Galéria

6 tárgy, amiről nem is sejtetted eddig, de van lejárati ideje

Forrás: Pusztán azzal, hogy minden éjjel a párnádon alszol, folyamatosan szennyezed magát az anyagot. Idővel a szövetek közé bejutnak a tested természetes olajai, az elhalt hámsejtek, kosz, és poratkák is, ráadásul a lista még folytatódhat. Ez is okozhat visszatérő, állandó pattanásokat, ezért elengedhetetlen a tisztítása. A huzatot hetente kell mosni, de magát a párnát egy-két havonta kellene kézzel kitisztítani, valamint fél évente mosógépben.

Ez, valamint a használata viszont előbb-utóbb nyomot hagy rajta, nem marad már kényelmes, végül pedig nyakfájást vagy fejfájást is okozhat. Ezért szokták mondani, hogy 1-2 év az átlagos élettartamuk, de 2-3 év után már (nyilván fajtától és használattól függően) érdemes lecserélni.
Forrás: Ha 3-4 használat után mosod ki a törölközőidet, akkor valószínűleg egész sokáig gond nélkül tudod használni őket. Persze ez függ azért az anyagtól is, de ideális esetben ezzel a módszerrel meg tudsz szabadulni a baktériumoktól, amelyek egyébként könnyedén beférkőznek az anyagba. Ettől függetlenül eljöhet egy pont, amikor maga a törölköző elvékonyodik, és egy-egy használat után furcsa szaga lesz, amit bármennyire is igyekszel kimosni belőle, nem sikerül. Emiatt kell átlagosan 3 évente újat venni.
Forrás: Használat közben a kefére elhalt hámsejtek és mindenféle olajok kerülnek, amelyek szép lassan felhalmozódnak rajta. Na most képzeld el, hogy minden alkalommal ebből visszaviszel egy kicsit a fejbőrödre, ami kellemetlen viszketést is okozhat, ráadásul a fejbőrödnek sem tesz jót! Arról nem is beszélve, hogy a kis kefék folyamatosan deformálódnak, így idővel inkább tépik a hajszálakat, semmint kibogózzák őket. Növelheted az élettartamát azzal, ha hetente egyszer alaposan megtisztítod a kefét minden szennyeződéstől, de azért ettől függetlenül se használd akkor, ha úgy érzed, rosszat tesz a hajadnak vagy egyre több fejbőrproblémád van.
Forrás: Tisztázzuk: maga a só nem tud megromlani. Azonban azok a fajták, amelyekhez hozzáadnak jódot és csomósodásgátló szereket, bizony elvehetik a klasszikus ízét és hatékonyságát, ráadásul idővel minden igyekezetük ellenére is csomóssá teszik az állagát. Persze ritka, hogy valahol ne fogyjon el a só 3-5 év alatt, de azért érdemes erre a dátumra figyelni, és mindig a legrégebbit elővenni a szekrényből.
Forrás: A legtöbb bolti fűszeren szerepel egy lejárati idő, de ha áttöltöd egy kis tárolóba, majd elfeledkezel róla, fontos tudnod, hogy bár egészségügyi kockázatuk nincs, az ízük változhat. A szárított fűszernövények 1-3 év alatt, az őrölt fűszerek 2-3, az egészben tárolt fűszerek (például egész bors) 4 évig marad megfelelő minőségű. Ezt követően azért jobban jársz, ha frisset veszel!
Forrás: A melltartók általában addig megfelelő minőségűek, amíg figyelsz, hogy úgy mosd, ahogy az utasítás is javasolja. Ha gyakran viseled őket, általában fél évig "őrzik meg szavatosságukat." Azaz ezt követően nyúlik az anyag, nem ad kellő tartást, ez pedig hátfájdalmat is okozhat. A kitüremkedő drótról nem is beszélve! Ez egyébként igaz minden egyéb fehérneműre is: ha kiszakad, elszíneződik, nem érdemes sokáig hordani, mert csak problémát okozhat.