Galéria

Ilyen komoly egészségügyi következményei lehetnek a nagy hőségnek

Forrás:

Forróságból a hűvösbe

A nyári hőségben kitágulnak a perifériás erek, ami nagyobb terhelést jelent a szívnek. Ehhez jön a fokozott izzadás, ami szintén megterhelő. Amikor pedig hirtelen belépsz egy légkondival 18-20 fokra hűtött helyiségbe, gyakorlatilag egy pillanat alatt „ugrik össze” a tested, vagyis szűkülnek be az erek. Ez sokként érheti a szervezetedet, ami miatt szédülést, hányingert érezhetsz. Ha van lehetőséged, állj meg pár percre egy olyan helyen, ahol hűsebb, mint a napon és csak ezután menj be.


Forrás:

Folyadék-, és sóháztartás felborulása

A melegben izzadsz, mert a tested ezzel hűti magát, így tartja egyensúlyban a hőháztartást. Ilyenkor akár 3-4 liter is lehet a napi folyadékigényed. Ha erre nem figyelsz oda és nem iszol eleget, a vér besűrűsödik, amit a szív nagyon nehezen pumpál, így a sejtekben oxigénhiány léphet fel. Súlyos esetben ez infarktushoz, agyvérzéshez vezethet.


Forrás:

UV-sugárzás

A nyári időszakban délelőtt 11 óra és délután 3 óra között extrém magas a szervezetre káros UV-sugárzás. Nem csak a közvetlen napsütés veszélyes ilyenkor, hanem a homokról, vízről visszaverődő is. E fény negatív hatásai közé tartozhat a napégés, a szeplősödés, a napallergia, a bőröregedés, a szemkárosodás, illetve az immunrendszer gyengülése.


Forrás:

Napszúrás, hőguta, bőrkiütések

Amennyiben a 30 fok fölötti hőmérsékletben a tűző napon állsz, a fejedet és a tarkódat mindenképpen takard el. Ha nem így teszel, fokozódhat a koponyaűri nyomás, ennek következtében begyulladhat az agyhártya. Ezt nevezi a köznyelv napszúrásnak, súlyosabb esetben hőgutának.


Forrás:

Így éld túl ezeket a napokat

·      melegben ne cukros, szénsavas vagy alkoholos italt igyál, a szervezetnek vízre van szüksége

·      11 és 15 óra között viselj kalapot, napszemüveget, maradj árnyékban

·      a fényvédőkrém alap, ahogyan a naptej is

·      ne engedd a lakásod belső hőmérsékletét 32 fok fölé kúszni, ha nincs légkondi, függönyözz be, éjszaka legyen nyitva minden ablak

·      kerüld a fizikai megterhelést, ez az idő nem alkalmas a szabadtéri sportra

·      zuhanyozz naponta többször langyos vízzel

·      felhevült testtel csak fokozatosan menj be a vízbe strandoláskor, a szívinfarktus a fiatalokra is veszélyes ilyenkor