Galéria

A brit királyi család karácsonyi hagyományai

Forrás:

A minden évben sorra kerülő ebédre az egész királyi család hivatalos. Idén december 18-án került sor a neves eseményre, ahol természetesen Vilmos herceg is megjelent családjával. Útközben persze fotók is készültek az öttagú családról: a legnagyobb meglepetés, hogy mekkorát nőtt a kis Lajos herceg. Édesanyja, Katalin hercegné szerdán egy másik eseményen is részt vett: kisiskolás gyerekeknek segített egy vidéki farmon kiválasztani a karácsonyfát az osztálytermükbe. Csevegés közben azt is elárulta nekik, hogy a másfél éves Lajos már beszél és szeretné mindenhová elkísérni édesanyját.


Forrás:

II. Erzsébet és Fülöp herceg 750 saját kezűleg aláírt karácsonyi képeslapot küldenek az ünnepek előtt. Károly herceg és Kamilla cornwalli hercegné szintén küldenek saját lapot, csakúgy, mint Vilmos és Katalin, valamint Harry és Meghan. A képeslapokon mindig a feladókról szerepel egy új, kizárólag erre a célra készült fotó: Vilmos herceg és családja idén például egy vintage motorkerékpáron pózol egy kedves felvételen – ahogy az egyik címzett kiszivárogtatta a Twitteren (a bejegyzést azóta eltávolították).


Forrás:

A királyi család minden évben Londontól 160 kilométerre található norfolki birtokán, Sandringhamben tölti az ünnepeket. A királynő vonattal utazik ide a fővárosból, King's Lynn állomáson száll le.


Forrás:

Úgy hírlik, a két herceg szeret december 24-én lejátszani egy meccset a Sandringhami birtokon a személyzettel együtt: Vilmos csapata Aston Villa sportszárat visel, Harry csapata pedig Arsenal sportszárat. Idén a hagyományos meccs elmarad, mivel Harry herceg és Meghan Markle az Egyesült Államokban töltik az ünnepeket a hercegné édesanyjával.


Forrás:

Megjelenés szigorúan nagyestélyiben. Ilyenkor szolgálják fel a királynő kedvenc koktélját, aminek Zaza a neve. (És egyébként 2 adag száraz ginből és 2 adag Dubonnet-ből, édes aperitif likőrből keverik ki.) A kép senkit ne tévesszen meg: a felvétel az ausztráliai Sydney-ben, a Madame Tussaud's panoptikumban készült.


Forrás:

A Buckingham-palotában például három fenyőt is feldíszítenek a Márványteremben – a hagyományt II. Erzsébet ükanyja, Viktória királynő tette népszerűvé a 19. században. A windsori kastély Szent György termében felállított hat méter magas kaukázusi jegenyefenyőt bárki megnézheti. Sandrighamben viszont csak a család látja az ebédlőben álló fenyőt és hatalmas ezüst műfenyőt, amelynek díszítéséből a királynő engedélyével dédunokái is kivehetik a részüket.


Forrás:

Az angolszász országokban december 25-én szokás ajándékozni, a királyi család azonban ebben a német hagyományokat követi és Szenteste adják át egymásnak a meglepetéseket. Az ajándékokra nem szánnak sok pénzt, inkább arra törekednek, hogy személyre szóló és vicces tárgyakkal lepjék meg egymást. Katalin hercegné szeret saját kezűleg készített ehető ajándékokat adni rokonainak.


Forrás:

Korábbi séfjük szerint a királyi család nem túl kreatív az ünnepi menüt illetően: a fő fogás minden évben töltött pulyka. Karácsony napját kiadós reggelivel indítják, ezután együtt elmennek az ünnepi istentiszteletre, majd ebédre ráksalátát fogyasztanak, és ezután következik a sült pulyka a szokásos zöldségkörettel: kelbimbóval, pasztinákkal és répával, a desszert pedig karácsonyi puding. Miután délután 3-kor mindannyian megnézik a királynő beszédét a tévében, együtt megteáznak, a hagyományos angol italhoz gyümölcskenyeret szolgálnak fel. A vacsora svédasztalos 15–20 fogásból áll. Ilyenkor a séfet is behívják az ebédlőbe és a királynő egy pohár whisky-vel koccint vele.