Galéria

7 ország, ahol a koronavírus eddig még nem ütötte fel a fejét

Forrás:

Nauru, hivatalos nevén Nauru Köztársaság, Mikronézia piciny szigete. Mindössze 21 km² az összterülete, amin becslések szerint 10 670 ember él, ezzel a világ harmadik legkisebb országa. A szigetet mikronézok és polinézok lakták már 3000 évvel ezelőtt is, ma független állam, mely a ENSZ gondnoksága alá került az első világháború után. Nauru védelméért Ausztrália felel, pénzneme az ausztrál dollár. A Salamon-szigetektől 1300 km-re, észak-keletre fekvő sziget az 1900-as évek elején foszfátkitermeléssel foglalkozott, ám ez olyan ökológiai károkat okozott, melyek nyomai még ma is láthatóak. Kevés az iható ivóvíz, gyér lett a sziget növényzete és sziget jellegzetes foszfát oszlopai is ennek a tevékenységnek maradványai. A szigetet korallzátony veszi körül minden oldalról, így csak kishajóval lehet bejutni.


Forrás:

Nem kellene sokat utaznunk Naururól az óceánon keleti irányba, hogy elérjük Tuvalu szigetét. Az ausztrál partok és Hawaii között félúton található polinéz sziget 26 km² nagyságú. Teljesen független állam, 2000-től az ENSZ 189. tagja. Tuvalun az oktatásban 6-15 éves kor között kötelező részt venni, a szigetországnak egyeteme is van, a Csendes-óceáni Déli Egyetem. Kultúrájuk ékköve a horgolással díszített népviseletük és a hagyományos táncuk, melyet még 2012-ben Katalin hercegnő, és férje Vilmos herceg is megnézhetett egy látogatásuk alkalmával.


Forrás:

Ha szigetről szigetre hajóznánk, távolságban most sem kellene sokat hajózni a Csendes-óceánon, hogy elérjük a Palaut, ám az előző kettő koronavírustól mentes szigetnél jóval nagyobb tájra érkezünk, ha Palaut. A 459 km²-nyi területhez, közel 340 kicsi sziget tartozik. Lakosságának száma 17 900 fő, legnépesebb szigete Koror. Uralták a területet spanyolok, majd németek, és amerikaiak is, majd 1994-ben teljes szuverenitást nyert az Amerikai Egyesült Államokkal kötött szabad társulási megállapodás alapján. Hivatalos nyelve az angol és a palauan. A búvárkodás szerelmeseinek kiváló terep Palau, a mészkőszigetek között a tengeri élővilág szemet kápráztató.


Forrás:

Ez a sziget már ismerősebb lehet számunkra. Tonga Királysága 750 négyzetkilométeres területen fekszik a Csendes-óceánon, Fiji szigetéhez viszonylag közel. Tongán alkotmányos monachia működik, és királyuk VI. Tupou uralkodó. A 169 szigetből álló királyságban összesen 36 sziget lakott. Időjárását tekintve trópusi-őserdei klím jellemző, magas, átlag 80%-os páratartalommal. Most, hogy a cikket olvasod Tongán a hőmérséklet 27 és 30 fok között ingadozhat, és fimonam szemerkélhet a langyos trópusi eső. Tonga méretének és 100 651 fős lakosságának ellenére a koronavírus még nem tette be a lábát az országba.


Forrás:

Ugrunk egy nagyot, egészen Közép-Ázsiáig. Az ország Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszki-tenger mossa partjait. A 488 100 négyzetkilométeren elterülő országot 5 307 000 ember lakja. Nehéz elhinni, hogy egy ekkora országba sehonnan nem szivárgott be eddig még a vírus, de a jelentéseik ezt mondják. Minden esetre, ha vírusmentes helyre vágyakoznál, akkor nem biztos, hogy Türkmenisztán lenne a hely, ahová szeretnél menni: az ország 70%-át sivatag borítja mely nyáron 40 fokon ég, míg télen nem ritka a -15 fok sem.


Forrás:

Vagy elhisszük vagy nem, de bizony az észak- koreaiak életét nem keseríti meg a koronavírus. Legalább is december közepéig ők nem jelentettek megbetegedésről. Döntse el mindenki maga, hogy ebből a gondosan izolált országból, ahonnan legtöbbször csak propaganda-szerű képeket, erősen cenzúrázott információkat lehet kapni, valós információnak tekinthetjük-e az ő covid-mentességüket.


Forrás:

Az egyenlítő vonalán, Hawaii-tól 4200 km-re, Új-Zélandtól 2900 km-re fekvő sziget viszont már az a hely, ahová, ha lehetne most szabadon utazni, biztos sokan gépre szállva elutaznánk. Trópusi klíma egész évbe, 24-30 fok közötti, alig változó meleg, 83 helyi madárfaj, széles tengerparti fövenyek, csodás tengervilág, csak ott őshonos szamoai repülőkutya és két hatalmas nemzeti park élménye tölthetné ki napjainkat egy jó kis koronavírus-mentes vakáció alatt.