Galéria

8 jel, amiből már az első napon kiderül, hogy toxikus a munkahely

Forrás: Általában már az első napokon kiderül, ha többet dolgoztatnak, mint amennyiért fizetnek, és a túlórát sehogy sem kompenzálják. Amennyiben ezt tapasztalod, ne gondold, hogy ez csak egyszeri eset; ha már az elején ez lesz az 'alap', a későbbiekben is elvárás lesz, hogy többet dolgozz, mint amennyiről a szerződésedben szó volt. És az, hogy 'mindenki más is így dolgozik itt', nem elfogadható magyarázat.

"Este fél 11 körül a többiek közölték velem, hogy muszáj kicsekkolnunk, noha még nem fejeztük be a zárást. Utána még éjfélig dolgoztam..."
Forrás: Időnként bárhol megesik, hogy kapsz egy-egy olyan egyszerűbb, plusz feladatot, ami nem feltétlenül a te dolgod lenne, de más épp nem tudja elvégezni. A gond ott kezdődik, ha a munkaleírás és a valóban elvárt meló teljesen eltérnek egymástól, és egyáltalán nem azt kell csinálnod, mint amire felvettek. Így járt az alábbi nő is:

"Fiatal és naiv voltam, egyetemről kikerülve, amikor elvállaltam egy 'marketing' melót. Négy óra tréning után az első napom abból állt, hogy házról házra jártam egy kisvárosban, és próbáltam kábeltévés csomagot rásózni idősebb emberekre. Azt mondták, hogy irodai öltözet kell, így túrázhattam kilométereket a legjobb szoknyámban, zakómban és magas sarkúban. A munkaidő 9-től 5-ig tartott, de nem végeztünk este 10-nél előbb. Arról nem is beszélve, hogy az a személy, akivel együtt kellett mennem, képes volt eladni egy csomagot egy idős embernek, aki láthatóan memóriaproblémákkal küzdött. Azonnal kiléptem."
Forrás:

Vigyázz az olyan munkahelyekkel, ahol azt mondják, a betanulás idején nem fizetnek! Ezeken a helyeken sokszor csak addig van szükség a segítségedre, amíg ingyen van, és ha már fizetőssé válna a történet, rögtön felmondanak neked.

"Egy benzinkúton dolgoztam, és a menedzser azt akarta, hogy dolgozzak ingyen, míg meg nem tanulom a számítógépes rendszer használatát annyira, amennyire szerinte elfogadható lenne. Miután másfél órája vártam a menedzserre vagy valakire, aki betaníthatna, úgy döntöttem, nem fogom hagyni, hogy kihasználjanak, és közöltem a pénztárossal, hogy adja át az üzenetet: felmondok."


Forrás: A higiénia mindig nagyon fontos, pláne ebben a COVID-os időszakban. Ha azt tapasztalod, hogy erre nem fordítanak elég figyelmet, például egy étteremben vagy akár egy irodában, érdemes feltenned a kérdést: ha az alapok nem fontosak, mi másra nem figyelnek még oda?

"Az első munkahelyem egy büfében volt, ami nagyon népszerű volt az idősebbek körében, imádták a desszerteket. Megkértek, hogy vegyek ki hátulról egy adag kókuszkrémes pitét, és amikor mentem a hűtőhöz, egy másik alkalmazott meglökött, én pedig leejtettem a pitét a padlóra. Ez a személy (aki évek óta ott melózott) szimplán felvette, leszedte a krém tetejét, majd fújt rá egy kis tejszínhabot. Teljesen lesokkolt, hogy képesek lettek volna felszolgálni a pitét, miután a koszos padlóra esett. Sosem mentem vissza többet."
Forrás: Az illogikus szabályok is arra utalnak, hogy toxikus munkahelyre érkeztél. Mindig légy óvatos, ha azt tapasztalod, hogy a főnök furcsa elvárásokat állít az alkalmazottak felé.

"Egy független biztosítási cégnél dolgoztam (volna) 2006-ban. Az első napomon a tulajdonos közölte, hogy tilos e-mailt vagy faxot küldeni, mert ő csak a személyes kommunikációban hisz. Elmentem ebédelni, és vissza se néztem. El se tudom képzelni, hogy lehetett volna ott hatékonyan dolgozni."

"Egy munkaerőkölcsönzőn keresztül dolgoztam egy cégnél, ahol a főnök nem engedte, hogy másolatban bármilyen levélre rátegyük a feletteseimet, de ha bármi hibát vétettem, azonnal CC-zte őket is a mailre..."
Forrás:

Sajnos még mindig vannak olyan munkahelyek, ahol arra törekszenek, hogy különböző trükkökkel húzzanak be embereket vásárlásra. Erről egy netező mesélt, aki szerint a toxikus munkahely egyik legnagyobb előjele ez; és bizony már a betanulási időszakban fény derül erre.

"Elektronikai üzlet. Az első napomon részt kellett vennem egy órán, amin azt tanították meg, milyen trükkökkel lehet átverni a vevőket. Az volt a lényeg, hogy miként hagyd figyelmen kívül a vásárlók kéréseit, és a tudatlanságukat kihasználva hogyan használj sózz rájuk másfajta készüléket."

"Sales-esként jelentkeztem egy porszívógyártó céghez. Az első munkám egy egyedülálló idős nőnél volt, aki épp a kórházba került fiát próbálta anyagilag támogatni. A felettesem, aki betanított engem, addig erőltette a vásárlást, míg a néni már sírt. Már épp aláírta volna a szerződést, amikor megkérdeztem, hogy TÉNYLEG szüksége van erre a porszívóra? Mire közölte, hogy nagyon szép, de nincs rá pénze. Elvettem tőle a papírokat, és mondtam, hogy emiatt ne is aggódjon. Kint pedig közöltem a felettesemmel, hogy felmondok, mire annyit mondott, hogy amúgy is kirúgott volna."


Forrás:

Mai napig sok nő találkozhat a munkahelyi szexizmussal, a felháborító elvárásokkal és a "vicces", azaz lefordítva nagyon is szexista megjegyzésekkel. Ezek mind egy toxikus munkahely jelei.

"Voltam egy interjún, és sikerült egy kicsit magasabb fizetést szereznem. Nagyon büszke voltam magamra. Aztán a cég vezetője vett nekem egy egyenruhát, majd közölte, hogy minden nap kötelező azt a sminket viselnem hozzá a munkahelyen, amit az interjúra is készítettem magamnak..."


Forrás:

És még egy fontos tanács, amit egy netező osztott meg, és amit mindenkinek meg kell jegyeznie!

"Ha nem adnak időt arra, hogy elolvasd alaposan a szerződést, mielőtt aláírod, menekülj! Ez egy törvényes dokumentum, és jogodban áll tudni, mit írsz alá."