Galéria

5 tény a filmes ételekről, amelyeket csak az igazi rajongók tudnak

Forrás:

Nem túl gyakori, hogy maradékok maradnak, mivel a színészeknek általában enniük kell a jeleneteik alatt. De bármi, ami érintetlenül marad a forgatáson azt jó állapotban lehűthetik, és más projektekre használják fel, de olyan is van, amikor jótékony célra adományozzák őket.


Forrás:

Egy étel elkészítése egy fotózáshoz egészen más, mint egy filmjelenethez. Lehet, hogy az előbbi nem is ehető, és senki sem venné észre, de a filmekben, különösen napjainkban, amikor a rendezők azt akarják, hogy a színészek minél életszerűbben alakítsák szerepeiket, elengedhetetlen, hogy valódi, friss étel kerüljön eléjük.


Forrás:

Ami a forgatást illeti, minden ételhez több másolatot kell készíteni arra az esetre, ha több fogás is van. „Egy hálaadási jelenethez 8-24 pulyka kell, mert minden alkalommal, amikor felvágnak egy pulykát, szükségük van egy újra” – mondja Chris Oliver séf, az amerikai filmek és televíziók egyik leghíresebb ételstylistja.

Ezen kívül vannak jelenetek, ahol a színészek valóban esznek. Így, ha megesznek egy fél hamburgert, és meg kell ismételni a jelenetet, újra kell kezdeniük egy teljesen új hamburgerrel. A Chef című film forgatásához körülbelül 800 kubai szendvicset kellett elkészíteni. „Enni kell, aztán újra kell enni, aztán újra enni kell minden szögből és minden felvétel miatt.” – mondja a rendező, Jon Favreau.


Forrás:

A stylistokat nem csak arról kell előre tájékoztatni, hogy mit kell elkészíteniük, hanem arról is, hogy milyen egyéb tényezők befolyásolhatják az ételek megjelenését vagy eredményét. Például, ha a filmnek történelmi környezete van, ha fantasy vagy sci-fi, vagy ha az étel egy adott földrajzi területen hagyományos, és az elkészítésének vagy bemutatásának sajátos módja van, ezeket a dolgokat meg kell jegyezniük.


Forrás:

A filmes kulináris stylistok feladata nem csak az, hogy főzzenek, hanem az is, hogy az ételek valósághűek legyenek a kamera előtt, ehetőek legyenek, és kibírják a forgatási körülményeket (időtartam, időjárás, hőmérséklet stb.). Természetesen mindezek mellett az ételnek ízletesnek is kell lennie.

Mindezek miatt a kulináris stylistoknak nemcsak kiterjedt kulináris képzésre van szükségük, hanem táplálkozási ismeretekre és a legmodernebb főzési technikákra is, mint például a molekuláris gasztronómia, vagyis arra a tudományra amely az alapanyagok elkészítés során bekövetkező átalakulásait vizsgálja.