Galéria

Ez a dal volt a legnépszerűbb a születési évedben

Forrás:

A We Found Love Rihanna barbadosi énekesnő dala, hatodik, Talk That Talkcímű albumáról. A számon közreműködött Calvin Harris skót producer. A lemez első kislemezeként 2011. szeptember 22-én jelent meg, az Egyesült Királyságban a Capital FM-n debütált ugyanezen a napon. A kritikusokat megosztotta a dal, egyesek dicsérték Rihanna énekhangját, mások gyengének érezték a dalszövege miatt. A videóklipet Melina Matsoukas rendezte, 2011. október 19-én jelent meg, a kritikusok szerint mozifilmszerű a klip.


Forrás:

A dal egy elektropop/dance-pop dal, amely minimalista bitpop ritmust tartalmaz, tapsokkal és szintetizátorokkal tarkítva. A dal versei rap/ énekstílust használnak a refrén éneklése közben; az egész dalban az Auto-Tune használata kiemelkedő.

Zeneileg a dalt Lady Gaga, Uffie és Fergie műveihez hasonlították.


Forrás:

Az "I Gotta Feeling" a The Black Eyed Peas 2009-ben megjelent kislemeze az ötödik stúdióalbumukról. A dal a 2. helyen debütált a Billboard Hot 100-as listáján, az Egyesült Államokban, majd később az amerikai slágerlistán is az első helyen szerepelt.


Forrás:

A dal óriási sikert aratott világszerte, és 2008 leghosszabb ideig futó kislemeze volt az Egyesült Államokban. Tíz egymást követő hetet töltött a Billboard Hot 100 élén.

Több mint hétmillió digitális letöltésével a RIAA-tól Diamond minősítést kapott. A dal harmadik lett a Billboard Hot 100 Songs of the Decade listáján.


Forrás:

Soulja Boy, igazi nevén DeAndre Cortez Way, 16 éves korában írta és készítette ezt a számot. Éppen 17 éves volt, amikor a dal a Hot 100 lista legjobbja lett.


Forrás:

A SexyBack a Billboards Hot 100-on hét hétig uralta az első pozíciót, amellyel a legtovább volt első abban az évben. A második legtöbb ideig a topon lévő dal, Beyoncé Irreplaceable-je volt.


Forrás:

A We Belong Together a nagy visszatérést jelentette Carey számára, miután 2001-től karrierje egyre inkább hanyatlásnak indult; a dal számos országban listavezető lett, és az Egyesült Államokban, ahol 14 nem egymást követő hétig vezette a slágerlistát, több rádiós játszási rekordot is megdöntött. 2006-ban két Grammy-díjat is nyert, a legjobb R&B-dalnak és a legjobb R&B-előadásnak járót. A RIAA-tól platinalemez minősítést kapott, világszerte több mint ötmillió példányban kelt el.

A Billboard magazin a dalt a 9. helyre helyezte minden idők 100 legsikeresebb dalát felsoroló listáján és az évtized legsikeresebb dalának nevezte.


Forrás:

A „Yeah!” Usher amerikai énekes dala. A dal társszerzője Sean Garrett, Patrick J. Que Smith, Robert McDowell, LRoc, Ludacris és Lil Jon, utóbbi kettő a dal kiemelt előadója, és Lil Jon is a dal producere, valamint a crunkot és az R&B-t – amit ő alkotott meg crunk&B-nek – a dal produkciójában.

A dal első kislemezként jelent meg Usher negyedik stúdióalbumáról, Confessions.


Forrás:

A dal eredetileg 50 Cent 2003-as Get Rich or Die Tryin’ című debütáló albumára került fel, ez volt róla az első kislemez, és rögtön hatalmas siker lett, az amerikai kislemezlista első helyéig jutott. A trekket két Grammy-díjra jelölték, az MTV díjátadóján pedig ez lett a legjobb rap klip.


Forrás:

A Dilemma Nelly amerikai rapper dala, Kelly Rowland énekes közreműködésével. 2002. június 25-én jelent meg Nelly második stúdióalbumának, a Nellyville-nek (2002) a második kislemezeként, és Rowland debütáló szólóstúdió albumának, a Simply Deep-nek (2002) az első kislemezeként.


Forrás:

Az All for You Janet Jackson amerikai énekesnő hetedik stúdióalbuma. 2001. április 24-én jelent meg a Virgin Records gondozásában. Az album fejlődése és témája abban gyökerezett, hogy Jackson elvált férjétől, René Elizondo Jr.-tól.

