Galéria

Ez a 6 dolog befolyásolja, milyen hamar kezdesz őszülni

Forrás:

A szüleid is korán őszültek

Szakértők szerint az őszülés jelentősen függ a genetikádtól, és a gyermekeid esetében is ti lesztek a mérvadók. Van ugyanis egy bizonyos gén, ami az ősz hajért felel, és ami valójában mindkét szülőtől öröklődik, így ha édesanyád korán őszült, úgy valószínűleg te is hamar fogsz. Ez ellen túl sokat nem lehet tenni, de persze az egészséges életmód, a sok folyadék, a vitaminok pótlása mind jelentős szerepet játszanak a fiatalos külső megőrzésében!


Forrás: Autoimmunbetegség is okozhatja

Az alopecia areata, avagy másnéven foltos hajhullás egy autoimmun betegség, ami nem csak a haj kihullását, de őszülését is okozhatja. Ilyenkor az immunrendszer támadni kezdi a saját sejtjeit, ez esetben a hajtüszőket, aminek következtében ezek elkezdenek kihullani. Amikor visszanőnek, az pedig már fehér lesz. Egyébként csak Amerikában közel 7 millió ember szenved a betegségben, ami elsősorban lelkileg nagyon megterhelő.

Will Smith felesége is ezzel küzd, ő épp néhány hete döntött úgy, hogy teljesen leborotválja haját!
Forrás: Szennyezett levegő

A méreganyagok és a levegőben lévő szennyeződések is növelik az őszülés esélyeit a szakértők szerint. Ezek a kémiai anyagok ugyanis szabad gyököket (oxidatív stresszt) termelnek, melyek károsítják a melanintermelést, és felgyorsítják a haj öregedését. Nagyon nem mindegy, mi jut be sejtszinten a testedbe, és a rossz levegő, a káros anyagok pedig még az őszülésre is negatív hatással vannak!
Forrás: Nagyon sokat stresszelsz

A stressz láthatatlan betegség, épp ezért nem veszik komolyan sokan. Pedig ez is szerepet játszik benne! Ha a genetikádban ott van az a gén, ami a korai őszülésért felel, a folyamatos aggódás és feszültség ezt felgyorsítja, így pedig még előbb őszülsz meg, mint ahogy az eredetileg lett volna. Persze azoknál, akiknél nincs jelen ez a gén, a stressz önmagában nem okoz fiatalkori őszülést, de tény, hogy valamennyivel előrébb hozza ennek idejét!
Forrás: A dohányzás

A cigaretta sem segít abban, hogy meggátold a korai őszülést! És még csak nem is kell, hogy te dohányozz, hiszen maga a füst az, ami negatív hatással van a hajadra. Egy felmérés szerint azok, akik cigiznek, két és félszer nagyobb eséllyel őszülnek meg idő előtt a rengeteg mérgezőanyag miatt, ami a testükbe jut. És sajnos a passzív dohányosokra is igaz ez, csak kisebb mértékben.
Forrás: Hormonális változások

Ha most megnéznél egy fotót 15 évvel korábbról, látnád, hogy a hajad már most nem ugyanolyan. Erről a hormonok tehetnek, amelyek miatt a frizurád folyamatosan változik, legyen szó a szerkezetéről, dússágáról, és bizony a színéről is. Utóbbi leginkább 30 éves korod után válik látványosabbá, és szakértők mai napig vizsgálják, pontosan mely hormonális változások tehetnek róla. Annyi biztos, hogy ez a folyamat természetes!