Galéria

Minden, amit egyelőre tudunk az Omikron-variánsról

Forrás:

Mennyire fertőző?

Még nem tudni, hogy az Omikron milyen gyorsan terjed emberről emberre (egyes korai feltételezések szerint a deltához lehet hasonló), de szakértők szerint néhány héten belül pontosabb választ tudnak adni a kérdésre. Egyelőre elemzik, hogy komolyabbak-e a tünetek, de a korai vizsgálatok alapján előfordulhat, hogy valójában enyhébb tünetekkel átvészelhetik a betegek a fertőződést.

Viszont tény, hogy ezeket egyelőre dél-afrikai, már Omikronnal fertőzött fiatal felnőttek eredményeiből állapították meg, így ez nem mérvadó az idősebbek, immunrendszeri problémákkal küzdők számára. Egyébként bizonyos adatok szerint könnyebben fertőzi azokat, akik már átestek a víruson.


Forrás: Mik a tünetek?

Dr. Angelique Coetzee, aki a Dél-Afrikai Orvosi Egyesület tagja, azt nyilatkozta, hogy jelenleg a kórházak nincsenek tele az Omikronnal fertőzött emberekkel, elsőkörben azok kerültek be, akiknek immunrendszeri problémáik vannak. A szag és ízlelés elvesztése viszont nem túl gyakori körükben, és azoknál, akik otthoni ellátással is átvészelik, inkább enyhe köhögéssel jelentkezik.

Természetesen immunrendszer-függő, kinél milyen tünetek alakulnak ki: ez lehet láz, nehéz légzés, izomfájdalom, torok- és fejfájás, valamint hidegrázás is, de akár emésztésbeli problémák és orrfolyás is lehet az előjele.
Forrás:

Hol jelent meg eddig az Omikron?

Elsőként Dél-Afrikában jelent meg az Omikron-variáns, Gauteng állományban, de Portugáliában, Csehországban, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is megtalálták már többek között.

Magyarországon egyelőre nincs Omikron-variánssal fertőzött személy.


Forrás:

Hatásos ellene a vakcina?

Egyelőre ez a kérdés még nem tiszta a szakértőknek sem, de egyes információk szerint úgy fest, kevésbé hatékony az Omikron-variáns ellen a vakcina. Hogy milyen mértékben, még nem tudni, de annyit hozzátettek, hogy a már meglévő formulát képesek lehetnek úgy módosítani a jövőben, hogy a vakcinák hatásossá váljanak. Ennek ellenére is mindenkinek javasolják a vakcinát, mert abban biztosak, hogy hatásosabb az Omikron ellen, mint ha nem lennénk beoltva.

Ne felejts lapozni, hiszen a felugró reklám után, az 5. slide-on eláruljuk, a fentiek fényében miért tartanak mégis a szakértők ennyire az új variánstól!


Forrás: Miért tartanak ennyire akkor az Omikron-variánstól?

Ha az Omikron akár még enyhébb tüneteket is okozhat, miért fél az egész világ ennyire az új variánstól? Nos, az ok, hogy miközben a COVID az emberek szervezetében szaporodik, újabb mutációk alakulnak ki. A legtöbb nem jelent problémát, de bizonyos esetekben ezek képesek felerősíteni a kórokozót, hogy könnyebben terjedjenek és kicselezzék az immunrendszert. A dél-afrikai kutatók azért kongatták meg a vészharangot, mert több, mint 30 mutációt találtak a tüskeproteinben: ez a fő célpont egy fertőződés esetén az antitestek számára, amit az immunrendszered termel a COVID ellen. A sok mutáció azért veszélyes, mert az Omikron tüskéje képes lehet ezeket az antitesteket legyőzni, függetlenül a korábbi fertőzéstől vagy vakcinától.

Persze érdemes azért belegondolni, hogy a Béta- és a Mű-variáns esetén is hasonló félelmekkel kezdték vizsgálni a helyzetet szakértők, ám kiderült, hogy nem terjednek olyan gyorsan ezek a mutációk, mint először gondolták. Remélik, hogy az Omikronnal is ez lesz a helyzet!