Az All for You vidám dance-pop és lassú R&B hangok keverékét mutatta be, beleértve a rockot, a diszkót és a funkot, valamint a soft rockot és a kelet-ázsiai zenét. Szövegei a szenvedélyre, a romantikára és a közösülésre összpontosítanak, és az árulás, illetve a megtévesztés témáit is megvitatják. Több dal kifejezett nyelvezete és szexuális tartalma vitát váltott ki, ami miatt az albumot több országban betiltották.


Forrás:

A Maria Maria a Santana amerikai rockegyüttes egyik dala a Product G&B közreműködésével. A dalt Wyclef Jean és Jerry Duplessis készítette.

Jean elárulta, hogy a dallamot a Wu-Tang Clan "Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' Wit" című dala ihlette. A 2000-es Grammy-díjátadón a dal Grammy-díjat nyert a legjobb pop előadás kategóriában. Annak ellenére, hogy az album más énekesei díjat kaptak, a Product G&B nem kapott Grammy-díjat.


Forrás:

A Smooth a Santana latin rockzenekar és a Matchbox Twenty zenekarának énekese, Rob Thomas együttműködéseként jött létre.

A dalt Itaal Shur és Thomas írta, producere Matt Serletic volt, és Thomas énekelte. Az Egyesült Államokban 12 hétig vezette a Billboard Hot 100-at; ez volt az 1990-es évek utolsó első számú slágere és a 2000-es évek első számú slágere.

A "Smooth" a billboard minden idők legsikeresebb dala, a Greatest of All Time Hot 100 Songs listáján a harmadik legsikeresebb dal. Három Grammy-díjat nyert: az év lemeze, az év dala és a legjobb pop együttműködés vokállal.


Forrás:

A The Boy Is Mine Brany és Monica amerikai énekesnők duettje. Brandy Never Say Never és Monica The Boy Is Mine című stúdióalbumának is első kislemeze. Minden idők egyik legsikeresebb R&B-dala.

Az USA-ban a Billboard Hot 100 slágerlista 1. helyére került és kétszeres platinalemezt nyert el. Rekordnak számító tizenhárom hetet töltött a Billboard slágerlisták élén.


Forrás:

A Candle in the Wind egy Elton John által komponált és előadott dal, amelyet Bernie Taupin írt és 1973-ban jelent meg. Marilyn Monroe tiszteletére írták, aki 11 évvel korábban hunyt el.

Az 1997-ben Diana hercegnő halálára újraírt és újra kiadott Candle in the Wind minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze lett. Világszerte több mint 30 millió fogyott belőle.
Forrás:

A dalt 1994-ben a Los del Río spanyol pop duó adta ki, ami hihetetlenül fülbemászó volt ráadásul volt hozzá egy állati menő tánc is. Az emberek annyira szerették, hogy nem volt olyan buli vagy esküvő a '90-es években, amikor nem erre táncoltak volna.

A Macarena dal valójában egy pajzán, csalfa nőről szól, aki többször is megcsalja a párját, aki éppen nincsen a városban, mivel a hadseregben szolgál.


Forrás:

A Fantasy Mariah Carey énekesnő első kislemeze hatodik, Daydream című albumáról. A dalt Carey és Dave Hall írták, és részleteket használ fel a Tom Tom Club 1982-ben megjelent Genius of Love című számából.

A Fantasy a mai napig Carey egyik legnépszerűbb dala. A dalt 1996-ban Grammy-díjra jelölték.


Forrás:

Az "I'll Make Love to You" egy 1994-es első számú sláger az amerikai Boyz II Men együttestől. A dal jelentős kereskedelmi sikert aratott, 14 hetet töltött a Billboard Hot 100 toplistájának élén. Az 1990-es években ez volt a harmadik legjobban teljesítő dal a Billboardon, valamint a Billboard Greatest of All-Time listáján is.


Forrás: Ha van zeneszám, amit mindenki hallott és ismer szerte a világon, amelynek refrénjét bárki képes felidézni, az bizony Whitney Houston I Will Always Love You című száma. A szívfacsaró, szemekbe könnyeket csaló dal halhatatlanná tette a hatszoros Grammy-díjas énekesnőt.


