Galéria

Ez történik a testeddel, ha minden nap iszol tejet

Forrás: Ahogy azt eddig is biztosan tudtad, a tej rengeteg kalciumot tartalmaz, valamint olyan fontos összetevőket, mint a fehérje, a magnézium, a foszfor, a K2-vitamin és a kálium. A kalcium elengedhetetlen fontossággal bír a csontok fejlődésében gyerekként, felnőttként csökkenti a csontritkulás és a törések esélyeit, a benne lévő fehérje pedig a csontok 50%-át teszi ki. Épp ezért előnyös, ha tejet iszol.
Forrás:

A tejben lévő fehérje a hormonokra is hatással van, így segít, hogy hosszabb ideig érezd magad jóllakottan, és ne akarj nasizni utána. A kalcium és a D-vitamin pedig segít, hogy elégesd a kalóriákat, gyorsítják az emésztést, így együttesen a fogyást is segítik. Ráadásul a tejben lévő aminosavak (BCAA) az izmok növekedésében is szerepet játszanak!


Forrás:

Kutatások szerint bizonyos betegségek megelőzésében is hatékony a tej. Ilyen krónikus egészségügyi probléma a túlsúly, a magas vérnyomás és bizonyos típusú rákos megbetegedések is. Ahogy írtuk is korábban, a tejfogyasztás pozitív hatással van a telítettség érzetért felelős hormonokra és gyorsítja az emésztést, így segít a fogyásban. A benne lévő ásványi anyagok (kalcium, kálium és magnézium) segítenek szinten tartani a vérnyomásodat. Európai és Amerikai kutatók pedig korábban felfedezték, hogy még a visszafogottabb, de állandó tejfogyasztás is csökkenti a vastagbél- és hólyagrák esélyeit.


Forrás:

Viszont a pozitívumok mellett a negatívumokról sem feledkezhetünk meg. A gyakori tejfogyasztás okozhat aknékat, amiről elsősorban a D-galaktóz tehet. Ez gyulladást vált ki a szervezetből és bőrproblémákhoz vezet, de az ekcémát és a rozaceát is felerősítheti.


Forrás: Noha gyorsítja az emésztést, mindeközben más problémákat okozhat a gyomrodban. Például puffadást, hasmenést vagy egyeseknél akár szorulást is! Erről az tehet, hogy a tej feldolgozása során megborulhat a jó és rossz baktériumok közötti egyensúly, de a laktózintolerancia is kiválthatja a kellemetlen tüneteket. Ha neked is gyakran vannak emésztésbeli gondjaid tejfogyasztás után, vizsgáltasd ki magad minél előbb!
Forrás: Ez talán meglepő lehet, hiszen néhány oldallal ezelőtt még a rákra gyakorolt pozitív hatásairól meséltünk. Csakhogy az állandó, napi szintű tejfogyasztásnak megvannak a negatív következményei a petefészekrák és prosztatarák kialakulására nézve. Egyes kutatások szerint erről az tehet, hogy bizonyos tehenészetekben az állatok növekedési hormonokat kapnak, az ebben lévő kémiai anyagok pedig növelik a hajlamot ezekre a betegségekre.
Forrás: Ezek után felmerülhet a kérdés: mennyi tej az ideális? Szakértők szerint ebben az esetben is, mint az étkezésben, a mértékletesség számít! Napi szinten többször is tejet inni nem feltétlenül a legjobb ötlet, pláne, ha a fenti problémák bármelyikét érzékeled, így érdemes lehet időnként alternatív növényi italokkal kísérletezni. Ezekről IDE KATTINTVA többet olvashatsz!