Galéria

Házi módszerek az orrdugulás ellen

Forrás: Az, hogy milyen pózban fekszel, befolyásolhatja, mennyire kapsz levegőt a nátha során. Azt javasolják, hogy ilyenkor érdemes a fejet egy kicsit megemelni, például párnával, és fordulj az oldaladra! Ezáltal az orrmelléküregben lévő nyálka könnyebben el tud távozni, és kisebb az esély arra, hogy ismét felgyülemlik.
Forrás: A forró italok és levesek önmagukban nem gyorsítják a gyógyulási folyamatot, de tény, hogy jobban fogod érezni magad tőlük. Az orrdugulás esetén is! Szakértők szerint amennyiben olyan italt fogyasztunk, ami melegebb, mint a szobahőmérséklet, az segíteni fogja azt is, hogy levegőt kapjunk. Jó választás a kamilla tea, a zöld tea, a húsleves (csirkéből), valamint a citromos-mézes tea!
Forrás: Amikor bedugul az orrod, valószínűleg a nyálkahártyád duzzad meg a túlzott igénybevételtől. Hogy ezt a gyulladást lecsökkentsd, fogj egy ruhát, és mártsd bele meleg vízbe, majd feküdj hanyatt, és helyezd az orrod és a homlokod közötti területre. Végezz enyhe, nyomó mozdulatokat! Néhány perc után azt fogod érezni, hogy könnyebben kapsz levegőt, de vigyázz, hogy ne legyen túl forró a víz!
Forrás: A száraz, hűvös levegő rosszat tesz a bedugult orrnak! Ezért javasolják, hogy náthás időszakban használj párásítót, hogy növeld a levegő páratartalmát. Napközben is mehet, de éjszaka van rá igazán nagy szükség, hogy kellemesebb legyen a pihenés.

Ha bedugult az orrod, egyébként az is jó ötlet, ha veszel egy meleg zuhanyt, mert a gőz is segít csillapítani az orrdugulás mértékét.
Forrás: Oké, ez nem hangzik túl kellemesen, de valójában nagyon hatásos! A fokhagyma méltán híres baktérium- és gombaölő hatásairól, ezért megfázás esetén is érdemes legalább inhalálni belőle. Egy edénybe tölts forró vizet, tegyél bele néhány fokhagymát, majd egy nagyobb törölközővel takard le a fejed és az edényt, és a "kis sátorba" bújva inhalálj. Az az ideális, ha kartávolságra vagy az edénytől, mert egyébként a fokhagyma erős illatát hamar átveszi a hajad és bőröd.
Forrás: Nem véletlen, hogy csípős kaja esetén folyni kezd az orrod! Ez átmenetileg jó megoldás lehet akkor is, ha bedugult az orrod. Nyugodtan tegyél az ételbe chilit, fokhagymát, vagy akár gyömbért, esetleg kurkumát. Ez utóbbi nem fogja elmulasztani az orrdugulásodat, de gyulladáscsökkentő hatásai miatt a megfázások ellen hatékony.
Forrás: A borsmenta és az eukaliptusz két olyan növény, ami mentolt tartalmaz, és ami természetes orrtisztító hatással rendelkezik. Akár teaként is fogyaszthatod őket, de szintén jó, ha esszenciális olajként szerzed be őket. Az eukaliptuszos olajnál az is jó ötlet, ha papírzsepire cseppentesz belőle, majd az éjjeli szekrényedre rakod éjszakára, de egy edényben, vízzel elkeverve inhalálásra is tökéletes!