Az I Will Always Love You dalt Dolly Parton énekes–dalszövegíró írta 1973-ban. Először az ő kislemezén jelent meg a dal 1974-ben. Whitney Houston1992-ben felénekelt változata minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott kislemeze lett.


Forrás:

Az End of the Road a Boyz II Men amerikai R&B együttes dala a Boomerang filmzenéjéhez. 1992-ben jelent meg, írta Babyface, Antonio L.A. Reid és Daryl Simmons. Az "End of the Road" hazai és nemzetközi sikereket ért el. Az Egyesült Államokban az "End of the Road" 13 hetet töltött az amerikai Billboard Hot 100 listájának első helyén.


Forrás:

Az "(Everything I Do) I Do It for You” Bryan Adams kanadai énekes-dalszerző dala. A kislemeze 1991. június 17-én jelent meg.

A dal hatalmas siker volt nemzetközi szinten, legalább tizenkilenc ország zenei listáján az első helyet érte el, a nyugati világban figyelemre méltó kivételt képez Olaszország (3. hely) és Spanyolország (negyedik hely). Különösen figyelemre méltó ez a dal az Egyesült Királyságban elért sikerei miatt, ahol tizenhat egymást követő hetet töltött az Egyesült Királyság kislemezlistájának első helyén
Forrás:

A Nothing Compares 2 U a legsikeresebb olyan dal, amit Prince írt, de más előadó tett világhírűvé. Sinead O'Connor 1990-ben készült feldolgozása több tucatnyi országban volt listavezető.


Forrás:

A Miss You Much Janet Jackson amerikai pop- és R&B-énekesnő első kislemeze negyedik, Rhythm Nation 1814 című albumáról. A dalt Jimmy Jam és Terry Lewis írták és ők voltak a producerei is. Ez volt Jackson második Billboard Hot 100-listavezető száma négy hétig maradt a lista élén.

Nagy tétje volt a dalnak, mert Jacksonnak bizonyítania kellett, hogy nem csak egy sikeres albumot képes létrehozni. A Miss You Much az énekesnő egyik legtöbb példányszámban elkelt kislemeze lett, 1989-ben ebből adtak el a legtöbbet, több mint négymillió példányt.

Jackson mind a hat turnéján előadta a dalt.


Forrás:

Ez a dal arról szól, hogy hogyan küzdjük le az akadályokat, amelyeket az élet elénk sodor. Winwood a 80-as években vált sikeres szólóénekessé, előtte azonban sajnos magánéleti problémákkal küzdött, beleértve a válást is.

Winwood ezt a dalt Will Jennings szövegíróval írta, aki az énekes legtöbb szólóslágerén dolgozott.

Winwood legnagyobb szólóslágerévé vált ez a dal az Egyesült Államokban, négy hetet töltött az első helyen, és szülőhazájában, Nagy-Britanniában is vezette a poplistát. Az azonos című album az amerikai albumok listájának élén is szerepelt.


Forrás:

A szám hivatalosan 1986. október 31-én jelent meg Bon Jovi „Slippery When Wet” albumának második kislemezeként.

A „Livin’ on a Prayer” első helyet ért el Kanadában, Új-Zélandon, Norvégiában és az Egyesült Királyság Rock and Metal Chart-ján.

Azok a szereplők, akik a „Livin’ on a Prayer”, a„ Tommy ”és a„ Gina ”középpontjában állnak, néhány valós páron alapulnak. Az egyik egy olyan srác, akit Jon Bon Jovi személyesen ismert a középiskolában, és feladta reális törekvéseit, hogy profi baseball-játékos legyen, és inkább a váratlanul teherbe esett barátnőjére vigyázott.

Egy másik társíró, Desmond Child a dalszövegeket részben saját tapasztalataira alapozta, mint New York-i taxisofőr, miközben barátnője egy étkezőben dolgozott.

 Az utolsó társíró, Richie Sambora a „Livin’ on Prayer „középpontjában álló karakterpárt saját szülei mintájára írta.


Forrás:

A dalt Burt Bacharach és Carole Bayer Sager írta.

Először Rod Stewart vette fel 1982-ben a Night Shift című film zenéjéhez, de jobban ismert a dal Dionne Warwick, Elton John, Gladys Knight és Stevie Wonder 1985-ös feldolgozásáról. Ez a felvétel, amelyet a "Dionne & Friends" adott ki, az AIDS kutatásának és megelőzésének jótékonysági kislemezeként jelent meg.

