Galéria

Ingatlanosok titkai, amelyekkel befolyásolják a vevők döntését

Forrás: Monica Webster ingatlanügynök mesélte el a Mentalflossnak, hogy még azt is alaposan megválasztják, milyen zene szóljon a házakban. Épp ezért egy 6 millió dolláros, vadiúj háznál egészen más zenét játszik ő is, mint egy öregebb családi házikónál. Sőt, a csokis kekszes illatosító klisének hangzik, de nagyon sokan bevetik, hogy otthonossá tegyék az ingatlanokat.
Forrás:

A Reddit felhasználói is megosztották tippjeiket:

"Sose hagyd, hogy egy ingatlanügynök sürgessen. Ezt a taktikát gyakran bevetik, hogy azt hitessék el veled, az ingatlan nagyon felkapott, ezáltal pedig rávehetnek téged egy kevésbé racionális döntésre."


Forrás: "Ingatlanos vagyok. [...] Az egyik dolog, amit gyakran látok, és elég gáz, hogy van egy vevőjük, akinek mondjuk 250 ezer dollár a büdzséje. Az ügynök azt mondja, hogy 'tudod, 300 ezer dollárért már sokkal szebb házakat találnál. És csak minimálisan növeli a havi kiadásokat.' Aztán ezekután az ügynök a lehető legborzasztóbb házakat mutatja meg 250 ezerért, mondván, hogy 'ennyiért ezt lehet kapni.' Ezek után pedig a lehető legjobbakat mutatja meg 300 ezer dollárért. Nyilván óriási a különbség, és emiatt a vevők a magasabb áru ingatlant vásárolják meg."
Forrás: "Az open house alatt [Amerikában ez gyakori szokás, ilyenkor minden érdeklődő bejöhet megnézni az ingatlant - a szerk.] gyakran sütnek süteményt, hogy jó illata legyen a háznak. Ne dőlj be ennek!"
Forrás: "Nem feltétlenül piszkos trükk, de ezek rossz előjelek: ha az ingatlanos nem megfelelően kommunikál (nem reagál az e-mailekre, nem veszi fel a telefont, stb.), ha nem mutatja meg a házakat, amiket meg szeretnél nézni vagy ha erőszakos az ajánlattétellel."
Forrás: "Amikor egy ingatlanos azt mondja, hogy hamarosan egy másik érdeklődő is ajánlatot tesz, az 65%-ban igaz. A maradék 35%-ban csak sürgetni akarnak."
Forrás: "Bizonyos ingatlanosok szándékosan nem mutatnak körbe egyes ajánlatokat, mert ők akarják megvenni, és ha nincs rá érdeklődő, lejjebb megy az ára. Egy ingatlanos ismerősöm dicsekedett nekem ezzel a trükkel, mintha ettől valami zseni lenne."
Forrás: És bizony akad még néhány dolog, amire fontos lenne figyelned, ha lakást vagy családi házat vásárolsz. Mindig figyelj arra, hogy ha egy ingatlan tetszik, több napszakban is látogass el oda. Lehet, hogy délelőtt például rendkívül világosak a szobák, de könnyen lehet, hogy a nap második felében szinte semennyi fény nem jut be az elhelyezkedése miatt. Vagy nem kizárt, hogy hétvégén láttad eddig és teljes csend honolt, ám hétköznap óriási a forgalom és rengeteg vonat jár a közelben.

Figyelj a kifejezésekre is, amelyeket a hirdetésben használnak. A "csodálatos, több évtizedes múlttal rendelkező fák helyezkednek el az udvarban" azt is jelenti, hogy ezek már elöregedhetnek hamar, és ki kell őket vágni, ami bizony neked plusz költség. De a "kis ékszerdoboz" is általában a nagyon kicsi lakás szinonimája, ahogy az "ennek a háznak különleges múltja van" is azt jelenti, hogy régi az épület. Apróságnak tűnik, de érdemes a sorok között olvasni.

Ha nincs konkrét ár, hanem az ingatlanos azt mondja, hogy egyelőre felmérik a piacot, és ennek megfelelően lövik be az árat, valójában nem mond igazat. Ők pontosan tudják, mennyiért eladó a ház, de inkább tőled kérnek egy szerinted reális összeget, amennyit adnál érte, hátha az még magasabb, mint a listázott végösszeg. Jó ötlet, ha felméred, a környéken mennyiért árulják a házakat, nehogy átlépd az ideális keretet.