Galéria

A 3 típusú szerelem, ami egy életre megváltoztat téged

Forrás:

Szeretni rajongásig

Ez a típusú szerelem bizonyos kapcsolatok elején alakul ki, amikor még nem is ismered a másikat, nem is tudsz róla semmit, de már legyőzhetetlen vágyat érzel az iránt, hogy vele legyél. Elképzeled, milyen ő, és a fejedben képet alkotsz róla, ami nem feltétlenül felel meg egyébként a valóságnak. Intimitásra vágysz, minden idődet vele akarod tölteni; erről az ösztrogén és tesztoszteron hormonok tehetnek, amelyek ilyenkor erősen termelődni kezdenek. Nem véletlen, hogy ez az a tipikus rózsaszín köd, amikor izgatott vagy, szinte remegsz a találkozások előtt, és mindegy, mit mond a másik, nem tudsz nem rajongani érte. Mint egy tinilány, aki találkozhat plátói sztárszerelmével, úgy érzed magad te is. A rossz hír, hogy amilyen gyorsan, a semmiből rád tör ez az érzés, olyan gyorsan véget is ér - legalábbis nagyon sokszor.

Ha így történik, akkor a köd elmúltával még sajog egy kicsit a szíved, még vágysz a régi szép időkre és arra a személyre, akinek te gondoltad őt, de közben már más emberré válsz. Már tudod, hogy sok részlet felett elsiklottál, hogy úgy alkottál véleményt valakiről, hogy nem is ismerted. Rájössz, hogy elkövettél hibákat, és azáltal, hogy ezekből próbálsz tanulni, már nem maradsz ugyanaz a személy. Óvatosabb leszel. Elővigyázatosabb. Nem véletlen, hogy ezt a típusú szerelmet maximum egy-két alkalommal éljük át, főleg tiniként, valamint a 20-as éveink kezdetén.


Forrás:

Szenvedélyes szerelem

A szenvedélyes szerelem kialakulásában már a dopamin és a noradrenalin játszik szerepet. Ez a típusú szerelem rengeteg romantikát hoz magával: órákig képesek lennétek egymás tekintetében elmerengeni, minden perceteket együtt töltenétek. Eufóriát érzel, a szex pedig szenvedélyes és tüzes. Ilyenkor nagyon sokan elképzelik a közös jövőt a másikkal, gyerekekről, házasságról álmodoznak, és azt érzik, legszívesebben már most, azonnal beleugranának ebbe az egészbe. Ha tehetnék, nem is várnának. Egy ilyen szerelemnél a nagy próbatétel 6-12 hónap után következik be, amikor ez a lángoló szenvedély alábbhagy. Ha a felek nem tudják újraéleszteni a szikrát, ha nem tudják a kapcsolat éretté válását kezelni, a szerelem véget is ér.

Ez a csalódás általában mély nyomot hagy maga után, sokan ilyenkor hagynak fel a szerelem keresésével, egyedüllétre vágynak, új életet kezdenek. A legnagyobb változások ekkor következnek be; van, aki külföldre költözik, van, aki teljes karrierváltáson megy át, de egy biztos: senki sem marad ugyanaz a személy.


Forrás:

Elköteleződött szerelem

És végül, de nem utolsó sorban, az elköteleződött szerelem. Az elköteleződés minden kapcsolat legfontosabb pontja, ami kell ahhoz, hogy családot alapítsunk, hogy ne csak szerelmespár, hanem baráti társak is legyünk, miközben van intimitás a kapcsolatukban. Ebben a szakaszban oxitocin és vazopresszin szabadul fel az agyban, amely segít, hogy szorosabbnak érezzük a kötődésünket egymás iránt, hogy kitartsunk és közben egy hullámhosszra kerüljünk. Akik ebbe a szakaszba eljutnak, nagyon szerencsések, mert a legtöbb pár az előző kettőnél megáll.

Egy ilyen szerelemnél minden szuperül megy, míg valami kiszámíthatatlan nem történik. Ez lehet egy munkahely elvesztése, egészségügyi probléma, bármi, ami kizökkenti a feleket a megszokott rutinból. Van, hogy ez olyan mély szakadékot teremt, hogy nincs megoldás, hogy a felek nem tudják kezelni a problémákat, válás mellett döntenek. Mondanunk sem kell, hogy ez hagyja a legmélyebb nyomot, egy óriási űrt, amit nem is lehet igazán betapasztani.

De akik szerencsések, akik végül kitartanak, ezeket az akadályokat leküzdve kezdik újra - együtt. Szerencsés vagy, ha ilyen kapcsolatban élsz!