Galéria

8+1 dolog A Gucci-ház filmben, ami nem egészen úgy történt, mint a valóságban

Forrás: Igen, de azért nem pont úgy, ahogy a filmben. A pár egykor Vittoria Orlando szülinapján találkozott először, ám míg A Gucci-házban először pultosnak nézte a férfit, addig a valóságban Patrizia pontosan tudta, hogy ki is az a magas pasi a táncparketten. Pláne, hogy ő is jó barátságban állt Vittoriával, aki az azt megelőző estén részletesen elmagyarázta neki, hogy néz ki Gucci. Az viszont igaz, hogy Maurizio Elizabeth Taylorhoz hasonlította a nőt, és egyébként ő tette meg felé az első lépést.

Viszont az a jelenet, amikor Patrizia kifigyeli Guccit, és "véletlenül" összefut vele a könyvtárban, totál fikció.
Forrás: A filmben is láthattuk, hogy Rodolfo nem igazán kedvelte fia új kedvesét, és meggyőződése volt, hogy csak a pénze miatt akar vele lenni, így végül Mauriziót kitagadta, és a végrendeletből is törölte. Ez tényleg megtörtént: miután Rodolfo meg akarta tiltani fiának, hogy folytassa kapcsolatát a lánnyal, Maurizio mégis eljegyezte Patriziát, és feleségül is vette. Annak ellenére, hogy apja még az esküvőt is próbálta megakadályozni, például azzal, hogy blokkolni akarta a templomba vezető bejáratokat. Ezt követően Maurizio összepakolta minden cuccát és hátat fordított a családi biznisznek a szerelem miatt, helyette Patrizia apjának kamionos cégénél kezdett dolgozni.

Ekkortájt egyébként Maurizio gyorsan költeni kezdte pénzét, ami Patriziát nagyon zavarta. Attól félt, hogy elveszíti azt az összeget, ami őt illetné meg a házasság miatt. Kapcsolatuk alatt egyébként nem egy, hanem két lányuk született, ám a filmben csak egy gyermekről volt szó.
Forrás: A filmben akkor találkoznak először, amikor Patrizia felhívja a tévés jósnőt, Pinát, aki tanácsot ad neki, majd később lelki támaszként áll mellette válásuk alatt. Eleinte "csak" átkokat szórnak a férfire, majd aztán Pina segítkezett a bérgyilkosok megtalálásában is. A valóságban azonban ez az egész kevésbé volt ilyen misztikus. Még korábban egy spa-ban ismerkedtek meg, és hamar jó barátságot kötöttek. Bár az olasz sajtó fekete boszorkának hívta őt, Pinának nem sok köze volt az ezotériához, bár tény, hogy néha szeretett Tarot-kártyákat olvasni. Maga Patrizia viszont tényleg igénybe vett spirituális tanácsadásokat és különböző átkokat kért, de nem kizárólag Pinától, és egyébként a valóságban Maurizio is járt médiumokhoz.
Forrás: Igen! A filmben Paolót senki se vette komolyan, és ötleteit is borzalmasnak találták. A valóságban is hasonló volt a helyzet, még annak ellenére is, hogy az ikonikus dupla G logó megtervezésében nagy szerepe volt, és készült olyan sportkollekciója, ami hatalmas sikert aratott. Az volt a terve, hogy olcsóbb anyagból készít ruhákat a fiatalabb generációnak, de ezt nem engedélyezte a család. Végül Aldo kitagadta őt a cégből, amire az volt a válasza, hogy Gucci márkajelzéssel továbbra is saját ruhákat készített; ez aztán évtizedeken át tartó jogi perhez vezetett.

Aldónak egyébként összesen négy gyermeke született, három fia és egy lánya, de Paolón kívül mindenkit kihagytak a filmből.
Forrás: A filmben Patrizia és Maurizio veszik rá Paolót arra, hogy áruljon el valamilyen titkot az apjáról, és aztán ők nyomják fel az adóhatóságnál a férfit. A valóságban viszont Paolót nem kellett manipulálni, ő maga jelentette be apját. Már hosszú évek óta törte a fejét azon, hogy tud a cég ilyen hatalmas bevételre szert tenni, és gyakran bejárt az irodába, hogy végignézze a pénzügyi papírokat. Az adóhatóság már csak egy aprócska lépés volt az egyébként elmérgesedett helyzetben. Aldo valóban börtönbe ment, egy évre és egy napra.

