Galéria

Így készülnek a szexjelenetek Hollywoodban

Forrás: Amikor egy filmben vagy sorozatban meztelen, félmeztelen vagy erotikus jelenetet látsz, tudnod kell, hogy a színész már akkor igent mondott erre, amikor még csak a castingok folytak. Ugyanis a szabályok értelmében már a szerződéskészítés során jelezniük kell a rendezőknek, hogy milyen 18+-os dolgot várnak a főszereplőktől. Ezt általában a színésszel együtt beszélik meg, így ha valaki a forgatókönyvet olvasva úgy érzi, hogy nem szeretne olyan szexjelenetet, ahol sok látszik belőle, egyeztetni tud a készítőkkel, és közös nevezőre kell jutniuk.

Egyébként ha valaki később meggondolja magát, és mégsem akar eleget tenni a szerződésben leírtaknak, lehetősége van nemet mondani a forgatás idején is. Fontos viszont tudni, hogy ha egy színész olyan filmen dolgozik, ami nem tartozik a szakszervezet alá, amely a jogaikat óvja, azt a személyt ezek a szabályok nem védik, azaz nem mondhat például nemet csak úgy, ha aláírta korábban a jelenetet. Annak anyagi vonzata is lehet! Így nem véletlen, hogy sokan konkrétan kikötik a szerződésükben már a legelején, hogy SEMMIT sem hajlandóak csinálni a kamerák előtt, amihez vetkőzni kellene.
Forrás: Rendezője válogatja, mennyi szabadságot ad a főszereplőknek. Míg például David Fincher ragaszkodik ahhoz, hogy mindig minden mozdulatot alaposan begyakoroljanak a színészek (például a Holtodiglan című filmben Neil Patrick Harris és Rosamund Pike szexjelenete), és mindent koreografál, addig vannak, akik hagyják, hogy a pillanat hevében alakuljon a jelenet, a színészek döntéseit figyelembe véve.

Ilyen volt az, amikor Kate Winslet és Saoirse Ronan szexjelenetet forgattak. A rendező a női főszereplőkre bízta ennek koreografálását, akik sokat gyakoroltak, hogy élethű legyen a felvétel.
Forrás: Elsőre furcsának tűnhet, de van, aki konkrétan azzal foglalkozik, hogy az intim jeleneteket koordinálja, figyelembe véve a színészek lelki világát. Ilyen például Ita O'Brien is, aki az Insidernek mesélt arról, hogy a Normal People című sorozatban mi is volt az ő dolga.

A nő volt az, aki megkoreografálta az intim jeleneteket, miközben hagyta, hogy a színészek is kivegyék a részüket az alkotásból. Ilyenkor a helyszínen nagyon kevés stábtag tartózkodik, hiszen csak úgy lehet privát a szféra, ha nem nézi mindenki a főszereplőket, plusz így jobban el is tudnak lazulni. Az intimitás koordinátor dolga, hogy ezt a hangulatot megteremtse, beszélgessen a színészekkel, együtt felvázolják, milyen is egy-egy karakter a szexben, és ő az, akinek a színészek azt is elmondhatják, ha nem akarnak valamit úgy leforgatni, ahogy a rendező szeretné.
Forrás: Van, amikor igen, de azért az esetek többségében a színészek elrejtik azt, amit a kamerán keresztül nem látunk. Azaz amikor azt látod, hogy valakit hátulról mutatnak, és meztelennek tűnik, szemből igazából nem pucér; hatalmas, ragtapasz-szerű tapaszokkal takarják el magukat a nők, míg a férfiak sokszor különféle műpéniszt vagy zokni-szerű anyagot húznak fel magukra, hogy elrejtsék férfiasságukat a kíváncsi tekintetek elől. Sőt, a testszínű festék és egyéb kiegészítők is segítik azt a látszatot kelteni, hogy valaki épp meztelen.

