Galéria

6+1 étel, ami még hónapokig fogyasztható a szavatossági idő lejárta után

Forrás: Mogyoróvaj

A bontott mogyoróvaj a spájzban 2-3 hónapig ehető marad a szavatossági idő lejárta után, míg hűtőben 6-9 hónapig! Sőt, még ennél is tovább bírja, ha 100%-ban természetes mogyoróvajról beszélünk. Egyébként hosszú idő eltelte után sem jelenik meg benne penész, viszont az íze megváltozik, és nem lesz már túl kellemes, így túl sokáig nem érdemes várni vele.
Forrás: Kemény sajtok

A kemény sajtok általában tovább bírják a hűtőben, mint a puhább verziók, hiszen alacsonyabb a víztartalmuk. Sajttól függően ezek a szavatossági idő után akár másfél hónappal is fogyaszthatóak még: a parmezán 3-6 hétig, a cheddar sajt 3-4 hétig, az edami és a gouda pedig 2 hétig. Persze ehhez fontos, hogy légmentes dobozban vagy zacskóban tedd őket a hűtőbe (vagy akár a fagyasztóba), és étkezés előtt azért ellenőrizd, nincs-e rajtuk penész.
Forrás: Gabonapehely

Ha van otthon gabonapehely, és nem bontod fel, valójában 6-12 hónapig is ehető marad, míg a bontott csomag 4-6 hónapig fogyasztható szavatossági idő lejárta után is. Persze ehhez kell, hogy levegőtől mentesen csomagold el, de egyébként nem lesz tőle bajod. Fontos viszont megemlíteni, hogy a minősége innentől már egyre rosszabb lesz, és mielőtt étkeznél, mindig ellenőrizd a szagát.
Forrás: Chips

Egy zacskó chips még egy hónappal a lejárati idő után is ehető! Ezen túl is meg lehet enni, de ekkorra már biztos, hogy nem marad ropogós, és kevésbé lesz erőteljes az íze is. Egyébként a sós kekszek, ropik is 3 hónapig ehetők a szavatossági idő után.
Forrás:

Szószok

A ketchup az egyik legnépszerűbb szósz, de szerencsére nem kell belőle túl gyakran bevásárolni. Felbontás után is ehető még egy éven át, ha jobb minőségű terméket vettél. Abból tudhatod, hogy már nem érdemes megenni, hogy elsötétül a színe, és különválnak benne az összetevők. Hasonló a helyzet a mustárral is; egy minőségi termék 12-18 hónapig ehető felbontás után, míg a majonéz 2-3 hónapig. Utóbbival érdemes óvatosnak lenni, mert ebben könnyen elszaporodnak a baktériumok, így ha fura a szaga vagy az íze, ne kísérletezz vele.


Forrás:

Sütimixek

A boltokban lehet kapni olyan mixeket, amelyek már előre tartalmazzák egy-egy süti alapanyagait (pl muffin), így neked csak formába kell töltened és kisütni. Ezek a termékek is egész hosszú ideig elállnak a szavatossági idő után is, ha megfelelő helyen tárolod őket, és nem bontottad még fel. Ez száraz, sötét spájzban 4-5 hónapot is jelenthet.

Ha pedig kíváncsi vagy, mi mennyi ideig marad ehető a fagyasztóban tárolva, KATTINTS IDE!


Forrás: +1: Méz

A színtiszta méz egyike azon kevés ételnek, ami sosem romlik meg, ha ideális helyen tárolod. Előbb-utóbb tapasztalhatsz elszíneződést vagy kikristályosodást, de ezek természetes dolgok, és nem arra utalnak, hogy megromlott volna. Arra figyelj, hogy alaposan zárd el, hogy ne jusson be a levegő, és sokáig nem lesz gondod vele!