Galéria

Mondatok, amelyek az erős kapcsolatokat is tönkreteszik

Forrás: "Hát ha így gondolod, talán jobb lenne, ha inkább szakítanánk!"

A legrosszabb dolog, ha egy vita hevében a szakítással, válással kezdesz fenyegetőzni. Teljesen mindegy, mennyire gondolod komolyan, onnantól kezdve, hogy elhangzott, nem lehet visszaszívni, és szöget üt a párod fejében is. A fenyegetőzéssel nem megijeszted, hanem ellököd magadtól, és minél többször mondod, annál valószínűbb, hogy végül rávágja, hogy "oké"!

Mit mondj helyette: "Ebben nem értünk egyet, de próbáljuk meg kicsit egymás szemszögéből is nézni."
Forrás:

"Nem akarok beszélni veled!"

Ha mérges vagy, ha egyedül akarsz lenni, ha megbántott a párod, jogosan érezheted azt, hogy nem akarsz most beszélgetni vele. De az, hogy veszekedés hevében közlöd, hogy jelenleg szóba sem akarsz állni vele, csak olaj a tűzre. Ezzel csak azt éred el, hogy ő is távolságtartóvá válik, és sokkal nehezebb lesz közelednetek egymás felé. Ha kell egy kis idő, hogy összeszedd a gondolataidat, inkább kérj időt, és biztosítsd afelől, hogy amint megnyugodtál, folytathatjátok a beszélgetést.

Mit mondj helyette: "Egy kis időre van szükségem."


Forrás: "Nem megmondtam, hogy ez lesz?!"

Nehéz megállni, hogy ne mondd ezt, ha valamiről előre figyelmeztetted a párodat, és ő figyelmen kívül hagyta, majd a te meglátásaid váltak valóra. De ez megint csak olaj a tűzre, kioktató, ráadásul minél többször mondod, annál nagyobb ellenérzéseket vált ki a másikból. Elvégre senki sem szereti, ha butának állítják be!

Mit mondj helyette: "Benne volt a pakliban, de legközelebb máshogy lesz. Teszünk ellene."
Forrás:

"Sosem segítesz a házimunkában!"

A házimunka gyakori vitatéma a párok életében, pláne, ha már gyerekek is vannak. Régen megdőlt már az, hogy a nők dolga a takarítás, míg a férfiaké a pénzkeresés, épp ezért érzik úgy a nők, hogy a rendrakást, mosogatást, egyéb tennivalókat el kellene osztani arányosan. Ha viszont a fenti mondatot vágod hozzá a párodhoz, az az egész problémádat valótlanabbá teszi, hiszen jó eséllyel a "soha" nem igaz. Lehet, hogy ritkábban veszi ki a részét, de ha túlzol, azzal azt váltod ki, hogy ő védekező állást vesz fel, és az egészből egy hatalmas vita kerekedik ki.

Mit mondj helyette: "Egyedül nem fog menni."


Forrás: "Már megint mi rosszat csináltam?!"

Ez a mondat olyannyira passzív-agresszív, hogy csak feszültséget okozhat! Tegyük fel, hogy a párod valamiért neheztel rád, és ahelyett, hogy megkérdeznéd nyugodtan, hogy mi baj van, inkább ezt mondod neki. Ezzel automatikusan lealacsonyítod az érzéseit, hiszen azt a látszatot kelted, hogy mindig te vagy a rossz, te vagy a hibás, a másik pedig folyton panaszkodik, és már nem is tudod komolyan venni. Nem csoda, ha erre annyi lesz a válasz, hogy "semmit", hiszen úgy érzi, hogy kár erőlködnie, nem érted meg őt.

Mit mondj helyette: "Talán rosszat tettem, esetleg megbántottalak?"
Forrás:

"Ha tényleg szeretnél, megtennéd a kedvemért, hogy..."

Ha valami olyanba akarod belekényszeríteni a párodat, amihez neki semmi kedve, és utolsó ütőkártyaként a szeretét akarod felhasználni a magad javára... hát, az nagyon nem egészséges. Sőt, a kapcsolatotokat alapjaiban fogja megrengetni, mert hiába teljesül a vágyad, a párod biztosan elgondolkodik a dolgon még egy darabig. Ha valamit nagyon szeretnél, és tényleg fontos neked, inkább egyenes szavakat használj, mert az sokkal többre visz, és segít kompromisszumot kötni!

Mit mondj helyette: "Nagyon sokat jelentene nekem, ha..."