Galéria

Kipróbálva: 4 dolog, amit a hosszú életű emberek reggelente csinálnak

Forrás:

A japán kifejezés azt jelenti, hogy „ok az életre, a létezésre”, vagyis a kék zóna idős emberei szerint úgy érdemes felébredni reggel, hogy mindig találunk magunknak valamilyen fontos célt, valami olyat, aminek megélése jó érzéssel tölt el minket. Ezt nem feltétlenül kell leszűkítenünk a hivatásunkra, olyan apró dolgokat is tartalmazhat, amik felvillanyoznak minket. Az ikigaiba az is beletartozik, hogy örömöt találunk az apróságokban és élvezzük az adott pillanatot.

 

Amit megtanultam

Ez egy nagyon szimpatikus hozzáállás, hiszen itt nem egy konkrét dolgot akar lenyomni a torkunkon a szerző, csupán bebizonyítja, hogy a boldog emberek tovább élnek. Nekem egyáltalán nem esik nehezmre reggelente kikelni az ágyból, ugyanis nemcsak reggeli pacsirta vagyok a cirkadián ritmusom szerint, de ez a napszak a kedvencem az összes közül. Reggelente van egy kis időm magamra és arra, hogy végiggondoljam a napomat, hogy új célokat tűzzek ki magam elé. Úgy gondolom, az ikigait már egy ideje én is gyakorlom, így ehhez nem volt szükség különösebb erőfeszítésre részemről.


Forrás:

A kék zóna embereinek következő tanácsa egyáltalán nem meglepő, hiszen mind tudjuk, milyen fontos a tápláló reggeli. Buettner szerint különösen a növényi alapú étkezés és a mediterrán diéta lehet követendő példa – utóbbi sok halat, tenger gyümölcseit, zsírszegény húsokat, tojást, joghurtot tartalmaz. A 105 éves kaliforniai Loma Linda minden reggelét zabkásával indítja, amire datolyát, diót halmoz és nyakon önti egy kis szójatejjel. Ezt aszaltszilvalével kíséri le, ami állítólag a koleszterinszintet és a vérnyomást is csökkenti.

 

Amit megtanultam

Bár az ikigai sokkal egyszerűbben megvalósult nálam, a reggelizést már nehezebben építettem be a rutinomba. Bár kaja nélkül nem tudom elindítani a napot, nálam ez általában kimerült egy gyors pirítósban vagy omlettben, esetleg egy szendvicsben. Linda tanácsát megfogadva viszont egy hétig zabkását és aszaltszilvalevet reggeliztem, ami után nemcsak energikusabbnak éreztem magam, de sokkal később lettem éhes a nap folyamán. Különösen a szilvaléről tanultam sokat, ugyanis előtte fogalmam sem volt róla, hogy kutatások bizonyítják, miszerint szerepet játszik az öregedésből adódó betegségek lassításában és megelőzésében, sőt a szívritmus szabályozásában és a méregtelenítésben is segít.


Forrás:

A kék zóna lakói 2-3 csésze kávét isznak naponta, ami kutatások szerint 4%-kal képes csökkenteni a halálozási arányt. Persze nem mindegy, hogyan fogyasztjuk a fekete italt, ugyanis szakértők szerint érdemes minél tisztábban, tej és cukor nélkül tenni mindezt. A Buettnernek nyilatkozó idős emberek még egy fontos dologra felhívják a figyelmet a kávéval kapcsolatban: nemcsak maga az ital van jó hatással az egészségre, de az is, ha közben a családunkkal vagy barátainkkal szemtől szemben beszélgetünk.

 

Amit megtanultam

Az ikigai mellett ez volt a másik szokás, ami már eleve része volt a reggeli rutinomnak. Amúgy is cukor nélkül iszom a kávét, most viszont lecseréltem a hagyományos tejet növényi alapúra, amit ugyanúgy tudtam élvezni. Ráadásul a reggeleim fontos és szeretett része, hogy a párommal együtt kávézunk és beszélgetünk, amit az idősek is biztos díjaznának. Bár néha telefonnal a kezünkben ülünk le az asztalhoz, egy hétig teljesen kizártam a technológiát a rutinból, ami által sokkal mélyebb beszélgetésekre került sor.


Forrás:

A Harvard Egyetem kutatása szerint a viselkedés ragályos, vagyis ha jó a kedved és kedves vagy másokkal, valószínűleg ugyanezt kapod majd vissza. Épp ezért Buettner szerint fontos, hogy a reggelünket azzal indítsuk, hogy bókolunk egyet a másiknak. Lehet ez a szomszéd, a szerelmed, az anyukád vagy épp a tesód, a lényeg, hogy mondj neki valami aranyosat. Ezzel megalapozod, hogy jó hangulatban teljen a reggeled, ami hatással lesz az egész napodra.

 

Amit megtanultam

Nem szoktam különösebben bókolni reggelente, így egy újabb szokást vettem fel a rutinok közé. Nem akartam mesterkélt dicséreteket dobálni a levegőbe, ezért csak akkor bókoltam valakinek, ha azt tényleg úgy gondoltam. A páromnak például megköszöntem, hogy előző nap gyönyörűen kitakarított, míg a barátnőmnek megdicsértem az új profilképét. Sőt, a teraszon reggeliző szomszédnak is odaszóltam, milyen szépek a virágai, ami nagyon jó érzéssel töltött el utána. 

Bár ezek az idős emberek, akiktől a tippek származnak, nem találták fel a spanyolviaszt, nincs egy konkrét rutin, amit követni kell, hogy biztosan 100 évig éljünk, egy dolog mégis feltűnt a kísérlet alatt. Bár a kávé és az aszaltszilvalé tényleg hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, a többi csak azt tartja szem előtt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben: hogy minden sejtünk boldog legyen és törekedjünk a pozitív felfogásra.