Ami pedig magukat a szexjeleneteket illeti, a legtöbb esetben párnákat tesznek a színészek maguk közé, így ami nekünk úgy tűnhet, hogy "valódi szex", az igazából csak annak illúziója, sőt, sok esetbe a sztárok protézist viselnek felette.
Forrás: Ahogy írtuk is, van lehetősége egy színésznek nemet mondani, de ha ilyenkor mindenképp megkívánja a forgatókönyv a meztelenséget, a rendezők egyéb megoldásokat vesznek igénybe. Ilyen az, amikor a főszereplő helyett testdublőr vesz részt a forgatáson. Van, hogy ez azt jelenti, hogy a színésznek néha csak a fejét mutatják, a testét pedig más kameraállásból veszik fel, azt az érzetet keltve, hogy őt látjuk (de közben két vagy akár több különböző embert), és olyan is, amikor CGI-jal készítik el a jelenetet.

Ezt a megoldást választotta az Ünneprontók ünnepe című filmben Isla Fisher is, akinek konkrétan több személy játszotta el a testét, de a Trónok harcában Cersei meztelen jelenete konkrétan CGI volt.
Forrás: Azt gondolnánk, a félperces szexjelenetet leforgatni nem sok idő, és utána a színészek túl is vannak a kellemetlenségeken. De a valóság az, hogy bizony van, hogy hosszú órákig készül egy-egy szexjelenet. Méghozzá amiatt, hogy a sminkeseknek állandóan jelen kell lenni és javítani a kis hibákat, közben a rendező jegyzetel, hogy mit kéne másképp csinálni, és a fényeket is változtatják.

A Szerelem és más drogok című filmben Anne Hathaway elárulta, hogy állandóan a testfestékét kellett javítgatni, mivel akárhányszor felvette a köntösét, az elkenődött, így minden ilyen mozdulat plusz 20 perc volt. De hasonlóról mesélt Justin Timberlake is a Barátság extrákkal kapcsán, amikor is felfedte, hogy volt, hogy 12 órát forgattak egy-egy jelenetet, és ezt eléggé fárasztónak találta.
Forrás: Míg maga a felvétel fütőtt és szenvedélyes, addig a valóság egészen más a színészek szemszögéből. Olyannyira, hogy többen is elmondták már, szerintük minden, csak nem szexi a szexjelenet, egyáltalán nincs privát szféra, hiába vannak kevesen (a kevés ebben az esetben úgy fél tucat stábtagot jelent), és fárasztó is.

Jean-Marc Vallée rendező elmondta, hogy ő még sosem látott olyan színészt, akinek erekciója lett volna szexjelenet forgatása közben, de persze mindenki ember, szóval bárkivel megeshetne egy-egy ilyen forgatás alatt.
Forrás: Mivel nagyon szigorú ütemterv alapján dolgoznak a rendezők, és már jó előre meg van tervezve, melyik nap mit forgatnak a főszereplők, így sosem a film kronológiai sorrendjében haladnak a felvételekkel. Ez pedig azt jelenti, hogy bizony megesik, hogy a film két sztárjának legelső közös jelenete maga a szexjelenet lesz, anélkül, hogy előtte akár két szót is válthattak volna.

Hasonló helyzetről mesélt 2017-ben a New York magazinnak Jenna Fischer, aki John C. Reillyvel forgatott szexjelenetet A lankadatlan – A Dewey Cox sztori filmben. A nászéjszakás részt a forgatás 3. napján vették volna fel, de a két színész alig találkozott ez idő alatt, így Jenna végül megkérte a rendezőt, hogy hadd ismerjék meg egy kicsit jobban egymást, mielőtt ilyen intim forgatásra kerülne sor.
Forrás: Konkrétan a Bridgerton első évada alatt történt az, hogy a rendező és a stábtagok extrém módon figyelték a szexjeleneteket, azon belül pedig magukat az eszközöket! A filmet ugyanis valódi angol vidéki házakban forgatták, korhű eszközökkel, így fontos volt, hogy a szenvedélyes ágyjelenetek (és egyéb helyszínek) ne sérüljenek a sztárok hevessége miatt.

"Amikor egy vidéki házikóban forgatsz, sokkal kevesebb flexibilitás van, mint gondolnád. Nem mozdíthatod el az ágyat, nem tehetsz arrébb egy festményt, nem rakhatod el a szekrényt, és nagyon óvatosnak kell lenned a bútorokkal" - mesélte a rendező. "Szexjelenetet forgattunk, és közben azt mondogattuk, hogy 'tudnátok gyengédebbek lenni az ággyal? Óvatosan az ágyráccsal!'"