Galéria

A nagy cicaszótár – Így próbál kommunikál veled a macskád

Forrás:

mAikor cicád felfelé mutató farokkal sétálgat otthon, valójában azt üzeni neked, hogy boldog, jól érzi magát és bármikor készen áll egy kis játékra, vagy simogatásra.

Ugyanakkor egy feszült helyzetben ez a felfelé mutató farok a harci kedv jele is lehet, ha éppen egy idegen macskával, vagy valamilyen fenyegető helyzettel találkozik. A felfelé mutató farok ilyenkor gyakran párosul felálló szőrzettel is.

Amikor a cicád farka felfelé mutat és közben reszket, az azt jelzi, hogy cicád nagyon izgatott és spriccelni, vagy pisilni készül, hogy megjelöljön valamit. (Ivartalanított macskákra ezért ez a testtartás nem jellemző.)


Forrás:

A cicák, amikor félnek megpróbálják magukat olyan kicsinek mutatni, amennyire csak lehetséges. A behúzott faroktól kisebb célponttá válnak, és ezzel tudatják, hogy ők nem akarnak balhét, bármi is történjék.


Forrás:

Ha a macskád előre-hátra csapkod a farkával, mint egy metronóm, az próbálja jelezni, hogy kissé izgatott és nyugalomra vágyik – tehát ilyenkor jobb nem zaklatni. Bizonyos kontextusban azonban azt is jelezheti, hogy éppen nagyon koncentrál valamire (mintha gondolkodna).


Forrás:

A domború hát a felálló szőrrel és figyelemfelkeltő nyávogással, fújással párosulva az agresszió egyértelmű jele. A macskád riadt, de kész szembeszállni a fenyegetéssel, ezért olyan nagynak próbálja mutatni magát, amekkorának csak tudja.


Forrás:

Ez a nagyon jó kis nyújtógyakorlat (helló, lefelé néző kutyapóz!) annak a jele, hogy a macskád éppen most ébredt, vagy pont most készül elvonulni egy kis szunyókálásra.


Forrás:

Rendszeresen előfordul a macskáknál, hogy keresztben állva, az egyik oldalukat mutatva néznek szembe azzal, akivel éppen összetalálkoztak - főleg, ha ismeretlenekről van szó. Ez a félelem egyértelmű jele, és azt jelzi, hogy készek elfutni, ha szükséges.


Forrás:

A kutyákkal ellentétben, akiknél ez az agresszió jele lehet, a macskák inkább akkor csinálják, amikor jól és magabiztosnak érzik magukat.


Forrás:

A teljes bizalom egyik jele: ilyenkor határozottan nem szabad "erőszakosan" agyonszeretni, de jó érzés lehet tudni, hogy elég kényelmesen érzi a cicád magát a közvetlen környezetedben ahhoz, hogy úgy heverésszen, hogy közben nem vagy a látóterében. 


Forrás: A guggolás egyszerűen felkészülés arra, hogy kitérjen a veszély útjából, vagy éppen lecsapjon a prédára. Ha ezt figyelmeztető szándékkal teszi, azt jelenti, hogy ideges.
Forrás: A guggoló macska, aki rázza a fenekét éppen lecsapni készül valamire.
Forrás: A has megmutatása a bizalom óriási jele. Azt jelzi, hogy a cicád teljes biztonságban és nyugalomban érzi magát a közeledben. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy meg is kellene simogatnod a hasát. A macskák nagyon nagy többsége azonnal harapással, karmolással védekezik, ha megpróbálod. Persze mindig vannak kivételek, hiszen vannak cicák, akiket egyáltalán nem zavar a finom hassimogatás, amikor bújós kedvükben vannak.
Forrás:

Könnyen előfordulhat, hogy az előzőhöz hasonlóan háton fekve, összetekeredve néz rád és szinte megszólal: "Mire vársz? Játssz velem!" De ha ezen felbuzdulva megsimogatod a hasát, továbbra is arra van sokkal nagyobb esélyed, hogy nem fogja szeretni.


Forrás:

A macska amelyik mozdulatlanul áll, vagy sétálás közben állt meg, éppen valamilyen kényelmetlen helyzetet vett észre.


