Galéria

9 étel, amit soha ne egyél meg miután lejárt a szavatossága

Forrás: A keményebb sajtok, például a cheddar vagy a gouda hosszabb ideig tárolhatók a hűtőszekrényben, mivel a baktériumoknak és a penésznek nehezebb áthatolniuk rajtuk. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint ha megjelenik rajtuk egy kis penész, elég levágni róluk, és a sajt többi részét még így is felhasználhatjuk. A lágyabb sajtok, például a ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt érzékenyebbek a baktériumokra, ezért ha a romlás első jeleit veszed észre rajtuk vagy már lejárt a szavatosságuk, mindenképp dobd ki őket. Általános szabály tehát: minél lágyabb egy sajt, annál rövidebb az eltarthatósági ideje.
Forrás: Ha azon agyalsz, hogy vajon biztonsággal megeheted-e még azt tojást a hűtőben, amiről fogalmad sincs, hogy mikor került oda, teszteld le. Tedd egy tál vízbe: ha lesüllyed, biztosan jó még, ha felúszik a víz felszínére, már nem friss, de attól még lehet ehető. Törd fel és ha a fehérje elszíneződött vagy nem jó az illata, válj meg tőle. A szakértők szerint 7,2 fokos hűtőben tartva 4 hétig gond nélkül fogyaszthatod.
Forrás: Ketchup, mustár, majonéz és társaik. Egytől egyig úgy tűnnek, mintha örökéletűek lennének, ez azonban óriási tévedés. Miután kinyitottad őket, levegővel érintkeznek, arról nem is beszélve, hogy sokan úgy kenik őket az ételükre, hogy utána ugyanazzal a késsel többször is belenyúlnak a tartályukba, bacikat juttatva ezzel a mártásba. Ha valamilyen elváltozást tapasztalsz rajtuk színben, állagban, illatban, azonnal szabadulj meg tőlük. Egyébként normál esetben a mustár 1 évig, a majonéz két hónapig, a ketchup pedig 6 hónapig fogyasztható biztonságosan.
Forrás: A feldolgozott gyümölcslevekkel ellentétben – amelyeket pasztőröznek, hogy elpusztítsák a bennük található baktériumokat és meghosszabbítsák az eltarthatósági idejüket –, ezeket a nyers gyümölcs-, és zöldségleveket nem pasztörizálják, így hamarabb romlanak. A legjobb, ha még aznap elfogyasztod őket, amikor felbontottad, hacsak nem ír mást a rajta található címke.
Forrás: A darált húst a vásárlástól számított két napon belül el kell fogyasztani – mondják a szakértők. Vagy pedig le kell fagyasztani, mivel a baktériumok, amelyek eredetileg a hús felszínén helyezkedtek el, a darálás miatt belekeverednek a húsba, ezzel növelve az ételmérgezés vagy más betegségek kockázatát.
Forrás: A felvágottak körülbelül három–öt napig fogyaszthatók biztonságosan, ezért fontos, hogy csak annyit vásárolj belőlük, amit abban az időszakban reálisan meg is eszel majd. A vákuumfóliás felvágottak két héttel hosszabb ideig fogyaszthatók, mint a frissen szeletelt fajták, hacsak nem bontod fel őket. Onnantól azonban ugyanaz a három–öt napos szabály érvényes rájuk is. Ezek a húskészítmények nagyon érzékenyek a Listeria baktériumra, ami hideg környezetben is könnyedén elszaporodik.
Forrás: Akár a boltból, akár termelői piacról szerezted be őket, az élettartamuk igen rövid. A málna és az eper körülbelül három napig, míg az áfonya maximum egy hétig tartható el, mondja a FoodSafety.gov. Ezután már megjelenhetnek rajtuk penészre utaló jelek.
Forrás: Ugyanez igaz a leveles zöldekre is. Az előre csomagolt, mosott változatokra is! A levélzöldek továbbra is hordozhatnak baktériumokat, mint például az E. coli. Tehát a saját egészséged érdekedben soha ne fogyaszd őket a lejárati dátumuk után.
Forrás: A csírákat meleg és nedves körülmények között termesztik, amivel potenciális jelöltekké válnak a baktériumok és a penész számára. Mindig érdemes megmosni őket fogyasztás előtt, és a szakértők szerint érdemes a vásárlástól számított 2-3 napon belül elfogyasztani őket. Ezután már mindenképp hőkezelni kell.