Galéria

Így tárold az élelmiszert a legnagyobb hőségben

Forrás: Alma

Az almát a nyári melegben mindig a napfénytől és a nagy melegtől távol kell tartani, lehetőleg a leghűvösebb helyiségben. Ez jó esetben a spájz vagy a pince, de ha egyik sincs, irány a hűtő! Utóbbi esetben (fajtától függően) 3-4 hétig is friss marad a gyümölcs. Csak arra figyelj, hogy ne tedd őket zacskóba, mert az etilén gáztól, amelyet kibocsátanak, hamarabb megérnek még a hűtőben.
Forrás: Banán

A banánnal akkor jársz a legjobban, ha még éretlenebb formájában vásárolod meg, mert a melegben pikk-pakk megsárgul (és aztán bebarnul). Ha megvetted, és még aznap megennéd az éretlen banánt, tedd papírzacskóba, esetleg egy alma társaságába, így hamar megérik. Ha lassítanád a folyamatot, szobahőmérsékleten, sötétebb szobába tedd. A hűtőbe is rakhatod, de előre szólunk, hogy a héja meg fog feketedni. Az íze viszont nem lesz rosszabb.
Forrás: Bogyós gyümölcsök

Ezeknél arra figyelj, hogy minél előbb tedd őket hűtőbe, és semmiképp SE mosd meg előtte a gyümölcsöt. A víztől ugyanis hamarabb megpuhulnak, így csak evés előtt szabad megmosni őket.
Forrás: Paradicsom

A paradicsomot nem érdemes hűtőbe tenni, legalábbis amíg kicsit is éretlen. A napot ennek is kerülnie kell, de egyébként egy darabig elvan a pulton, csak arra figyelj, hogy a zöld száras része legyen lefelé (itt tud a nedvesség leginkább kijutni belőle). Ha viszont azt látod, hogy most már megérett, beteheted a hűtőbe, de csak 1-2 napra, mert így az ízéből veszít.
Forrás: Kel

A kelnél fontos, hogy műanyagzacskóba tedd, és belecsavard egy papírtörlőbe, hogy felszívja a nedvességet. Ezután szigorúan a hűtőszekrény zöldségtároló fiókjába rakd!
Forrás: Zöldbab

A zöldbabot, és egyébként sok egyéb zöld zöldséget is érdemes jeges vízben alaposan átmosnod. Szó szerint értjük a jeges vizet, mehetnek bele a jégkockák! Egy idő után vedd ki őket, töröld szárazra papírtörlőn, majd tedd őket egy légmentes zacskóban a hűtőbe. Így nagyon sokáig elállnak!
Forrás:

Brokkoli, saláta és zeller

Ez a három zöldség is a hűtőben bírja a legtovább, de ha szeretnéd, hogy akár 4-6 hétig is frissek maradjanak, csomagold őket alufóliába! Ezáltal a nedvesség nem tud kiszökni belőlük, nem száradnak ki, és még mindig frissek maradnak, így előre bevásárolhatsz belőlük.


Forrás: Dinnye

A nyár egyik kedvenc gyümölcse szobahőmérsékleten érzi jól magát, úgyhogy amíg fel nem vágjátok, hagyjátok csak nyugodtan a kamrában. Utána viszont irány a hűtő, mert hamar megkásásodik!
Forrás: Kenyér

A kenyér hamar megpenészedik a nagy melegben és a magas páratartalomban. Ezt is be lehet tenni a hűtőbe, de akkor gyorsabban kiszárad, ráadásul az ízéből is veszít, de persze ez még mindig jobb, mint a penész! Fontos, hogy nejlon zacskóba nem érdemes tenni, mert ez meggátolja a levegőzést, és így a penész hamarabb megjelenik rajta a nedvesség hatására. A papírzacskó szintén nem ideális, mert az kiszárítja a kenyeret. A legjobb, ha kerámia kenyértárolóba teszed, ami levegőzik, de pont ideális mértékben!
Forrás: Fontos tippek:

- A nyári hőségben nem jó ötlet folyamatosan nyitogatni a hűtőajtót, épp ezért javasolják, hogy az italokat és az ételeket eltérő helyen tartsd. Előbbi miatt gyakrabban nyitjuk a hűtőt, ezért érdemes egy hűtőtáskát bekészíteni, benne jéggel, és abba tenni az üdítőket (pláne, ha kertipartit tartasz).

- Óvatosan a fagyasztott élelmiszerek olvasztásával! Míg télen nyugodtan kiteheted a pultra, és pár óra alatt kiolvad a hús, addig nyáron ez még gyorsabban megtörténik, és a baktériumok is extra hamar megjelennek rajta. Jobban jársz, ha a hűtőben olvasztasz ki mindent a hőségben, lassabban!

- Nézd meg, hány fok van a hűtőben! Ideális esetben sosem kéne, hogy 5°C alatt legyen a hőmérséklet, de 8°C felett sem.