Később pedig tényleg eladta Gucci-részvényeit az Investcorpnak, pontosan abban az évben, amikor Maurizio a Gucci vezetője lett, hatéves pereskedést követően. A férfi rá egy évre meghalt.
Forrás: Igen! Bár a neten azt is lehet olvasni, hogy Paolo árulta el őt, ahogy a filmben is, egyes források szerint Aldo vádolta meg Mauriziót azzal, hogy meghamísította apja végrendeletének aláírását. Mert hogy valóban ez történt. A férfi sofőrje kapott egy fülest, hogy úton vannak a hatóságok olaszországi házukhoz, és le akarják tartóztatni, így Maurizio lement a garázsba, elővette motorját, és három órát utazott a határhoz. Svájcban valóban volt egy gyönyörű, megörökölt háza, ahol biztonságban lehetett.
Forrás: Míg a filmben Svájcban mondta azt Maurizio, hogy nem akar már feleségével együtt lenni, és visszaküldte őt lányával együtt Olaszországba, addig a valóságban egészen döbbenetes módon zajlott le ez az egész. 1985-ben, amikor 12 éve voltak házasok, Maurizio azt mondta feleségének, hogy üzleti útra kell mennie... Majd szimplán sosem tért haza. Noha még 9 év kellett ahhoz, hogy hivatalos legyen a válásuk, ezen a ponton ért véget házasságuk. A férfi valóban hamar továbblépett egy Paola Franchi nevű nővel, aki 1990-től volt partnere, és akivel együtt éltek, valamint már a házasság is felmerült.
Forrás: Igen. Pina találta meg a két férfit, akik elkövették a gyilkkosságot, és mindketten 600 millió lírát kaptak cserébe. Patrizia viszont elég türelmetlen volt, így többször is találkozott a gyilkosokkal, hogy sürgesse őket a bűntény elkövetésére. És hogy miért jutott el oda Patrizia, hogy megölesse exférjét? Valójában már évekkel korábban megszületett benne az ötlet, egy ügyvédtől még "viccből" meg is kérdezte, mi történne, ha megszabadulna Mauriziótól. Bár a válás után hatalmas pénzösszeget kapott exétől, amikor 1994-ben kiderült, hogy Maurizio ismét oltár elé akar állni, ezúttal Paolával, Patrizia nem tudott tisztán gondolkodni. Ekkor döntött a gyilkosság mellett, ami 1995. március 27-én történt meg, ahogy a filmben is láthattuk.
Forrás: Kevesebb, mint 24 órával Maurizio halála után Patrizia megjelent gyermekeivel a háznál, ahol Paola és Maurizio éltek, majd kidobta onnan a nőt. Két évig nem tartóztatták le a gyilkosság miatt, de azért jó néhány jel utalt arra, hogy köze volt a történtekhez. Éveken át halálos fenyegetésekkel zaklatta exét és új barátnőjét, erről több hangfelvétel is készült. Bár Patrizia a tárgyalás során mindvégig állította, hogy ártatlan, és valakik felültették, hamar kiderült, hogy felbérelte a gyilkosokat. Ezt követően ügyvédei arra hivatkoztak, hogy mentális gondjai voltak a nőnek, hiszen egy agyi tumort is eltávolítottak fejéből, így az is okozhatta mentális instabilitását. A bíróság ezt nem fogadta el magyarázatként, és végül 29 évre ítélték, amit 26-ra csökkentettek.

Végül 18 évet töltött börtönben, jó magaviseletért kiengedték 2016-ban. Jelenleg Milánóban él, gyakran látni házikedvencként kapott arapapagájával a vállán, és havi egy millió fontot kap, mert Maurizio halála előtt két évvel aláírt egy nyilatkozatot. És hogy tettét megbánta-e? Nos, amikor 2014-ben arról kérdezték, miért nem lőtte le ő maga volt férjét, annyit felelt: "nem olyan jó a látásom, és nem akartam elhibázni."

A cikk nem ért véget: lapozz, és mutatunk pár fotót az igazi Maurizióról és Patriziáról.