Galéria

10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán

Forrás: Az amerikai némafilmek egyik legnagyobb sztárja 1901-ben született Nagydorogon. Először Budapesten kóstolt bele a színjátszásba, majd rövidesen már Ausztriában, Franciaországban és Németországban bontogatta szárnyait. 1925-ben Hollywoodba költözött és szinte azonnal felfedezte magának a szakma. Vilma csak úgy fürdött a sikerekben, ám a hangosfilmek megjelenése az ő karrierjét is kettétörte. Bár megpróbálkozott ezen alkotásokban is maradandót alkotni, de két film után inkább már csak a színház felé fordult. A '30-as évektől az üzleti életben mozgott, de így is nagyon boldog volt. 1991-ben hunyt el Los Angelesben.
Forrás: Gábor Sári néven született 1917-ben, Budapesten. 1936-ban elnyerte a Miss Hungary címet, innentől fogva pedig nem volt megállás. A fiatal lány 1941-ben Hollywoodba költözött és színésznőnek állt. A szakma imádta a magyar szépséget, akinek hírnevét csak tovább emelték szerelmi kalandjai és különleges házasságai. Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy bulvárrovatba illő népszerűsége túlnőtt a tehetségén, mégis élete során körülbelül 80 alkotásban szerepelt és 1958-ban Golden Globe-különdíjat kapott. 2016-ban, 99 évesen Los Angelesben hunyt el.
Forrás: Kevesen tudják azt, hogy Gábor Zsazsa húga, Éva szintúgy színésznőként kereste a kenyerét a tengerentúlon. Gábor Éva, 1919-ben született Budapesten és viszonylag fiatalon, még Zsazsa előtt, mindössze 20 évesen már az Egyesült Államokban építette karrierjét és olyan filmekben láthattuk, mint az Amikor utoljára láttam Párizst és az Egy csókkal kezdődött, illetve 1953-ben mindössze fél évig saját tévéműsora is volt Eva Gabor show néven. És bár Zsazsa kétségtelenül korának egyik legnépszerűbb színésznője lett, szakmai berkekben mégis úgy gondolták, hogy Éva sokkal tehetségesebb volt világhírű nővérénél.
Forrás: A Drakula grófként világhírűvé vált színész Blaskó Béla Ferenc Dezső néven, 1882. október 10-én Lugos településen, a mai Románia területén látta meg a napvilágot. Kezdetben Temesváron játszott, majd idővel a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, végül 1912-ben a Nemzeti Színház tagja lett. Az első világháborúból való hazatérte után egyre nagyobb szerepet vállalt magára a színész-szakszervezetben, azonban ezt a nyílt politikai szerepvállalást nem nézték jó szemmel, így emigrált az országból. Először Bécsben, majd Berlinben próbált szerencsét, és végül 1920-ban a német fővárosból utazott az Egyesült Államokba. 1927-ben már a Broadway közönségét kápráztatta el Drakula grófként, így szinte magától értetődő volt az, hogy 1931-ben az Universal Pictures őt kéri fel az első Drakula film főszerepére. A szerep bevált és a színész nevére a mai napig emlékeznek az álomgyár falai között. Lugosi Béla 1973-ban, Los Angelesben hunyt el.
Forrás: Munkácsi Pál néve született 1894-ben Budapesten. Az első világháborúról hazatérve színésznek állt és amikor 1927-ben Adolph Zukor, a Paramount elnöke Hollywoodba hívta egy percig sem habozott. Paul Lukas néven kezdetben némafilmekben, majd idővel a hangosfilmekben aratott nagy sikereket. 1943-ban, az Őrség a Rajnán című filmben nyújtott alakításéért Oscar-díjjal jutalmazták - a mai napig ő az egyetlen magyar színész, aki átvehette az Akadémia elismerését. Karrierje során több mint 60 filmben játszott főszerepet. 77 évesen egy marokkói nyaralás során hunyt el.
