Galéria

Egészséges kávéfogyasztás 5+1 szabálya

Forrás:

Először is, érdemes tisztázni, ki, mit ért kávé alatt. A jótékony hatás ugyanis csak a jó minőségű, valódi kávé fogyasztása esetén igaz. A 2in1, 3in1, automatás vagy mindenféle kutyult cukros-porított változatot felejtsd el!


Forrás:

Idd feketén vagy hozzáadott cukortól mentes növényi tejjel! Ha ugyanis tejjel vagy cukorral fogyasztod, jótékony hatásainak máris búcsút mondhatsz. Édesítésre, ha muszáj, akkor glicint, steviát vagy kompromisszumos megoldásként eritritet, esetleg stevia-eritrit kombót használj!


Forrás:

Fontos, hogy lefekvés előtt 4 órával már ne igyál kávét! Minimum ennyi idő kell, hogy kiürüljön a szervezetedből és ne zavarja meg az alvásciklusodat. És az sem jó, ha közvetlenül ébredés után döntöd magadba, mert olyankor a legmagasabb a test kortizoltermelése (stressz), amire a koffein még egy lapáttal rátesz, így érdemes késő délelőttre vagy koradélutánra időzíteni! Ez alól kivétel lehet, ha ébresztő óra nélkül, magadtól ébredsz és már felkelt a nap, mert akkor mehet reggel is nyugodtan (kizárólag reggeli után, nem éhgyomorra).


Forrás:

Éhgyomorra sose igyál kávét, étkezés után inkább, hiszen ilyenkor az emésztést is serkenti. Ha éhgyomorra fogyasztod, a kávéban lévő csersavak kikezdhetik a gyomrodat – akár a gyomorfekély kialakulását is elősegítheti hosszútávon- és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót.


Forrás:

Mivel vízhajtó hatású, minden egyes elfogyasztott kávé után igyál meg egy pohár vizet!


Forrás:

Ha sok koffeint fogyasztasz, akkor emelt mennyiségben pótold a magnéziumot illetve érdemes inozitolt is szedni (napi 2g-ot, por formában)!