Galéria

7 tipp, ami segít legyőzni a szabadidő szorongást

Forrás:

Teljesen megengedett a „hasznos” és „haszontalan” időtöltés is, csak a balanszra kell odafigyelned. Ha munka után lazításképp, és egyfajta átmenetként előveszed a telefonod és fél órán keresztül csak nyomkodod, azzal egyáltalán nincs baj, ha utána lemész egyet sétálni. De az is teljesen oké, ha az egész szerda estédet sorozatnézéssel töltöd, ha cserébe csütörtökön elmész futni. A szakértő szerint fontos, hogy felelősséget vállalj a szabadidődért, hiszen ez a tested és a lelked feltöltődéséről szól, így olyan tevékenységekkel kell kitöltened, amit valóban élvezel is.


Forrás:

A pszichológus rengetegszer találja magát szemben azzal a kifogással, hogy az emberek azért nem sportolnak a szabadidejükben, mert túl fáradtak a nap végén. Pedig az egy tévhit, hogy a szellemi munkát végzők még jobban lefáradnak egy kis mozgástól, sőt! Ha te napi 8 órát töltesz a számítógép előtt, akkor a sporttól új energiákat szabadíthatsz fel, ráadásul a testmozgás még a boldogsághormon szintedet is megemeli. Ehhez persze kell egy kis kitartás, és az is lehet, hogy az első háromfajta sportág, amit kipróbálsz, egyáltalán nem a te világod lesz, de fontos, hogy megtaláld a hozzád legjobban illőt. Ne feledd, az elején egyáltalán nem kell magasra tenned a lécet és a séta is beleszámít a heti sportteljesítményedbe.


Forrás:

Hiába lehet csábító betervezni a szabadidő minden percét, hogy utána azt érezd, hasznosan telt akár a nyaralás, akár a hétvége, a szakértő szerint ez egyáltalán nem jó ötlet. Ezzel ugyanis elveszik a spontaneitás és az elmélyülés lehetősége, és pontosan ilyenkor jön elő leginkább a döntési disszonancia, ami miatt végül a telód mögött kötsz ki. Nyaralás alatt próbálj meg óra nélkül létezni néhány napot, aludj, ameddig jólesik és koncentrálj a jelenre, ne hajszold folyamatosan a programokat.


Forrás:

Vizsgáld meg, mi az, ami valóban kikapcsol és felfrissít, és mi az, ami csak elveszi az idődet, de nem tesz hozzá semmit ahhoz, hogy jobban érezd magad. Ugye, hogy az Instagram görgetése is az utóbbi csoportba tartozik? Ugyanúgy, ahogy például az agyzsibbasztó tévéműsorok is fent lehetnek a listán. Ezzel szemben a szabadidő nagyobb részét tényleg érdemes testet és lelket feltöltő programokra szánni. Ha eddig nem igazán volt kedvenc hobbid, érdemes elgondolkodnod azon, hogy mi köthetné le a figyelmedet és miben élhetnéd ki a kreativitásod.


Forrás:

A bűntudat érzése magától jön, így a pszichológus szerint még fontosabb, hogy meg is tudd dicsérni magad, ha például új hobbiba kezdesz bele vagy lenyomsz egy jógaórát, de akkor is megveregetheted a válladat, ha egy hosszú nap után a semmittevés esett a legjobban és örömödet lelted benne. Ez lesz az, ami segít dopamint felszabadítani a szervezetedben, hiszen ilyenkor nem áll ott a főnököd, hogy megjegyezze, milyen jól végezted a feladatod, így neked kell átvenned ezt a szerepet.


Forrás:

Nemcsak a sport, a különböző relaxációs technikák is csökkentik a szorongást, amik a saját magaddal szemben állított mércéket is csökkenteni fogják.


Forrás:

Ez a fogalom valószínűleg neked is ismerős, hiszen rengeteg feladat zúdul rád nap, mint nap, amit sokszor szinte egyszerre kell megoldanod. A szabadidődben viszont engedd el a kényszert, hogy több mindent akarsz egyszerre csinálni, mert az csak lefárasztja az agyad ahelyett, hogy feltöltene. Egyszerre csak egy könyvet olvass, hogy el tudj benne mélyülni, és a reggelit se a tévé előtt fogyaszd el.