Forrás:

A cicád épp a legmagasabb készültségi fokban van: mi...volt…az...a...zaj?


Forrás:

A macskád nyugodt és laza.


Forrás: A cicád épp mindent megfigyel, megvizsgál, ami körülötte folyik és befogadja azt.
Forrás: A cicádnak nincs jó napja: mérges vagy ijedt és közel van ahhoz, hogy elvonulva bezárkózzon. Ugyanakkor más kontextusban is megfigyelhető: a támadást megelőző fenékrázós guggolással is gyakran párosul a fülek lecsapása.
Forrás:

Sokszor jár együtt a lapuló fülekkel és a félelem jele.


Forrás:

A macskák esetében nem érvényes az a mondás, miszerint a szem a lélek tükre, ugyanis a testük többi része sokkal kommunikatívabb. De ha folyamatosan rád nézve néhány nagyon lassú pislogást küld feléd, az az jelenti, hogy szeret - vagy legalábbis nagyon jól érzi magát a közeledben. Persze ne keverd össze azzal, amikor egyszerűen csak álmos.


Forrás: A kitágult pupilla az izgatottság jele, amit okozhat akár düh, félelem, vagy egyszerű izgalom. Figyelj a test többi jelzésére, hogy a megfelelő kontextusba tudd helyezni.
Forrás:

Az összeszűkült pupillák agressziót jelezhetnek, vagy csak azt, hogy nagyon világos van.


Forrás:

Amikor a cicák a pofájukat különféle dolgoknak dörgölik, legyen az a lábad, a szék, az ajtó sarka, vagy bármi más, éppen a területüket jelölik meg. Mennyire édes, ha jobban belegondolsz!


Forrás:

A cicák ilyenkor a karmaikat óvatosan kieresztve újra és újra "ökölbe" szorítják a mancsukat kifejezve ezzel rendkívüli boldogságukat. Ez az a mozdulatsor, amit kiscica korukban szopás közben az anyatej áramlásának felgyorsítására használtak.


Forrás:

Láttad már, amint a macskád a szemeit összehunyorítva, száját tátva, fejét felemelve néz? Ilyenkor éppen valamit nagyon szagol. A macskáknak van egy úgynevezett jacobson-szervük, ami a szájpadláson, a fogak mögött helyezkedik el és az orrüregbe nyílik. Ez a szagok hatékonyabb összegyűjtését és értelmezését segíti, és főként a feromonok felismerésére szolgál. Ez az arc tehát annak az egyértelmű jele, hogy cicád nagyon alapos vizsgálatnak vet alá valamit.


Forrás:

Igazság szerint egyetlen "miáú" rengeteg mindent jelenthet. Gyakorlatilag ez egy mindenre alkalmas hangjelzése a cicádnak. Figyelj a kontextusra és a testbeszédre, hogy ki tudd találni, mit szeretne pontosan.


Forrás: A folyamatos, szűnni nem akaró nyávogás jó eséllyel azt jelenti, hogy a cicád nem érzi jól magát és érdemes lenne elvinned az állatorvoshoz. Persze a cica habitusa és a kontextus sem mindegy: a sziámik esetében például nagyon gyakori, hogy hangos és kitartó nyávogással próbálják elérni a gazdájuknál a céljukat.
Forrás:

Dallamos, magas hangjelzések a figyelem felkeltését, a játékra készséget jelzik.


Forrás:

A dorombolást hajlamosak vagyunk kizárólag a rendkívüli boldogsághoz, komfortérzethez kapcsolni, pedig nagyon fontos, hogy tudd, hogy ez az önnyugtatás és "öngyógyítás" formája is lehet. Tehát figyeld az összefüggéseket: egy visszahúzódó, letargikusan viselkedő macskának, aki folyamatosan dorombol, valószínűleg komoly fájdalmai vannak.


Forrás:

Igen, a macskák időnként morognak is, például, ha idegen macskával találkoznak. 


Forrás:

Ez is a harag jele, ami annyit jelent, hogy "elég volt, mérges vagyok rád!"


Forrás:

A mély vonyítás a szomorúság, vagy unalom jele. A cicád úgy érzi, hogy nem tud mit csinálni.