Galéria

10 híresség, aki bipoláris zavarral küzd

Forrás: Catherina Zeta-Jonest 2011-ben beszélt előszőr nyilvánosság előtt bipoláris zavaráról. A színésznő elmondta, hogy a „bipoláris zavar bármikor felszínre törhet és gyakran a hosszan tartó stressz az okozója”. Zeta-Jones fontosnak tartja, hogy Nagy-Britanniában nagyobb hangsúly legyen fektetve a mentális egészségre.

Forrás: Selena Gomez sosem titkolta, hogy mentális problémái vannak. Az énekesnő korábban őszintén beszélt arról, hogy depresszióval és szorongással küzd, nemrég pedig bevallotta, hogy bipoláris zavarral diagnosztizálták. Selena Miley Cyrus instagramon futó műsorában, a Bright Minded-ban mesélt a betegségről. „Sok mindenen mentem keresztül az utóbbi években és most megtudtam, hogy bipoláris zavarom van. Sokat segít, hogy többet tudok a dologról. Most már nem ijeszt meg ez az egész, mert tudom, hogy miről van szó…”- mondta el a műsorban.
Forrás:

Mel Gibson többször került az újságok címlapjára botrányos kijelentései miatt. A színész agresszív viselkedése mögött viszont egy mentális probléma áll. Gibsont 2008-ban diagnosztizálták bipoláris zavarral, ez okozza, hogy néha nagyon boldog, máskor viszont tényleg mélyen van.


Forrás: Demi Lovato hosszú utat járt be, mire végre megtanulta jól érezni magát a bőrében. Az énekesnő Disney sztárként túl korán vált ismertté, hosszú évekig küzdött evési zavarokkal, alkohol és kábítószer problémái miatt pedig többször is rehabra került. 18 éves korában megállapították, hogy bipoláris zavara van. Most Demi arra használja a hírnevét, hogy felhívja a figyelmet a mentális zavarok komolyságára, rendszeresen tart előadásokat a témában és a közösségi médián is gyakran beszél arról, hogy mennyire fontos önmagunk elfogadása.
Forrás: Mariah Carey-t a média gyakran kritizálja goromba viselkedése miatt, pedig az énekesnő ingadozó hangulata mögött is betegség áll. Az énekesnőt 2001-ben diagnosztizálták bipoláris zavarral, amit hosszú évek terápiája követett. Sokáig nem mert beszélni a betegségéről, de mára már megtanult együtt élni vele és szeretne másokat is erre ösztönözni.

Forrás: Kanye West több dalszövegében is utalt arra, hogy mentális betegséggel küzd, de sokáig nem beszélt nyilvánosság előtt a dologról. Pár évvel ezelőtt David Letterman műsorában arról beszélt, hogy „Ha az ember nem szedi a gyógyszerét, ami egy bizonyos szinten tart, esélyes, hogy ki fogsz borulni.” Jimmy Kimmel műsorában pedig elmondta, hogy szerinte nagyon fontos beszélni a mentális egészségünkről.
Forrás: Van Damme volt a 90-es évek egyik legnagyobb akcióhőse, rövid időn belül számtalan filmben szerepelt és minden mozija kasszasiker lett. A magánélete viszont elég zűrös volt, gyakran keveredett balhékba és alkohol problémái is voltak. A 90-es évek végén hirtelen eltűnt a rivaldafényből és senki nem tudta, hogy mi történt a színésszel. A férfit bipoláris zavarral diagnosztizálták, ami ráébresztette, hogy muszáj foglalkoznia a mentális egészségével. Van Damme ekkor úgy döntött, hogy szakít a korábbi életvitelével, letette az alkoholt és újra edzeni kezdett.

 


Forrás: Russel Brand sok nehézségen kellett keresztül mennie. Már gyerekkorában megvoltak nála bipoláris zavarra utaló jelek, de nem kezelték megfelelően a betegségét. A hírnevet nem tudta megfelelően kezelni és a drogokba menekült. Hosszú évekig küzdött heroin függőséggel, míg végül a 2000-es évek elején végleg sikerült leszoknia. Azóta Brand küldetésének érzi, hogy felhívja a figyelmet a mentális betegségekre és függőségekre. Előadásokat tart a témában, rádióműsorokban mesél a tapasztalatairól és könyvet is írt a rehabilitációjáról.

 


Forrás: Sinead O’Connor 2007-ben, Oprah műsorában vallotta be, hogy bipoláris zavarral diagnosztizálták. 2012-ben a betegsége miatt lemondta az összes fellépését és twitteren kért segítséget a rajongóitól. Az énekesnő gyakran mesél arról, hogy milyen együtt élni egy ilyen betegséggel.

Forrás: David Harbour már gyerekként imádta a színjátszást, de kamaszként eltávolodott a színészkedéstől. Alkohol problémákkal küzdött és nemsokára kiderült, hogy valami komolyabb dolog áll a háttérben. Egy mániás epizód során korházba került, ahol bipoláris zavart állapítottak meg nála. Hosszú évekig kezelték, mostanra megtanult együtt élni a betegségével. Jól bevált taktikája van arra az esetre, ha rosszul érezné magát: „Megeszek néhány sajtburgert és elszívok pár szál cigit.”- mesélte egy podcastben.