Galéria

8 rizsfajta, amiről nem biztos, hogy hallottál már

Forrás:

Rövidszemű rizsfajta, ami a nevéből adódóan főzés közben összetapad, mert hiányzik belőle az amilóz. Az ázsiai konyha egyik alapvető élelmiszere, sütik, édességek készítéséhez használják legtöbbször. Például a híres újévi nyalánkság, a mocsi is ebből a fajtából készül.


Forrás:

Az egészségtudatos táplálkozás egyik alapvető elemévé vált, markánsabb íze és gazdagabb tápanyagtartalma miatt sokak kedvence lett. Magas a magnézium- és kálium, illetve a foszfortartalma is, amellett, hogy kiváló rostforrás. Szinte bármilyen ételben helyettesíthető a fehér rizs a barnával, csupán azzal kell számolni, hogy az utóbbi főzési ideje sokkal több.


Forrás:

Ez a fajta rizs Görögországból származik, és ránézésre is különbözik a többi, ázsiai rizsfajtától. Matt és üveges, sokkal semlegesebb ízű, mint a basmati és a jázmin rizs, és krémes állagúvá válik főzés során.


Forrás:

A neve megtévesztő lehet, valójában nem egy rizsfajtáról van szó, hanem egy gabonáról. Ennek ellenére ugyanúgy készül, mint a hagyományos rizs, ám viszonylag alacsony a kalóriatartalma, amellett, hogy lenyűgöző mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. Legtöbbször más rizzsel keverve tálalják, önmagában túl rágósnak tűnhet.


Forrás:

Színét ugyanaz az anyag adja, ami megtalálható a szederben, az áfonyában és más lila ételben. Kínában sokáig csak a nemesek fogyaszthatták, később mindenki számára elérhetővé vált. Tésztaételekben, sushiban és édességekben is használják díszítő elemként. Rengeteg fehérjét tartalmaz, segít a méregtelenítésben, és egyes kutatások szerint daganatmegelőző hatása is van.


Forrás:

Egy japán, rövidszemű fajtáról van szó, aminek sok közös vonása van a ragacsos rizzsel. Valójában ugyanaz, mindössze cukorral, sóval, ecettel ízesítik és keverik össze, majd hűtik le.  


Forrás:

Rövidszemű, gyöngyházfényű rizs, ami Spanyolország keleti részéről származik. Ebből a fajtából készül az igazi paella, mert egyedülálló módon képes felszívni a vizet anélkül, hogy pépessé válna.


Forrás:

Kaliforniában termesztik ezt a közepes szemű, enyhe ízzel rendelkező fajtát. Magasabb keményítőtartalma miatt kissé ragacsossá és puhává válik főzés közben. Egyszerű köretként is tökéletes, de akár sushiba is tölthető.