Forrás: Az Ilona Massey néven ismert és elismert színésznő és koloratúr szoprán operaénekes 1910-ben született Budapesten. A kislányt szülei varrónőnek szánták, és bár 1927-ben női szabó végzettséget szerzett, ő mégis más pályán képzelte el magát és felvételizett a Király Színházba. A céltudatos lány hamarosan hozzáment egy gazdag úrhoz, ám a nász viszonylag rövidre és tragikusra sikerült, viszont Ilonának férje pénzé végre lehetőséget adott arra, hogy még tovább képezze magát, így nyelvleckéket vett és énektanárhoz járt. 1937-ben utazott ki az Egyesült Államokba, egy évvel később pedig immáron Ilona Massey néven olyan filmstúdiókkal dolgozott együtt, mint a Metro-Goldwyn-Mayer és az United Artists. Az 1949-ben készült Szerelmi boldogság című filmben például Marilyn Monroe oldalán szerepelt. 1974-ben hunyt el Maryland államban.
Forrás: A művész Kaminer Manó néven született 1886-ban Budapesten. Mindössze 17 éves volt, amikor elszökött egy cirkusszal, hogy színésznek tanulhasson és ekkoriban vette fel a Kertész Mihály nevet. Az első világháború után aktívan kivette a részét a hazai politikai életből, majd a Tanácsköztársaság leverését követően Ausztriába, később pedig Németországba költözött. 1927-ben hagyta el Európát és az Egyesült Államokba emigrált, ezután pedig már Michael Curtiz-ként ismerte meg az egész világ. Nevét kétségtelenül az 1942-es Casablanca című film tette ismertté, ezen rendezéséért ugyanis Oscar-díjjal jutalmazta a szakma. 75 éves korában Los Angelesben hunyt el, egy igencsak tartalmas életművet hagyva maga mögött, ugyanis közel 100 filmet készített.
Forrás: A világ leghíresebb bűvésze, Weisz Erik néven látta meg a napvilágot 1974-ben, Budapesten. Élete során bár sokszor tagadta, hogy Magyarországon született volna, a ránk maradt hivatalos dokumentumok is ezt bizonyítják. Erik még csak 4 éves volt, amikor az Egyesült Államokba érkezett édesanyjával és négy testvérével. Kezdetben cipőpucolóként és újságárusként dolgozott, majd 1887-ben New York-ba utazott, felvette a Houdini nevet, és bűvészkarrierbe kezdett. Pár kisebb filmszerepet leszámítva minden idők egyik legnagyobb illuzionistája volt, akit kilenc alkalommal választottak az Amerikai Bűvészek Társasága elnökének. Harry Houdini 52 évesen hunyt el egy vakbélgyulladás következtében.
Forrás: Marczincsak György Pál néven született 1908-ban, Cegléden. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola után három éven át a Hunnia Filmgyárban dolgozott. Később Berlinbe költözött és megalapította a Trickfilm-Studio GmbH Pal und Wittkét és ekkor szabadalmaztatta a Pal-Doll eljárást, azaz a bábos filmanimációs módszerét. A második világháború során elhagyta Németországot, először Angliába, majd 32 évesen Amerikába utazott. A tengerentúlon gyorsan megtalálta a számításait, Puppetoons című sorozatáért 1943-ban tiszteletbeli Oscar-díjat kapott. A szakma a mai napig olyan sci-fi és fantasy filmjei által emlékszik rá, mint a When Worlds Collide, a The War of the Worlds, a Tom Thumb, vagy a The Wonderful World of the Brothers Grimm. 1980-ban hunyt el Beverly Hillsben.
Forrás: Löwenstein László néven látta meg a napvilágot 1904-ben Rózsahegyen, a mai Szlovákia területén. Megszökve otthonról először Fritz Lang német rendezővel dolgozott együtt, majd később már Alfred Hitchcock filmjeiben tűnt fel. Többek közt olyan ikonikus alkotásokban láthattuk őt, mint a A máltai sólyom, a Casablanca, vagy a Titkos ügynök. 1964-ben hunyt el Los Angelesben.