 Hatalmas sikert aratott, 1986-ban az Egyesült Államokban az első számú kislemez lett, és Grammy-díjat nyert. Több, mint 3 millió dollárt gyűjtött össze ez a dal a nemes ügy érdekében.


Forrás:

A dal 1985 márciusában jelent meg. Az akkor legnagyobb sztároknak számító énekesek álltak össze azért, hogy így gyűjtsenek pénzt az Afrikában éhezők megsegítésére. A dallal összesen 63 millió dollárt szedtek össze (az akkori árfolyamon több mint hárommilliárd forint volt), és egyben ez lett az egyik leggyorsabban felvásárolt kislemez az amerikai popzene történelmében.


Forrás:

A Jump a Van Halen együttes dala az 1984 című albumukról. Ez az egyetlen daluk, amely első lett a Billboard Hot 100 kislemez listán. Különbözik a szokványos Van Halen daloktól, köszönhetően a szintetizátor vezérmotívumának, amelyet Eddie-Van Halen játszott el. A gitárszólót Eddie saját kedvenceként tartják számon.

A dalhoz készült videóklipet David Lee Roth rendezte.

A Jump az együttes legsikeresebb dala, egyesíti magában a 80-as évek zenéjének két stílusát: a szintetizátor vezérelt popzenét, és a stadion rockot. A szintetizátoros felvezető és szóló a poptörténelem legismertebbjei közé tartoznak. A jövőben az együttes túlnyomórészt ehhez hasonló, rádióbarát slágereket írt.


Forrás:

A Police 1983-as daláról valószínűleg a fél világ úgy tudja, hogy félreérthetetlenül az egyik legszebb szerelmes dal, azzal viszont már csak kevesen vannak tisztában, hogy a megszületését egy válás inspirálta. Sting ugyanis éppen vált a dal megírásakor, és ellenállhatatlan szükségét érezte, hogy ellenőrizze és szemmel tartsa a leendő exfeleségét.


Forrás:

Az "Ebony and Ivory" 1982-ben jelent meg Paul McCartney kislemezeként Stevie Wonder közreműködésével. Abban az évben március 29-én adták ki McCartney Tug of War című albumának vezető kislemezeként.

 A kislemez első helyezést ért el mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban, és az 1982-es év legkelendőbb kislemezei közé tartozott az Egyesült Államokban. Az apartheid korszakban a South African Broadcasting Corporation betiltotta a dalt, miután Wonder 1984-ben a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díját Nelson Mandelának ajánlotta.


Forrás:

Az Endless Love egy dal, melyet eredetileg Diana Ross és Lionel Richie énekelt; Richie írta. Mariah Carey és Luther Vandross feldolgozták. Vandrossnak az 1994-ben megjelent Songs című albumán szerepelt, Careynek azonban csak évekkel később került fel egy válogatásalbumára, a kétlemezes Greatest Hitsre.


Forrás:

A Call Me 1980 februárjában jelent meg, és listavezető lett mind Angliában, mind Amerikában, ezzel pedig az együttes legnagyobb sikerű slágere lett.

A dal az Amerikai dzsigoló című film fő zenei motívuma. Az európai producer, Giorgio Moroder eredetileg Stevie Nicks énekesnőt kérte fel, hogy közösen írják meg a dalt, de Nicks visszautasította az ajánlatot (egy nemrég aláírt megállapodás a Modern Recordsszal megakadályozta, hogy együtt dolgozzon Moroderrel).

Emiatt fordult Moroder végül is Debbie Harryhez. Bemutatott neki egy durva instrumentális tervezetet, amit Man Machine-nek nevezett el, és Harryre maradt a feladat, hogy írjon hozzá szöveget és dallamot, ami Harry saját állítása szerint pár órát vett igénybe. A kész dalt a Blondie együttes vette fel Moroder produceri felügyelete mellett. Az eredeti angol szövegben Harry a „call me” kifejezést olasz („Amore, chiamami”) és francia nyelven is elénekelte („Mon cheri, appelle-moi”).


Forrás:

A "My Sharona" a The Knack rockegyüttes által előadott dal. A dalt Berton Averre és Doug Fieger írta, és 1979-ben jelent meg a Get the Knack című albumukon.Első helyezést ért el a Billboard Hot 100 kislemezlistáján, ahol hat hétig aratott sikert, ezenkívül pedig első helyen állt a Billboard 1979-es Top Pop Singles év végi listáján.

