Galéria

12+1 meglepő tény, amit eddig nem tudtál a napszemüvegekről

Forrás:

1. Nyáron oly természetes számunkra a napszemüveg, mint az, hogy ilyenkor minden hétvégénket egy nyüzsgő vízparton szeretnénk tölteni. De ha már egy komoly darabra szeretnél befektetni, akkor érdemes olyan fazont választani, amit egész évben be tudsz építeni a ruhatárunkba, hiszen a napszemüveg viselése nem csak tűző napsütésben indokolt.


Forrás:

2. Különösen fontos ez a világos és kék szemű emberekre, akiknek sokkal érzékenyebb a szeme a nap sugaraira.


Forrás:

3. Ha teljesen átlagos használatra szeretnénk vásárolni, akkor nem igazán számít a lencse színe. A sötétebb nem nyújt nagyobb védelmet a szemünknek, hiszen a szürke, barna, sárga, zöld vagy kék is ugyanúgy blokkolja a sugarak 80 százalékát. Ha sportoláshoz szánjuk, az már egészen más.


Forrás:

4. Az olcsó, tömeggyártású napszemüvegek Sam Foster kezdte értékesíteni, aki 1929-ben a strandok mellé vonult ki az akkor még szokatlan kiegészítővel.


Forrás: 5. Ám a napszemüveg több, mint divatos kiegészítő, hiszen az UVA és UVB sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is. Még mindig sokan viselnek olcsó darabokat, de ezek lencséi nem védik a szemet a káros sugarak ellen, konkrétan olyan, mintha nem is viselnél napszemüveget.
Forrás:

6. Mindig ellenőrizd, hogy eredeti-e a szemüveg, amit vásárolsz, és kerüld a kétes webshopokat. Minden ellenőrzött szemüvegen megtalálható a „CE” jelölés, ha ez nincs rajta, akkor bóvlit vásároltál.


Forrás: 7. A napszemüvegek először kizárólag férfiaknak igényeit akarták kielégíteni, a nőkben rejlő lehetőségeket csak később fedezték fel maguknak a gyártók és megszületett a ma már klasszikusnak számító cat-eye fazon.
Forrás: 8. A híres Ray-Ban Aviator napszemüveg a ballonkabáthoz hasonlóan eredetileg a katonaság számára készült, csak később épült be a divatba a sztárok révén.
Forrás: 9. Míg 1953-ban berobbant a Wayfarers, amit olyan sztárok viseltek, mint Bob Dylan és Andy Warhol. A márka történetében ez a fazon hozta a legjobb eladásokat.
Forrás:

10. Az oversize napszemüvegeket Onassis vagy Jackie O néven is emlegetik, mert Jacqueline Kennedy Onassis hozta be őket a divatba még az 1960-as években.


Forrás: 11. Figyelem, a statisztikák szerint minden percben négy ember elveszti vagy eltöri a szemüvegét. De a sérülések is tragédiának számítanak, hiszen már egy apró karc is annyit ronthat a lencse minőségén, hogy az már nem véd a sugarak ellen.
Forrás:

12. A legtöbb napszemüveget ért baleset a ráülés miatt történik, de nem kell aggódni, mert az eBay adatai szerint a világon minden percben 6 darab új gazdára talál.


Forrás: 13. Bármilyen fazonra szavazol, leteszed a voksod egy történet mellett. Például a mai napig az egyik legnépszerűbb típus a Teashades, aminek legnagyobb rajongója John Lennon volt.