Galéria

Hat természetes, mi több, DIY rovarirtószer

Forrás: Az olajos alapú sprayk jól elbánnak a levéltűkkel, atkákkal, tripszekkel. 1 csésze növényi olajba keverj 1 evőkanál szappant, fedd le és alaposn rázd fel. Majd 2 teáskanál mixet hígíts fel 1 liter vízzel, rázd fel jól és sprayzd a növények felületére. Az olaj bevonja a rovarok testét és elzárja a pórusaikat… brrr.
Forrás:

A fentihez nagyon hasonló: szintén atkákat, levéltűket, liszteskéket és más apró teremtményeket vesz célba. 1,5 teáskanál kímélő folyékony szappant 1 liter vízbe keverj bele és sprayzd rá a növények felületére. Semmiképp ne alkalmazd akkor, amikor épp odatűz a nap, inkább kora reggel vagy este.


Forrás:

Ez az olajkivonat a rovarok életciklusának bármely szakaszában hat, legyen szó kifejlett példányról, lárváról vagy petéről. A margosaolaj (vagy neem-faolaj) biológiailag lebomlik és nem mérgező a háziállatok és más állatok számára. Emellett természetes gombaölő is. 

Két teáskanállal keverj össze 1 teáskanál kímélő folyékony szappant. Rázd össze alaposan 1 liter vízzel, majd sprayzd rá az érintett levelekre. A neem-faolajnak a megelőző hatása is kiváló.


Forrás:

A fokhagyma erős illata egyeseknek megindítja a nyálelválasztását, másokat viszont ki lehet kergetni vele a világból. Szerencsére az utóbbi kategóriába tartoznak a rovarok is. A muslicák, molyok biztosan menekülni fognak. Két fej (nem gerezd: fej!) fokhagymát pürésíts össze turmixgépben egy kis vízzel. Hagyd állni egy éjszakát, majd egy egyliteres befőttesüvegbe öntsd át. Tegyél hozzá fél csésze növényi olajat, 1 teáskanál kímélő folyékony szappant és annyi vizet, hogy tele legyen az üveg. Ebből az elegyből egy csészényit keverj bele 1 liter vízbe és bőségesen spriccelj rá a megfertőzött növényekre.

Kipróbálhatod ugyanezt fokhagyma helyett csilipaprikával is.


Forrás:

1 fej fokhagymát és 1 kisebb hagymát mixelj össze 1 teáskanál cayenne-i borssal és hagyd állni egy órát. A keverékbe mehet 1 evőkanál folyékony szappan. A kész elegyet alkalmazd a levelek színén és fonákján egyaránt. A maradékot hűtőben tárold.


Forrás:

A paradicsom alkaloidokat tartalmaz, ami önmagában remekül elűzi a kisebb kártevőket. Két csésze friss paradicsomzöldet apríts fel egy liter vízbe és hagyd állni egy éjszakán át. Ezután egyenletesen oszlasd el az elegyet a lombozaton.