Galéria

A munkahelyi bullying hat jele, amit sose hagyj figyelmen kívül

Forrás: Figyelmen kívül hagynak, izolálnak

Ez akkor történik, amikor a felettesed szándékosan kihagy téged fontos levelezésekből, meetingekről, úgy beszél meg munkával kapcsolatos infókat, hogy te nem vagy ott, noha egyébként téged is értene. Ezáltal kívülállóvá válsz, azt érezteti másokkal, hogy a munkád nem fontos, hiszen nélküled is mindent meg tud oldani, nincs szükség rád a csapatban.
Forrás:

Állandó kritika

Mindegy, mennyire vagy ügyes 20 dologban, ha egyetlen olyan is van, amiben hibázol, azt rögtön kiemeli. Állandóan kritikával találod szembe magad, érezteti veled a kollégád/főnököd, hogy nem vagy jó, emiatt te magad is elkezdesz önbizalomhiányossá válni. Dicséretet sosem kapsz, az erősségeid nincsenek kiemelve, csak a gyengeségeid, mondván, hogy "ez építő kritika, tanulj belőle." De igazából csak burkolt sértés.


Forrás: Ellenséges körülményeket teremt

A munkatársad, főnököd direkt ellenséges környezetet teremt? Azaz vitákat szít az alkalmazottak között, kibeszél, pletykál, hogy az emberek ne akarjanak egymással barátkozni? Sokan észre sem veszik, hogy amikor egy munkatárs elmond valamit egy másiknak (például azt, hogy "XY szerint nagyon lassan dolgozol"), azzal igazából csak feszültséget akar teremteni, önmaga szórakoztatására. Ők azok, akik akkor érzik jól magukat, amikor mindenki más maga alatt van.
Forrás: Szándékosan akadályoz

Tapasztaltad már azt, hogy a kollégád vagy felettesed direkt keresztbe tesz neked a munkában? Akadályozza, hogy haladjanak a projektjeid, szándékosan késve ad át fontos infókat, amelyek miatt nem tudsz haladni, és mindent elövet, hogy aláássa a sikeredet? Akkor ez bizony a bullying egyik formája!
Forrás: Megfélemlítés

Ez elsősorban a felettesek eszköze: elérik, hogy féljenek tőlük az alkalmazottak, tévesen azt gondolva, hogy ez a tekintély egyik formája. Ha azt érzed, hogy kérdezni sem mersz, mert olyan stílusban kapsz választ, hogy te érzed rosszul magad, esetleg tudod, hogy közben kritikát, beszólást kapsz ("még ezt sem tudod?!"), és szó szerint gyomorideged van, ha beszélned kell vele, az bizony a bullying jele!
Forrás: Bezsebeli a dicséretet helyetted

Csapatmunkában dolgoztok, te is kivetted a részed a feladatok elvégzésében, mégis minden dicséret a kollégádhoz fut be? Ő az, aki úgy állítja be, hogy mindent megcsinált helyetted is, és a munka oroszlánrésze az ő vállát nyomta, ezért a felettesek is elhiszik, hogy kettőtök közül ő az értékesebb munkaerő. Mindezt úgy, hogy a fele sem igaz...
Forrás: Mit tehetsz, ha munkahelyi bullying áldozata vagy? Szakértők az alábbiakat ajánlják figyelmedbe:

- Próbálj meg kiállni magadért: a legjobb, ha még a legelején jelzed a másiknak, hogy részedről ez nem fér bele, és ha probléma van, nyugodtan megbeszélheti veled, de ne mások előtt hozzon kellemetlen helyzetbe. Ha már régóta ott vagy, és ez gyakorivá vált, érdemes lehet megpróbálni négyszemközt leülni, és elmondani neki, hogy úgy érzed, ez már átlép egy határon, és szeretnél megoldást találni. Sokszor a szembesítés elég!
- Jegyezd fel, mikor és mi történt: ha bármilyen nemű bántalmazást tapasztalsz a munkahelyeden, mindig írd fel magadnak, hogy mikor történt, és mi történt pontosan. Fontos, hogy legyenek a kezedben konkrét bizonyítékok, amennyiben a későbbiekben jelenteni akarod a dolgot a HR-en.
- Beszélj a felettesed főnökével, HR-essel: ha már megpróbáltál beszélni az adott személlyel, és semmi sem változott, keresd fel a felettesét, esetleg a HR-t, és kérj segítséget. Még jobb, ha több kollégával együtt keresitek fel, és többen is kiálltok magatokért, mert így biztosabb, hogy komolyan veszik az esetet.
- Ha nincs más lehetőség, keress másik munkahelyet: ez már a végső megoldás, de nem érdemes megrekedni egy olyan munkahelyen, ahol folyamatosan bántalmazva érzed magad. Lelkileg is megvisel, ami a magánéleteden is nyomot hagy, ezért utolsó mentsvárként mindig ott van a váltás lehetősége.