Galéria

100-ból 1 ember pszichopata: 3 tulajdonság, ami lebuktatja őket

Forrás: Machiavellianizmus

Valójában ez azt jelenti, hogy az adott személy manipulatív, érzéketlen és közönyös az erkölcsi témákkal kapcsolatban. Ahogy írtuk is, ez sok esetben a kifejezetten vagyonos, hatalommal rendelkező személyekre igaz, akik nem foglalkoznak a morális szabályokkal, és képesek bűntudat nélkül hazudni azért, hogy magukat jobb helyzetbe, előnybe hozzák.

A manipuláció állandó a részükről: bárkit, bármire képesek rávenni úgy, hogy az adott személy még csak nem is fogja fel, mi történik. Gond nélkül áttipornak másokon, és nem is mindig azért, mert nekik ebből jó dolgok sülhetnek ki, hanem néha csak azért, mert szimplán jól szórakoznak mások keserűségén. Ezekhez pedig a bűntudatkeltés, a bullying és a félrevezetés vagy megfélemlítés eszközeit is használják.

És mivel ennyire jól értenek mások megtévesztéséhez, képesek saját magukat teljesen eltérő személyiségnek tettetni. Kedvesek, megnyerően és barátságosak azokkal, akiktől valamit akarnak vagy akik szintén rendelkeznek hatalommal, és épp ezért eleinte kifejezetten pozitív ember képét festik.
Forrás:

Nárcisztikus vonások

Talán nem lep meg téged, hogy a pszichopaták körében a nárcizmus nagyon is jellemző. Ez azt jelenti, hogy rendkívül önzők, kizárólag magukkal foglalkoznak, és rendkívül nagyra vannak magukkal. Sokkal többet gondolnak a képességeikről és teljesítményükről, mint ami megfelel a valóságnak. Nem fogadják el azt, ha valaki megemlíti, hogy bizony nekik is vannak hibáik, mivel a szemszögükből ők mind tökéletesek.

A legrosszabb, hogy azok a nárcisztikus emberek, akik titkon önbizalomhiánnyal küzdenek, hajlamosak a környezetüket lealacsonyítani, másokat butának és tehetségtelennek nevezni. Ők egyébként imádják a bókokat, és ha valaki minden nap dicséri őket, az plusz pontokat szerezhet körükben. A kritikát viszont nem viselik el, és mindig mindenre van magyarázatuk, amiből kiderül, hogy igazából a másik beszél hülyeségeket.

Önző viselkedésük miatt nem jönnek ki jól másokkal. Nehezen tartanak fent párkapcsolatokat, barátságokat, és még ezekben is állandóan az irányító fél szerepére törekszenek. Imádnak másokat utasítgatni, akkor is, ha semmi joguk hozzá.


Forrás:

Az empátia teljes hiánya

A legtöbb ember fejében ott van az a kis hangocska, ami arra készteti őket, hogy viselkedjenek másokkal úgy, ahogy azt szeretnék, hogy a többiek álljanak hozzájuk. Segítenek azoknak, akiknek kell, és barátságosak, kedvesek, nem csak azért, hogy ebből plusz előnyhöz jussanak.

Nos, a pszichopatákra ez abszolút nem igaz! Az ő fejükben ez a hang nem szólal meg, és hiányzik belőlük az empátia teljes formája. Nincs bűntudat, nincs szimpátia; egy ilyen főnök nem sajnálja azt az alkalmazottat, aki hiába dolgozott keményen, mégis megválnak tőle. Egy ilyen barát nem sajnálja azt a barátnőjét, aki épp szakításon megy keresztül, még örül is a keserűségének.

Ők ráadásul nem ismernek határokat! Amikor mérges vagy, és azt gondolod, hogy "legszívesebben behúznék neki egyet!", van egy fék, amire rátaposol, és nem teszed meg. A pszichopatáknál ez hiányzik, nem véletlen tehát, hogy még akár verekedésbe is kezdenek, vagy ténylegesen tönkreteszik mások életét.

Az ilyen emberek másik jellemzője, hogy nagyon impulzívan cselekednek, nem gondolnak végig semmit, és sokszor agresszívak is. Gyakran kockáztatnak, és a párkapcsolat terén a monogámia sem erősségük, így nem ritka, hogy több szexuális partnerük van, akár a párjuk tudta nélkül.