Galéria

Hosszú szőrű kutyafajták, akik igazi egyéniségek különleges bundájukkal

Forrás: Afgán agár

Hányan szeretnének ilyen vagány, hosszú "hajat", igaz? Az afgán agár pedig ennek köszönheti azt, hogy nem lehet mellette szó nélkül elmenni az utcán. Hosszú szőrzete megóvja őt a hidegtől (ez evolúciós, hiszen az afgán hegyekből származik), és egyébként egyike a legidősebb létező kutyafajtáknak. Hetente jó néhány órányi fésülésre szorul bundája, különben könnyen csomósodik, és a samponnal mosás sem maradhat el. Cserébe viszont tényleg gyönyörű!
Forrás: Bearded Collie

Ahogy a neve is felfedi, ez a fajta nem csak hosszú "haja" miatt került a listánkra, hanem ikonikus szakállkája miatt. Eredetileg, több száz évvel ezelőtt Skóciában élt juhászkutyaként, és innen került át a világ különböző pontjaira. Igazi kis energiabomba, aki imád futkározni, játszani, de közben igényli a délutáni pihenést és fésülködést is. Napi szinten javasolják a fésülést, de egyébként szőre nem igazán hullik.
Forrás: Bolognai pincs

Ez az olasz kutya igazi cukiság, akinek szemét ugyan gyakran takarja bundája, de ő maga tökéletesen eltájékozódik. A 20. században kis híján kihalt ez a fajta, de néhány lelkiismeretes tenyésztőnek köszönhetően mára ismét nagyobb számban élnek. Különleges szőrzetére nagyon oda kell figyelni, hogy ne csomósodjon.
Forrás: Coton de tuléar

Ez a madagaszkári kutyafajta igazán megnyerő természettel rendelkezik, amire csak ráteszi a pontot egyedi külseje. Nem véletlenül imádják sokan, hiszen ragaszkodó fajta, aki imádja a gazdi közelségét. Egyedül nem érzi jól magát, olyankor gyakran alakul ki nála szeparációs szorongás. Egyébként az ő bundája is igényli a fésülést és a gyakori nyírást.
Forrás: Havannai pincs

Ez az aprócska kutya nagyon barátságos, játékos, és nem mellesleg gyorsan is tanul. Nem véletlenül mondják, hogy igazi családi eb! Megoszlik, hogy a gazdik mennyire hagyják megnőni bundáját: aki hosszabban preferálja, napi szinten fésüli, de a rövidebb szőrzet kicsit kevesebb odafigyelést igényel. Akármelyiket is választják, az biztos, hogy a havannai pincs szőre nem igazán hullik.
Forrás: Lhasa apso

Micsoda különlegesség, igaz? Ez a tibeti kutyafajta egykor buddhista kolostorok őrzője volt, és még a Dalai Láma is nagy rajongója volt. Hosszú, nehéz szőrzete dupla védelmet biztosított neki a hideg elől, de épp ezért figyelmet is igényel. Heti háromszor kell fésülni, és kutyakozmetikus segítségével gyakran nyírni is.
Forrás:

Hosszú szőrű skót juhászkutya

Mindenki Lassie-je hosszú szőrének is köszönheti egyedi külsejét. Ez a fajta igazán aktív életet él, szeret futkározni, úgyhogy a szőrzetére végképp oda kell figyelni. A játékban, ugrálásban könnyen összecsomósodik, ezért javasolják, hogy heti két-három alkalommal alapos fésülésre szorul. Egyébként ez a fajta nagyon tiszta, és odafigyel magára, ezért sosincs kellemetlen szaga a bundájának.


Forrás: Si-cu

Sokak imádott fajtája a si-cu, akinek "frizuráját" sokféleképpen lehet elkészíteni. Jellemzője, hogy extrahosszú szőrzete a padlót is eléri, épp ezért kell neki a sok fésülés, fürdés és szőrnyírás, de egyébként ő így érzi jól magát. Nagyon barátságos, szeretettel teli fajta ez!
Forrás: Komondor (és Puli)

A két imádott magyar kutyafajtát sem tudtuk kihagyni a listából! Ezek ugyanis igazi különlegességek, nem csak hazánkban, de az egész világon. Nem sok állat mondhatja el magáról, hogy ennyire erős, hosszú szőrzettel rendelkezik, ami nemcsak a hideg és a meleg ellen, de a többi állattól is védelmet biztosít.
Forrás: Yorkshire Terrier

A kis yorkik is okkal kerültek fel a listánkra! Apró méretükhöz képest óriási szőrzettel rendelkeznek, ami sokszor a padlót nyaldossa. Ennek ellenére gyakran ajánlják őket allergiával küzdőknek is, mert nem igazán hullajtja szőrét, leszámítva egy-két alkalmat az évben. A kölykök általában sötétebb bundával születnek, és két éven belül kivilágosodnak.