.
Forrás: Az ötszörös Golden Globe-díjas, négy Oscar jelölt amerikai színésznő leginkább Az asszony, A pénteki barátnő és az Auntie Mame című filmjeivel vált ismertté. A negyvenes évek ünnepelt komikus filmcsillagánál a '60-as évek elején fedezték fel a betegséget, és bár reménykedett abban, hogy a mastectomia segíthet, a rosszindulatú sejtek 1975-ben ismét visszatértek. A kemoterápia első 8 hónapja sikeres volt, majd az utolsó két hónap már nem hozott bíztató eredményeket. Nem sokkal később, 1976-ban 69 éves korában örökre elaludt.
Forrás: A többek közt A napfény nem eladó, a Buck és a prédikátor és az Amerikai gengszterben (ezen alakításáért jelölték is a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra) is játszó színésznőnél 1970-ben rosszindulatú emlőrákot diagnosztizáltak.
A kezelések után szerencsésen felgyógyult, és 2014-ben 91 évesen természetes okokból hunyt el.