Galéria

9 meglepő hely a testeden, ahová nem tettél eddig fényvédőt, pedig kellene

Forrás:

Az arcunk védelme kiemelt fontosságú, ha a káros UVA/UVB-sugarakról van szó, ám sokszor megfeledkezünk az egyik legfontosabb területről a fejünkön, ami nem más, mint a fejbőrünk. Dr. Lian Mack szerint pedig a hajunk nem nyújt elegendő védelmet a káros sugarak ellen:

„Mindenképpen viseljünk kalapot, de az lenne a legideálisabb, ha a fejbőrre szánt fényvédőt is használnánk. Manapság már a fejbőr és a haj védelmére kifejlesztett spray-k hadát lelhetjük fel a boltok, gyógyszertárak polcain, ezeket pedig merjük használni, mert nagyon hasznosak!”


Forrás:

Bár az arcunkat általában jól be szoktuk kenni naptejjel, a füleinket gyakran kihagyjuk a bőrgyógyász szerint:

„A fül a bőrrák gyakori előrfordulási területe, így amikor az arcodra kened reggel a fényvédőt, ne feledkezz meg a külső fülcimpádról sem! A nagyobb védelem érdekében pedig érdemes kalapot viselni, a nyári melegben pedig kétóránként újrakenni a füleinket (IS).”


Forrás:

A nyak az egyik első hely a testünkön, ahol megjelennek az öregedés jelei, ezért a nyak és a dekoltázs védelme a nap ellen létfontosságú!

„Soha ne hagyd ki a fényvédőzésből a nyakadat és a dekoltázsodat!” – mondja a bőrgyógyász.


Forrás:

Bizony, akármilyen meglepő, de a szemhéjunk is ki van téve a káros napsugaraknak!

„A szem környéke trükkös terület, mert a legtöbb fényvédő krém irritálhatja a szemet, így én kevés hatóanyagot tartalmazó fizikai fényvédő használatát javaslom, emellett pedig fontos a napszemüveg és természetesen a kalap!” – árulta el Dr. Lian Mack.


Forrás:

A bőrgyógyász szerint az ajkainkat gyakran kihagyjuk, ha a napvédelemről van szó, pedig fontos lenne, hogy erre a területre is kellően odafigyeljünk:

„Egy jó ajakbalzsam, amely tartalmaz fényvédőt tökéletesen megvédi az ajkakat! Ha az ajkaidat megfelelően véded, nedvesen tartod, az segít a káros sugarakkal szemben!”


Forrás:

„A rendelőmben a páciensek mindig azt kérdezik tőlem, hogyan lehet visszafordítani az öregedés jeleit a kezükön.”

– kezdi a mondandóját Dr. Lian Mack, majd így folytatja:

„Pedig a válasz az, hogy a folyamat el se indult volna, vagy nem ilyen iramban, ha mindenki odafigyelne a fényvédelemre a kezeinél is. Amikor megmossuk a kezünket, eltávolítunk minden védelmet is, így nagyon fontos, hogy a tenyerünkre és a kézfejünkre is kenjünk fényvédő krémet!”


Forrás:

A nyári hónapokban gyakran kenjük be fényvédővel a testünk legnagyobb részét, ám a fenékről sokszor elfeledkezünk.

„A fürdőruhák egyre kisebbek és kisebbek, ezért mindenképpen kenjük be magunkat alaposan, mielőtt elindulunk a strandra. Az a tanácsom, hogy ne csak a teljes feneket kenjük be naptejjel, de a fürdőruha által lefedett területet is!”


Forrás:

A térd az a testrész, ami könnyen kihagyunk például, mikor borotváljuk a lábunkat, és egész könnyen megfeledkezünk róla akkor is, amikor a naptejet kenjük fel. „A térdek ugyanolyan érzékenyek a leégésre, mint más területetek, azzal a különbséggel, hogy a térdre felvitt fényvédő sokkal könnyebben ledörzsölődhet véletlenül, amikor az ember a strandon mozog, így érdemes két óránál is gyakrabban újra bekenni ezt a területet!” – mondja a bőrgyógyász.


Forrás:

„Ez is egy olyan terület, ahol gyakran találunk bőrrákot!”

– kezdi a mondanóját Dr. Lian Mack, majd így folytatja:

„Mivel nyáron sokszor hordunk papucsot és szandált, ezek a területek teljesen kiszolgáltatottak lesznek a káros napsugaraknak. Épp ezért a Lábfej felső és alsó részét, valamint a lábujjainkat is kenjük be alaposan naptejjel!”