Galéria

4 kérdés, amit fel kell tenned a pasidnak, ha 10 éve együtt vagytok

Forrás:

Mindannyian tudjuk, hogy gyereket vállalni – vagy épp döntést hozni arról, hogy a pár nem szeretne gyereket – az egész életre kihatással van. Ez azt jelenti, hogy megváltozik a párkapcsolat dinamikája is attól a perctől fogva, ahogy ez a döntés ki lett mondva. Mindegy, melyik oldalon állsz, ha a 10 év alatt nem sikerült dűlőre jutni, a mérföldkőhöz érve fontos feltenni a kérdést. A szakértő rengeteg olyan gyermektelen párral találkozott, akinek a párkapcsolati problémája pontosan abból adódott, hogy megoldatlan maradt a „legyen-e gyerekünk vagy sem” kérdés. Ráadásul 10 év épp elegendő idő ahhoz, hogy valaki megváltoztassa a véleményét, így ezt a kérdést érdemes időről-időre elővenni.


Forrás:

Ha már 10 éve vagy együtt a pároddal, akkor tuti van egy megszokott napi rutinotok, amit már olyan jól ismertek mind a ketten. Már rég véget értek a mézes hetek, helyette beköltözött a megszokás a mindennapokba, amiből néha egy-egy izgalmasabb program, esetleg családi történés zökkent ki. Dr. Cook szerint a párok sokszor esnek abba a hibába, hogy a közösen töltött idő a to do listák kipipálásáról szól, vagyis arról, hogy közösen takarítanak, közösen vásárolnak be hétvégente. Vannak, akik egy ponton azt veszik észre, hogy szobatásakká vagy épp társszülőkké váltak egymás mellett, még akkor is, ha az intimitás is az életük része maradt. Ijesztő lehet őszintén megkérdezni a párod arról, hogy vonzódik-e még hozzád, hiszen a válasznak következményei lehetnek, de a szakértő szerint fontos beszélni róla.


Forrás:

Tíz év nem kis idő, ahova közös döntések és célok vezettek. Dr. Cook szerint nem szabad mérget venni arra, hogy mindig mindenben egyetértetek majd és az együttműködés zökkenőmentes lesz: „Néha a párok azt feltételezik, hogy a másik személy ugyanúgy érzi magát a kapcsolatban, ahogyan ők és egy ponton már nem kérik ki a másik véleményét bizonyos kis- és nagy döntésekben, mondván, úgy is tudják, mi lenne a másik válasza.” Ez azonban egy téves feltételezés, épp ezért fontos minden döntést közösen megvitatni, ahogy arról is beszélni kell, hogy a felek hogyan képzelik el a soron következő tíz évüket.


Forrás:

Az utolsó kérdés nagyban hasonlít az elsőhöz, abban mégis eltér, hogy ezzel az a cél, hogy kiderítsd, hogyan érzi magát a partnered összességében. A szakértő szerint a problémák akkor merülnek fel, ha a felek az álmaik feladásáról beszélnek a másik fél java érdekében. Például, ha az egyik fél munkája miatt külföldre kell költözni, az a másik életminőségének romlásához vezethet, elégedetlennek érezheti magát még akkor is, ha közben „jól mennek a dolgok.” Tehát a lényeg, hogy a legboldogabb, legerősebb kapcsolatok azok, amelyekben mindkét fél elégedett az életével.