Galéria

7 rejtett üzenet a Harry Potter könyvekben, amit sose vettél észre

Forrás:

Tudtad, hogy a Roxfort házainak színei a 4 fő elemet reprezentálják? A Griffendél például arany és piros, ami a tűz, a Mardekár zöld és ezüst, amit a víz, a Hugrabug sárga és fekete, ami a föld, a Hollóhát pedig kék és bronz, ami a levegőt jelképezi.


Forrás: J. K. Rowling bizony semmit nem bízott a véletlenre, a történetben ugyanis mindennek IS van valami jelentése. Draco Malfoy neve például a francia ’mal foi’ kifejezésből jött, ami annyit jelent, hogy ’rossz hit’. Ez utal arra, hogy a Malfoy család a gonosz varázslót követi. Voldemort pedig a szintén francia ’vol de mort’ kifejezésből jött, ami annyit jelent, hogy ’halálrepülés’, utalva arra, hogy Tudjukki betegesen fél a haláltól, így mindent megtesz annak érdekében, hogy „kicselezze” azt, és örökké éljen.
Forrás:

Az író egyszer elárulta, hogy az, hogy Lupin vérvarkas, a vérrel terjedő betegségek megfelelője, mint például az AIDS. A történetben ráadásul végig betegségként utalnak arra, hogy Lupin vérfarkas, a filmekben pedig a készítők törekedtek is arra, hogy a karakter betegnek tűnjön.


Forrás:

Rowling sokszor elmondta, hogy a dementorok a depressziót jelenítik meg, ami egyáltalán nem egyenlő a szomorúsággal. „Ismerem a szomorúságot, ott sírás van és érzelmek, a depresszió viszont nem ilyen. Az az érzések hiánya, ami hideg és üres. Pont ilyenek a dementorok.


Forrás:

Mind ismerjük Artúr király történetét a karddal (Excalibur), miszerint csak az képes kihúzni a kőből, aki arra érdemes (nem, ez nem Thor!). A Harry Potter írója ezt a történetet is felhasználta a könyvek írásakor, hiszen Griffendél kardja visszatér a jogos tulajdonosaihoz, hogy segítse saját házát. Ráadásul egy másik Artúr királyos legendát is belecsempészett Rowling a történetbe, A Halál Ereklyéiben ugyanis Harry egy fagyos tóba megy be a kardért, a régi legenda szerint pedig az Excaliburt a Tó Asszonya adta Artúrnak, amikor pedig meghalt, a kard visszakerült a tóba.


Forrás:

Sokan nem értik, hogy vajon Harry miért élt olyan sokáig a goromba rokonaival, miért nem lehetett valami más megoldást találni? A válasz egyszerű: a Harryt védő varázslat feltétele az volt, hogy Harrynek a rokonaival kell élnie. A védelem a 17. születésnapján ért véget, ekkor kellett kidolgozni egy tervet, hogy a varázsló fiút kimenekítsék a Privet Drive-ról. Ha emlékszel, Harry barátai mind százfűlé főzetet isznak, hogy úgy nézzenek ki, mint ő, ezzel összezavarva az ellenségeket. A dolog érdekessége, hogy pontosan 7 Harry menekült el, visszautalva arra, hogy Voldemort 7 részre szakította a lelkét. A különbség „csupán” az, hogy míg Voldemort gonosz és önző okból tette ezt, Harry barátai önként vállalták az áldozatot, szeretetük, gondoskodásuk jeleként.


Forrás:

Harryt és Dudleyt az ötödik részben megtámadják a dementorok, ezt a könyvben Harry el is meséli hazaérve. Ekkor Petunia azt mondja, hogy ő tudja, hogy ezek a lényeg tényleg léteznek, mert „az a szörnyű fiú” mondta a húgának, amikor még együtt éltek. A szörnyű fiú viszont nem lehet James Potter, mert Petunia akkor még nem ismerte őt, így egyértelmű, hogy Harry nagynénje itt Pitonról beszélt, aki mély barátságot ápolt Lilyvel, amíg egymás mellett éltek.