Galéria

A leggyakoribb Facebook Marketplace átverések, amiknek ne dőlj be

Forrás: Más platformra akar terelni

Nem ritka, hogy a csalók úgy akarják megszerezni a vevő pénzét, hogy más platformra szeretnék terelni a továbbiakat. A Facebookon ugyanis vissza lehet követni a beszélgetést, ám vannak olyan oldalak, appok, ahol nincs erre lehetőség. Ez már önmagában piros jelzés: ha az eladó Facebook helyett ismeretlen platformon folytatná a beszélgetést, vagy utalás helyett küld egy linket, esetleg kéri, hogy egy bizonyos applikáción keresztül utald át a pénzt, inkább állj el a vásárlástól.
Forrás: Fizess előre, majd postán küldi

Sokan így vásárolnak, hiszen ha nagy a távolság, a csomagküldés a legegyszerűbb megoldás. Viszont mindig légy óvatos ilyenkor, mert ha előre fizetsz, a csalók általában az összeg fogadása után azonnal tiltanak. Mire figyelj? Nézd meg, hogy a profil, amivel kommunikálsz, mennyire aktív a Facebookon, vannak-e ismerősei, lájkok a fotóin. Ha nincs, könnyen lehet, hogy kamu profillal állsz szemben. Kérdd el a telefonszámát, hogy tudd azonosítani őt, így nyugodtabb leszel, mert tudod, hogy kivel egyezteted le a vásárlást. Ne felejtsd el arra is megkérni, hogy küldjön fotót a termékekről már becsomagolva is, így láthatod, hogy tényleg elindult vele az automatához, postára.
Forrás: Túl olcsó a termék

Ha valaki egy luxus táskát, elektronikai kütyüt hirdet potom pénzért, az már önmagában gyanús. Pláne, ha hibátlan, alig használt tárgyról van szó. Ez két dolgot jelenthet: vagy egyáltalán nincs neki, és nem is fogja eladni, vagy hamisítványról van szó, ami olcsó másolata az eredetinek. Nézd meg, mások mennyiért árulják az adott terméket, és gondold át, megéri-e így a kockázatot. Sajnos az esetek többségében, ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, nem is az.
Forrás: Lopott képekkel hirdet

Nagyon gyanús, ha valaki a netről összeszedett képekkel hirdeti a termékeket. Általában ilyenkor átverésről van szó, hiszen akinek van ideje valamit feltölteni a netre eladni, annak lefotózni is lenne. Érdemes rákeresni a Google-ben a képekre, esetleg a Google Lensszel csekkolni az adott fotót, így a kereső feldobja a hasonló találatokat.
Forrás: Megváltoztatja az árat

Ráírtál az eladóra, aki egy bizonyos összegért hirdetett, majd közli, hogy azóta felemelte az árat? Akkor jobb is, ha nem vásárolsz nála, mert lehet, hogy átverésről van szó. Gyakori, hogy alacsony árakon tesznek ki termékeket, ezzel berántva a vevőt, majd közlik, hogy azóta változott, de esetleg vásárolhatnának pluszban még valamit, és akkor adnak kedvezményt. Aztán a termékek vagy megérkeznek, vagy nem...
Forrás:

Hogyan kerüld el, hogy online vásárlásnál átverjenek?

- Nézd meg alaposan az eladó profilját, nevét, keress rá a Google-ben az e-mail címére. Érdemes lehet vásárlós csoportokban rákeresni a nevére, mert ha valakit már átvert, akkor biztos, hogy posztoltak róla. A friss profilokkal vigyázz!
- Csak biztonságos felületen fizess. Ne használj olyan appot, amit nem ismersz.
- Ha személyesen vásárolsz, nézd meg mindig, mit vettél, nehogy otthon szembesülj azzal, hogy valami mást kaptál.
- Ne ossz meg magadról bizalmas információkat, kártyaszámot, és semmit, amivel később visszaélhetnek.
- Ha kicsit is gyanúsnak tűnik az eladó, inkább ne kockáztass. Biztos, hogy nem véletlenül támad rossz érzésed vele kapcsolatban.