Galéria

Hírességek, akiket afáziával diagnosztizáltak - Van, akinél súlyos agyvérzés okozta

Forrás:

Nem sokkal azután, hogy 2011-ben befejezték a Trónok harca első évadának forgatását, Emilia Clarke agyvérzést és szubarachnoidális vérzést kapott. Emiatt agyműtéten esett át, amely után a nevére sem emlékezett.

"Egy afázia nevű betegségben szenvedtem, ami az agyam által elszenvedett traumának a következménye" - mondta a The New Yorkernek írt 2019-es esszéjében.

"A legrosszabb pillanataimban ki akartam húzni a gépeket. Megkértem az egészségügyi személyzetet, hogy hagyjanak meghalni. A munkám – az egész álmom arról, hogy mi lesz az életemmel – a nyelvre, a kommunikációra épült. E nélkül elvesztem."

Clarke afáziája szerencsére átmeneti volt. "Visszaküldtek az I.C.U.-ra, és körülbelül egy hét múlva elmúlt az afázia. Képes voltam beszélni."


Forrás:

2001-ben az Elemi ösztön sztárját agyvérzés miatt kórházba szállították. Ezután Sharon Stone két évet azzal töltött, hogy "újra tanuljon járni és beszélni".

„A szélütés után dadogva jöttem haza, két évig nem tudtam olvasni."

A színésznő azóta mer erről az időszakról beszélni, hogy rendbe jött és újra teljes a szókincse. Afáziája átmeneti volt.

"Úgy döntöttem, hogy nagyon keményen dolgozom, hogy megnyissam az elmém más részeit. Most erősebb vagyok. És sokkal közvetlenebb tudok lenni."


Forrás:

A híres tévés- és rádiósszemélyiség – aki 2012-ben hunyt el – 2004 decemberében kapott agyvérzést, aminek következtében az egyik oldala lebénult, és jelentősen megromlott a beszédkészsége is, ami az afázia egyik tünete. Clarknak ki kellett hagynia az éves szilveszteri adást abban az évben, és amikor 2005-ben visszatért, azt mondta, hogy a beszéde még mindig nem 100%-os.

"Újra meg kellett tanítanom magamnak, hogyan kell járni és beszélni. Hosszú, kemény küzdelem volt. A beszédem nem tökéletes, de jól haladok."


Forrás:

2013 júliusában a country énekes súlyos agyvérzést kapott, ami miatt nem tudott beszélni. "Az én esetemben az agyam működött, és megértettem, amit [feleségem] Mary mondott nekem, de nem tudtam válaszolni" - írta 2019-es visszaemlékezésében.

"Amikor először hazajöttünk, alig tudtam beszélni. Három hónapot töltöttünk logopédiai kezelésen, mire megtanultam kimondani az 'A' betűt. Végül, körülbelül másfél év után azt tudtam mondani, hogy „jaj”, „nem” és „fürdőszoba”. Mindez rendkívül frusztráló volt számomra; úgy éreztem, csapdába estem a testem börtönében."

Travis azóta folyamatosan fejlődik, és visszanyerte énekhangját is. Az elmúlt években több fellépése is volt.


Forrás: Miután több egészségügyi problémával is küzdött, a Die Hard sztárját afáziával diagnosztizálták. A hírt Instagramon tette közzé a családja, akik azt is elmondták, hogy a színész többé nem vállal filmes munkákat.

Ám a család az afázia kiváltó okát nem osztotta még meg a világgal. Részleteket IDE KATTINTVA olvashatsz.
Forrás: A néhai legendás színész 1996-ban agyvérzést kapott, amely beszédkészségére is kihatott. Az Oscar-díjra jelölt sztár nagyon nehezen élte meg azt az időszakot. Azt nyilatkozta, hogy borzasztóan megviselte őt érzelmileg az afázia és az ezzel járó tünetek.

Néhány évvel később több filmben és tévés projektben is feltűnt, sok kitartással pedig újra megtanult beszélni. De még beszédzavarral is készített két filmet. Douglas egyszer azt mondta, hogy „megtanulta, hogy túl sok dolgot természetesnek veszünk ezen a világon – még a beszédet is”.

"Amikor megkérdeztem a logopédusomat, meddig kell gyakorlatokat végeznem, azt válaszolta: 'Míg meg nem hal'”.