Galéria

Mi zajlik szex közben az agyadban? Mutatjuk!

Forrás:

Szerencsére a szexuális gyönyör csúcspontja nem a józanságról szól. Kutatók pedig azt is megfigyelték, hogy ennek oka egy világosan kimutatható agytevékenység: a logikus gondolkodásért felelős agyterületek ilyenkor egyszerűen leállnak.

„Az úgynevezett orbitofrontális kéreg aktivitása szex közben csökken. Hogy, hogy nem, agyunknak épp ez a része az, ami a döntéshozatalért, a belátásért és az ítélőképességért felel.” – mondja a klinikai pszichológus, Daniel Sher. 


Forrás:

Orgazmus közben az agy máskor kevésbé együttműködő területei viszont - a szenzoros kéreg, a motoros területek, a hipotalamusz, a talamusz és a feketeállomány- egyszerre lesznek aktívak. A talamusz összegyűjti az információkat az érintésről, a mozdulatokról, és előhoz olyan szexuális emlékeket vagy gondolatokat, amelyek segíthetnek elérni az orgazmusig, a hipotalamusz pedig szorgosan adja az utasítást a boldogsághormon, vagyis az oxitocin termelésére.

Orgazmus és szex közben nagyon sokféle fizikai élményt élünk át: egyszerre képzelgünk, emlékezünk, érzünk és érzékelünk. Nem csoda, hogy ez a sokrétű aktivitás teljesen lefoglalja az agyunkat. A klinikai képalkotó eljárásokkal is fény derült rá, hogy agyunk kifejezetten nagy területe aktiválódik, amikor a csúcsra jutunk.

„A szenzomotoros kéreg, a hipotalamusz és a talamusz, valamint a feketeállomány is aktív orgazmus közben” – magyarázza Kayt Sukel kognitív pszichológus. A talamusz segít összekapcsolni a fizikai ingereket, mozdulatokat, valamint a különböző szexuális emlékeket és fantáziákat, amelyeket a személy előhív, hogy könnyebben eljusson az orgazmusig. Mindeközben a hipotalamusz oxitocint termel és segít fenntartani az izgalmat is. Agyunk jelentős része el van foglalva ilyenkor. 


Forrás:

Orgazmus során egy sor hormon és neuronvegyület termelődik, ezek egyike a dopamin: a gyönyör, a vágy és a motiváció érzéséért felelős anyag. A dopamin, bár agyunk egy meghatározó részében keletkezik, annak más területeire is hatással van. Sokszor gyönyörhormonként hivatkoznak rá, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a hormon jóval többet tud, mint jó érzést kelteni. Nevezhetnénk akár tanulási hormonnak is, mert segít megjegyezni a gyönyörérzet és az ahhoz kapcsolódó tevékenység (szex, jó ételek, ital, sport) közti kapcsolatot, aminek eredményeképpen később is keresni kezdjük a vélhetően örömöt okozó helyzeteket. Dopamin hatására jövünk szexuális izgalomba és ez az a hormon, amitől úgy viselkedünk, mint a függők: egészen addig nem tudunk leállni, míg el nem jutunk a csúcsra.


Forrás:

Orgazmus közben egy másik fontos hormon, oxitocin is felszabadul. Az ölelőhormonként is ismert anyag abban segít, hogy közelebb érezzük magunkat a másikhoz, segít elköteleződni és átélni az intimitást. Érdekesség, hogy ugyanez a hormon szabadul fel szoptatás közben is, amikor is az anya és a gyerek közötti kapcsolatot erősíti. Ez ugyanakkor természetesen nem azt jelenti, hogy szoptatás és szex közben ugyanolyan érzéseink lennének: a fizikai érzetek mások, a hasonlóság abban van, hogy mindkét tevékenység a kötődést erősíti. 


Forrás:

Nem a képzeleted játszik veled: szex közben tényleg kevésbé érezni a fájdalmat, mint egyébként. 

„Az agyi tevékenység miatt termelődő endorfin, oxitocin és vazopresszin fájdalomcsillapító, intimitást fokozó és kötődést elősegítő anyagok, amelyek együttes hatása valóban a fájdalomérzet csökkenésével jár” – mondja Jess O’Relly szexológus. Többek közt ez is magyarázza, hogy az olyan, egyébként fájdalmas dolgok, mint a haj húzása vagy az elfenekelés szex közben inkább izgalmasnak, mint kellemetlennek tűnnek. 


Forrás:

Együttlétek során endorfin is termelődik, amely az ellazulásban segít és ez az a hormon, ami a nőket a csúcsra juttatja. Ám ez a vegyület csak akkor termelődik nagyobb mennyiségben, ha olyasvalakivel bújunk ágyba, akihez érzelmileg is kötődünk és akiben megbízunk. Fura módon, egyéjszakás kalandoknál egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben kimutatható a jelenléte.


Forrás:

Orgazmus után az agyi tevékenység aktivitása csökken, de nem áll le teljesen. A feladat most, hogy a szervezet működése az izgalmi állapotból a nyugodt, megszokott kerékvágásba térjen vissza. Szex után a szerotonin termelődése lesz jelentősebb, ami növeli az elégedettségérzést, egyben gátolja, hogy rövid időn belül újra izgalmi állapotba kerülj. Ez a magyarázata annak, hogy ha valaki szerotonin tartalmú antidepresszánst szed, orgazmus- és merevedési problémák léphetnek fel nála.


Forrás:

Mindkét nem esetében termelődik oxitocin, de a nőknél ez intenzívebb és hosszabb ideig is tart. Náluk még jóval az orgazmus után is szabadul fel oxitocin, ez megmagyarázhatja az igényt arra, hogy szex után közel maradjanak partnerükhöz, míg a férfiak egy része már más tevékenység után nézne ilyenkor.