Galéria

Döntési fáradtság: 10 hatékony megelőző trükk a pszichológustól

Forrás:

Jennifer szerint már az is óriási segítség lehet, ha a havi utalásokat automatikusra állítod vagy a GPS-re hagyod az útvonaltervezést. A jól működő napi rutin ugyanis sok döntéshelyzettől megkímél, a fix időpontok, bevett gyakorlatok megspórolják az energiáidat, így a nagyobb, váratlanabb döntésekben is helyt tudsz majd állni.


Forrás:

Ha már este kitalálod, mit veszel fel másnap vagy mit fogsz ebédelni, megkönnyíted a saját dolgod. Így nem a reggeli kapkodásban vagy bent az irodában kell majd döntened, és az energiáidat másra is használhatod.


Forrás:

A fontos döntéseket időzítsd reggelre és délelőttre, mert a mentális energiatartalékok ilyenkor még közel maximális értéken dübörögnek. Erre tökéletes példa a korábban leírt izraeli kutatás is. Vedd előre a legfontosabb feladatokat, a könnyebb, kisebb erőfeszítést igénylő teendők maradjanak délutánra és estére.


Forrás:

Az étkezésnek még itt is kulcsszerepe van, a rendszeresség és a fontos tápanyagok bevitele elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez. Az éhség ráadásul csökkenti az akaraterőt és döntési fáradtsághoz vezet.


Forrás:

Döntéshelyzetben azonnal dobd a kukába azokat az opciókat, amikről tudod, hogy úgysem választanád. Felesleges köröktől kíméled meg magad. Ezután redukáld le a lehetőségeket háromra, amiből már sokkal egyszerűbb lesz választani. Mondjuk egy étteremben biztosan ki tudsz választani három olyan ételt, amit szeretsz, majd ezeket rangsorolva azonnal meg is tudod hozni a döntésedet.


Forrás:

Priorizálj és koncentrálj a legfontosabb teendőidre! Ha mindenre igent mondasz, elveszel a részletekben, ami kimerítő lehet. Ha nincs rajta a napi to do listádon a dolog, akkor felesleges vele foglalkoznod.


Forrás:

Persze nem minden helyzetre vonatkoztatható ez a kijelentés, de a feladatlistán szereplő kisebb tételeknél simán felteheted magadnak a kérdést: hogyan oldhatom meg ezt a lehető legkevesebb erőfeszítéssel?


Forrás:

Hidd el, az elég jó és a 80% is épp elég, ha nem a legfontosabb feladataidról van szó. A to do listád alján szereplő teendők esetében a perfekcionizmusod felemészti az energiáidat, így az igazán fontos dolgok háttérbe szorulhatnak. Az időben megoldott feladat még mindig jobb, mint a halogatás.


Forrás:

A feladatok elvégzése is épp elég döntéshelyzet elé állít, hát még az, ha közben a közösségi médiát csekkolgatod. Tarthatsz pár perces szüneteket, de nem érdemes belemerülni, hiszen, ha belegondolsz, az Instát megnyitva is döntések sorozata zúdul rád: kinek a posztját lájkold, kiét olvasd el, kinek a sztorijára kattints? Ezek mind merítik a mentális energiáidat.


Forrás:

Dönts határozottan és gyorsan, és ha valami mellett letetted a voksod, állj is ki mellette. Ha mégsem működne úgy, ahogy elképzelted, még mindig van választási lehetőséged.