Galéria

Ilyen anya volt II. Erzsébet királynő

Forrás: Mindössze 18 hónappal azután, hogy trónra lépett, egy 13 országot érintő utazásra indult. Az ekkor 5 éves Károlynak és a 3 éves Annának így fél évig nélkülözniük kellett szüleik társaságát, akik amikor végre visszatértek hozzájuk Angliába, kézfogással köszöntötték gyermekeiket.
Erre célzott később Diana, mikor azt mondta Károlyról, hogy mindaz, amit tudott a szeretetről, az a kézfogás volt.
Forrás:

A kékvérű családokban régen nem volt divat a szoptatás, sőt még nemesi körökben is kifejezett szégyennek számított, ha egy úriasszony maga táplálta gyermekét. A 20. század második felében azonban egyre több kutatás jelent meg a szoptatás anyára és babára gyakorolt pozitív hatásairól, így II. Erzsébetet 1926-os születésekor majdnem egy évig szoptatta az anyakirályné, és ezt a szokást átvette maga Erzsébet is, mikor anya lett. Míg testvére, Margit például ízléstelennek tartotta a szoptatást, ahogyan az európai uralkodócsaládok többsége is, Erzsébet királynő mind a négy gyermekét maga táplálta, ebben pedig Diana és Katalin is követte példáját.


Forrás: A királynőt javarészt lekötötték az uralkodói feladatok, így a komolyabb szülői döntéseket Fülöpre bízta, aki nem mindig érzett rá arra, hogy gyermekeinek mire is van szüksége igazán.

Károly lelkének és személyiségfejlődésének például nem tett jót, hogy az anyakirályné tanácsát semmibe véve, apja inkább egy skót iskolába íratta őt. Viszont Fülöp döntése volt az is, hogy a 17 éves fiát Ausztráliába küldte egyedül, az út pedig építőleg hatott a királyi pár legidősebb gyermekére.
Forrás: Úgy tartják, hogy Károly mindig is közelebb állt a nagymamájához, mint édesanyjához, akit ő maga is távolságtartóként írt le egykor.
Rajongásig szerették egymást és ez a szoros kötődés egészen a néhai királyné 2002-ben bekövetkezett haláláig kitartott köztük.
Forrás: Károly és Anna születése után vált királynővé Erzsébet, és ekkortájt kezdett el nagyon sokat dolgozni, így emiatt nem mindig volt ideje imádott gyermekeire. Két kisebbik fia késői érkezése azonban pihenésre sarkallta az uralkodót, a szülések után hosszú szabadságot vett ki és végre ismét több ideje volt a családjával lenni. A történészek szerint Erzsébet már egy kicsit lazább és rugalmasabb elvek szerint nevelte Andrást és Eduárdot. Úgy tartják, András születése új korszakot indított el Erzsébet és Fülöp házasságában is, igazi szerelem gyermek volt, nem véletlen az sem, hogy sokak szerint mindig is ő volt a királynő kedvenc gyermeke, akivel sokszor kivételezett is.
Forrás: A '60-as években Erzsébet megenyhült, és engedélyt adott arra, hogy egy stáb hónapokig kövesse őket, így nemcsak a skóciai utazásokra kísérték el a családot, de olyan hétköznapi helyzetekben is forgott a kamera, amikor a királynő Eduárddal ment el édességet vásárolni. A dokumentumfilmet 1969-ben mutatták be és csak Nagy-Britanniában közel 30 millió nézőt ültetett le a tévé elé.

A premier után még egy városi legenda is terjedt: mivel mindenki a reklámszünetre időzítette a mosdó használatát, így a túl sok ürítés hirtelen vízhiányt eredményezett Londonban.
Forrás: Pár éve Anna hercegnő megvédte édesanyját a rossz pletykákkal szemben, és elmondta, hogy sose érezte azt, hogy Erzsébet elhanyagolta volna őket, szerinte pont annyi időt töltött velük, mint bármelyik másik anya a gyermekeivel.

A lovak szeretete egyébként szoros kapocs volt kettejük között, a királynőt örömmel töltötte el, hogy lánya már 11 éves korától szeretettel hódolt eme sportnak.
Forrás: Mindössze egyszer adott egy nagyobb, átfogóbb interjút a királynő, ez uralkodásának 65. évfordulóján volt, így kimondottan keveset tudunk arról, hogy miként is tekintett ő maga az anyaság intézményére.

Szerencsére Kate Winsletnek viszont sikerült egy fél mondatot kicsalnia belőle. A színésznőn ugyanis beszélgetésbe elegyedett Erzsébettel, amikor átvette tőle a Brit Birodalmi Érdemrendet. Az uralkodó megkérdezte Winsletet, hogy mennyire szereti a munkáját, amire a színésznő azt válaszolta: „Igen szeretem, de nem annyira, mint anyának lenni”, amire a őfelsége csak annyit mondott: „Az a legjobb munka”.