Nem sokkal később aranylemeznek minősítették az 500.000-es eladott példányszámnak köszönhetően.


Forrás:

A Night Fever a Bee Gees által írt és előadott dal. Először a Saturday Night Fever lemezén jelent meg.

A dal a Billboard slágerlistájára került, míg a Bee Gees két korábbi slágere a Saturday Night Fever filmzenéjéből (How Deep is Your Love" és a Stayin' Alive) még mindig a top 10-ben volt. A lemez a Billboard Hot 100-as listáján a 76. helyen debütált, majd hamarosan a 32. helyre ugrott.


Forrás:

A You Light Up My Life egy ballada, amelyet Joseph Brooks írt és eredetileg Kasey Cisyk rögzítette az 1977-es azonos című filmzenei albumához. A dalt a film főszereplője, Didi Conn szinkronizálta a filmben.

A dal legismertebb feldolgozása Debby Boone által vált híressé, aki Pat Boone énekes lánya volt. 1977-ben tíz egymást követő héten át az első helyet tartotta a Billboard Hot 100-as listán, és 13 hétig vezette a Record World magazin Top 100-as Kislemezlistáját.


Forrás:

A Tonight's the Night (Gonna Be Alright) Rod Stewart által írt dal, amelyet az alabamai Sheffieldben található Muscle Shoals Sound Studio-ban rögzítettek  az előadó1976-os "A Night on the Town" című albumához.

A dal, amely a megjelenés idején igen ellentmondásosnak bizonyult, a későbbiekben hatalmas kereskedelmi sikernek bizonyult és majnem egy évig vezette a slágerlistákat is.


Forrás:

A Love Will Keep Us Together Neil sedaka és Howard Greenfield által írt dal. Először 1973-ban vette fel Sedaka. Az amerikai popduó, a Captain & Tennille 1975-ben feldolgozta a dalt, amelynek kirobbanó világsikere lett.


Forrás:

A The Way We Were Barbra Streisand amerikai énekesnő dala, amely tizenötödik azonos című stúdióalbumáról származik. Az album első kislemeze 1973. szeptember 27-én jelent meg a Columbia Records gondozásában.

A "The Way We Were" kifejezetten a lemezre készült, három másik szám mellett, köztük az akkor közelgő "All in Love Is Fair" (1974) kislemezével együtt.


Forrás:

A Killing Me Softly with His Song egy dal, melyet Charles Fox komponált meg Norman Gimbel szövegével. A dalszövegeket Lori Liebermannel közösen írták, miután 1971 végén egy Don McLean előadás inspirálta őket. Lieberman 1972-ben kiadta a dalt, azóta pedig nagyon sok előadóművész feldolgozta a méltán híres számot.


Forrás:

Az Alone Again (Naturally) Gilbert O'Sullivan ír énekes-dalszerző dala. 1972-ben jelent meg, ugyanakkor nem szerepelt a Back to Front című albumán.

A kislemez hat egymást követő héten keresztül szerepelt az Egyesült Államok Billboard Hot 100 kislemezlistájának első helyén, amely 1972-ben a 2. számú legnépszerűbb dalnak is választotta.


Forrás:

A Joy to the World dalt Hoyt Axton írta és a Three Dog Night együttes tette igazán híressé.  A Three Dog Night eredetileg negyedik stúdióalbuma debütálásakor, a Naturally-n adta ki a dalt 1970 novemberében, majd 1971 februárjában megjelent a szerkesztett változata is, méghozzá kislemezként.

A dal, amelyet a Three Dog Night tagjai "gyerekdalként" írtak le, az észak-amerikai kislemezlisták élén végzett, RIAA arany minősítést kapott, és azóta több művész is feldolgozta.

A dal refrénjét Mariah Carey felhasználta a "Joy to the World" karácsonyi énekének 1994-es feldolgozásában.


Forrás:

A Bridge over Troubled Water Simon & Garfunkel ötödik, egyben utolsó nagylemeze. A Billboard Pop Albums lista élére került, világszerte több mint 25 millió példányban kelt el.

Az album 1971-ben 4 Grammy-díjat nyert: Grammy-díj az év albumáért, Grammy-díj a legjobb hangszerelésért, míg a címadó dal a Grammy-díj az év felvételéért és a Grammy-díj az év daláért kitüntetést kapta meg. 2003-ban 51. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján. Szerepel továbbá az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.