Galéria

5 dolog, amire a kutyás élet tanít

Forrás:

Lehetne arról vitázni, hogy kevesebb vagy ugyanaz-e, ha az ember egy kutyáról vagy egy embergyerekről gondoskodik, de ezt megelőzve egy dolgot leszögezhetünk: egy kutyával egy élőlényt veszünk magunkhoz. Egy élőlényt, aki enni, inni kér; aki, ha beteg lesz, segítségre, a mi segítségünkre szorul. Aki ha fél, boldog, levert, szomorú, izgatott, lévén érző állat, törődést vár tőlünk. Ízlésének és igényeinek megfelelő táppal etetjük. Kutya-társakkal visszük közös sétákra, hogy szociálisan színes kutyaéletet élhessen. Gondoskodni róluk felér egy embergyerekről való gondoskodással.


Forrás:

A 2020-as év statisztikája szerint, az USA-ban 30-%-kal nőtt az örökbefogadott kutyák száma. Vagyis a pandémiával terhelt időszak alatt többen érezték azt, hogy egy kutya társként az életük része lehet. A felelős kutyatartás része az is, hogy az állatot igényeinek megfelelően sétálni, futni visszük. Az nem felelős kutyatartás, hogy egy kertben tartjuk és soha nem visszük ki a nagyvilágba. A kutyának ösztön szinten igénye van a sétára, a velejáró ingerek keresésre, a szagok felkutatására. A mozgás kondiban tartja a testét, elméjét. És mivel mi a póráz másik végén vagyunk; vagy ha szabadon szalad, akkor gazdaként vele megyünk sétálunk, így mi is aktív életet élünk mellette.


Forrás:

Mondják, hogy egy állatról való gondoskodás a gyermekvállalás előszobája is tud lenni. Ez teljesen igaz, hisz amikor fiatal a kutya, tanítjuk, kutyasuliba visszük, hogy egy jól működő tagja lehessen a családnak. Ápoljuk, szeretjük őt, amit mérhetetlen szeretettel viszonoz. Egy ponton túl pedig már úgy ragaszkodunk hozzá, hogy már akár saját gyerekként szeretjük őt.  


Forrás:

Reggel, délben, este séta. Legalább két-háromszor ki kell vinni egy kutyát egy nap; pláne, ha fiatal. A szobatisztaságot csak úgy tanulja, meg, ha rendszeresen, közel hasonló időközönként kivisszük elvégezni a dolgát. A rendszer alapján tanulja meg, hogy mi mikor következik. Ébredés után a napindító első étkezése, majd séta, majd délben újabb séta. A szobatiszta kutya tudja, nem piszkít a szobába, hisz úgyis leviszik. Ha rendszert alakítunk ki, nem csak a kutyusunk lesz tisztában életünk ritmusával, de a saját életünk is kap egy jól körülírható keretet.


Forrás:

Vannak olyan kutyák, akiket terápiás kutyáknak hívnak. Olyan érzékük van, vagy épp olyan természettel vannak megáldva, mely révén az ember segítségére tudnak lenni. Vannak vakvezető kutyák, akik egy látássérült életét teszik élhetőbbé. Léteznek olyan kutyák, akiket kiképezve, előre érzékelik és jelzik az epilepsziás rohamot. Nem mindegy az sem, hogy milyen kutyát választunk magunk mellé. Köztudott, hogy a terrierek nem a nyugodt fajták közé tartoznak. Így, ha cél, hogy a stresszel teli életet egy kutyatárs segítségével simítsuk ki, érdemes egy labradort választani, aki végtelen rezignáltságával terápiás társunk is lehet.  2019-ben Lauren Powell, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója egy vizsgálat során kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok szív-, érrendszeri-és pszichés állapota egészségesebb értékeket mutatnak, a ’nemkutyás’ vizsgálati csoporthoz képest. Az is kiderült a kutatásból, hogy a kutyásoknál több oxitocin hormon termelődik. A szeretethormonként számontartott hormon hatására boldogságérzet alakul ki, csökken a pulzus, relaxáltabb állapot alakul ki. Az oxitocin hozzájárul a stressz csökkentéséhez is.